British Museum poistaa Yhdysvaltain historian pahinta opioidikriisiä edesauttaneen Sacklerin nimen kaikista tiloistaan

Myös monet muut suuret maailman museot ovat ottaneet etäisyyttä Sacklerien perheeseen.

British Museum on päättänyt poistaa yhdysvaltalaisen Sacklerin nimen kaikista sen tukemista gallerioista ja näyttelytiloista.

26.3. 15:51

Maailman merkittävimpiin museoihin lukeutuva British Museum on päättänyt poistaa yhdysvaltalaisen Sacklerin nimen kaikista sen tukemista gallerioista ja näyttelytiloista, kertoo brittilehti The Guardian.

Siten museosta tulee jälleen yksi monista suurista kulttuurilaitoksista, jotka ovat päättäneet katkaista kytkökset Sacklerin perheeseen. Aiemmin niin on tehnyt muun muassa brittiläinen modernin taiteen museo Tate, joka ilmoitti vuonna 2019, ettei se ota enää lahjoituksia vastaan Sacklerilta.

Helmikuussa Tate kertoi myös hävittävänsä Lontoon gallerioistaan kaikki viittaukset Sackleriin. Esimerkiksi Sackler Octagon -galleria nimetään uudelleen ja Sacklerin nimi poistetaan myös liukuportaiden sekä hissien ympärillä olevista kylteistä.

Niin ikään New Yorkin Metropolitan-museo ja Pariisin Louvre ovat ottaneet etäisyyttä Sacklerin nimeen.

Sacklerin perhe on opittu vuosikymmenien ajan tuntemaan hyvin anteliaista hyväntekeväisyyslahjoituksista eri gallerioille ja museoille niin Britanniassa, muualla Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin.

Viime vuosina Sacklerin nimi ja maine on kuitenkin tahriintunut, sillä sen on syytetty hyötyneen taloudellisesti Yhdysvaltain historian pahimmasta opioidikriisistä.

Saclerien perhettä pidetään yhtenä kriisin aiheuttajista, sillä sen omistaman yhtiön valmistama OxyContin-lääke nousi suosioon 1990-luvulla. Lääke aiheuttaa voimakasta riippuvuutta, mutta yhtiö markkinoi sitä hyvin aggressiivisesti.

Jo ainakin puoli miljoonaa uhria Yhdysvalloissa vaatineesta kriisistä on tehty myös kahdeksanosainen draamasarja nimeltä Dopesick, joka kertoo fiktion keinoin, miten Yhdysvaltoja järkyttänyt voimakkaan kipulääkkeen aiheuttama opioidikriisi oli mahdollinen.

British Museumin johtajan George Osbornen mukaan museo on sopinut Sacklerin nimen poistamisesta yhteistyössä Raymond & Beverly Sacklerin säätiön kanssa.

Osbournen mukaan museo siirtyy uuteen aikakauteen, jossa kokoelmia tullaan esittelemään uusille yleisöille eri tavoin.

Guardianin mukaan museo on kertonut saaneensa rahaa Sacklerilta 1990-luvun lopulta vuoteen 2013. Museolla ei ole suunnitelmia poistaa muita nimiä tai tarkastella suhteita muihin lahjoittajiinsa.

Lue lisää: ”Minut yllätti se, miten syvälle petos ulottui” – Opioidikriisi on yhden ihmisen syytä, sanoo käsikirjoittaja Danny Strong, joka teki aiheesta järkyttävän tv-sarjan

Lue lisää: Upporikas Sacklerin perhe oli varmistamassa miljardi­korvauksilla syyte­suojan lääke­yhtiönsä vastuusta opioidi­kuolemissa: Oikeus kumosi sopimuksen, vaikka se oli hyväksytty lähes kaikissa osavaltioissa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat