Naiset elävät miehiä huomattavasti pidempään kaikkialla maailmassa, Suomessa tuoreimpien arvioiden mukaan vajaa kuusi vuotta enemmän eli keskimäärin melkein 85-vuotiaiksi. Mutta miksi? Johtuuko se yksinomaan miesten elintavoista: juodaan ja poltetaan enemmän sekä syödään huonommin, eikä muutenkaan pidetä kehosta yhtä hyvää huolta kuin naiset. Hölmöillään, otetaan tarpeettomia riskejä ”miehisyyden” nimissä.
Englantilaisessa asiantuntijavetoisessa tiededokumentissa Onko sukupuolella väliä? (2020) elinajanodotteiden suurta eroa selitetään myös ja ennen kaikkea biologialla. Miehet sairastuvat ja kuolevat esimerkiksi syöpään – tai nyt koronaan – naisia todennäköisimmin, koska naisten immuunipuolustus on miehiä parempi, kiitos kahden X-kromosomin.
Ohjaaja Suemay Oram on pakannut viiteenkymmeneen minuuttiin monia muitakin kiinnostavia tiedonjyviä sekä sairauksien että lääketieteen sukupuolittuneisuudesta. Ja nyt naisiin liittyvät esimerkit ovat hätkähdyttävimpiä, sillä fysiologisista ja biologisista eroista huolimatta mies on dokumentin mukaan hyvin usein ”sukupuolineutraali” normi – muun muassa sairauksien diagnosoinnissa ja lääkekehityksessä sekä lääketieteellisessä hoidossa.
Onko sukupuolella väliä?, TV1 klo 19.00 ja Yle Areena.