Maailman toiseksi suurin kirjapalkinto ruotsalaiselle Eva Lindströmille

Tukholmassa asuva Eva Lindström on toinen palkinnon voittanut ruotsalainen.

Eva Lindström palkittiin tämän vuoden Alma-palkinnolla.

22.3. 15:33

Ruotsalainen kuvittaja ja lastenkirjailija Eva Lindström (s. 1952) on voittanut vuoden 2022 lasten- ja nuortenkirjallisuudelle myönnettävän Alma-palkinnon. Palkintosumma on viisi miljoonaa kruunua eli noin 462 000 euroa – mikä tekee ruotsalaisesta, Astrid Lindgrenin muistoa kunnioittavasta palkinnosta kirjamaailman toiseksi suurimman tunnustuksen Nobelin kirjallisuuspalkinnon jälkeen.

Tukholmassa asuva Eva Lindström aloitti uransa sarjakuvapiirtäjänä. Hänen ensimmäinen lastenkirjansa Kattmössan ilmestyi vuonna 1988. Palkintoperusteissa kiitetään hänen taiteilijuutensa olevan kompromissitonta ja rajoja ylittävää.

Monesta Lindströmin kuvakirjasta, esimerkiksi sellaisista kuin En fågeldag, Min vän Lage ja Jag rymmer!, on tehty elokuva.

Lindströmin kirjoja ei ole suomennettu, mutta niitä on alkuperäisinä ruotsinkielisinä versioina saatavilla hyvin pääkaupunkiseudun kirjastoista.

Dagens Nyheterin jutussa haastateltu Lindström oli voitostaan järkyttynyt mutta iloinen.

”Eikä! Vai niin”, hänen kerrotaan reagoineen tietoon voitosta.

Alma-palkinto perustettiin vuonna 2002. Viime vuonna sen voitti ranskalainen kirjailija Jean-Claude Mourlevat.

Eva Lindström on vuonna 2014 voittaneen Barbro Lindgrenin jälkeen toinen palkinnon voittanut ruotsalainen. Useamman kerran palkinto on mennyt esimerkiksi Yhdysvaltoihin, Britanniaan ja Australiaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat