Palkittu georgialainen dokumentti Taming the Garden tarjoaa surrealistisen komeita kuvia, mutta taustatarina jää kertomatta

Salomé Jashin dokumentissa seurataan, kun puita siirretään Georgian maaseudulta muualle.

Mustaa merta purjehtivat puut vaikuttavat surrealistisen luonnottomilta.

27.3. 2:00 | Päivitetty 27.3. 9:17

Dokumentit paikallisista asioista voivat olla yleismaailmallisesti kiinnostavia, mutta muulle maailmalle oman maan juttuja kannattaisi avata vähän enemmän kuin kotiyleisölle.

Georgialainen Salomé Jashi luottaa cinéma véritén perinteeseen ja tallentaa tilanteita dokumentissaan Taming the Garden (2021). Tuloksena on surrealistisen komeita kuvia, joiden taustalla oleva tarina jää kertomatta.

Selväksi tulee, että joku ostaa vanhoja puita Georgian maaseudulta siirrettäviksi muualle. Suuren puun irrottaminen juurineen on iso urakka, joka jättää ympäristöön rumat jäljet.

Jashi seuraa niitä puuhia neljässä kylässä. Pääosassa ovat paikalliset asukkaat, joista osa suree puita ja maiseman muutosta, kun taas osa iloitsee rahasta ja teiden parantamisesta.

Teitä pitää leventää ja vahvistaa, jotta puita voi kuljettaa jättimäisillä laveteilla. Se muistuttaa valtavien rakettien siirtämistä avaruuskeskuksissa. Myös kuvat proomuissa purjehtivista puista näyttävät huimilta.

Puut ovat upporikkaan poliitikon, yrittäjän ja hyväntekijän Bidzina Ivanišvilin pakkomielle, mutta sitä ei dokumentti kerro. Vain hänen sukunimensä mainitaan pari kertaa. Lopussa nähdään, että puut ovat päätyneet Shekvetilin puutieteellisen puistoon.

Puut edustavat perinteisesti liikkumattomuutta ja pysyvyyttä. Siksi vaikuttaa luonnottomalta, kun ne liikkuvat maisemassa. Puistossa ne on tuettu – tai sidottu – taas paikoilleen vaijereilla, mikä tuntuu julman ironiselta.

Visuaalisesti hieno Taming the Garden sai puutteistaan huolimatta useita palkintoja. Sen tuottamisessa oli mukana muun muassa Yle.

Taming the Garden, Fem klo 21.45 ja Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat