Salaperäisten sukka­housujen arvoitusta selvittävässä elokuvassa aikuiset ovat jälleen hassumpia kuin järkevämmät lapsensa

Poikakaksikon etsivätoimisto tutkii rikoksia uudessa koko perheen elokuvassa.

Kivimutka (Veetu Hietanen, vas.) ja Henkka (Mikael Ehn) pyörittävät omaa etsivätoimistoaan.

31.3. 7:53

Seikkailu

Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka, ohjaus Väinö Weckström ja Jarkko Felin. 97 min. K7. ★★★

Olihan noita, lasten- ja nuortenkirjallisuuden etsivähahmoja ennen vanhaan: Pertsa ja Kilu, Viisikko, mestarietsivä Kalle Blomqvist, Neiti Etsivä, Alfred Hitchcockin nimellä markkinoidut 3 etsivää ja niin edelleen. Ja on yhä. Uusi koko perheen elokuva Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka perustuu Kalle Veirton jo 2008 alkaneeseen nuortenkirjasarjaan.

Veirton kirjat kertovat Henkasta ja JK Kivimutkasta, kahdesta noin kymmenvuotiaasta kaveruksesta, jotka koulunkäynnin ohella pyörittävät innokkaasti omaa etsivätoimistoaan.

Uusi elokuva alkaa siitä, kun Henkka Virtanen löytää koulumatkalla kotikadultaan sukkahousut ja veriseltä vaikuttavan kirveen. Joku suhteellisen pienikokoinen nainen on murhattu, tuumii Henkka ja vetää mukaan kumppaninsa Kivimutkan tutkimaan karmeaa rikosta.

Poikien yritykset selvittää oletettua rikosta vetävät jatkuvasti vesiperän ja aiheuttavat naapurustossa pientä kaaosta, mutta lopulta kaverukset pääsevät oikean rikoksen jäljille. Kotikadun postilaatikoita on nimittäin alettu varastella.

Poikia seuraa salaperäinen lennokki, jonka lennättäjä tuntuu aina olevan heitä askeleen edellä ja joka johdattelee heitä oikeille jäljille.

Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka sijoittuu Lahteen ja on kuvattu siellä. Siinä onkin paljon kotiseutuelokuvan henkeä, sillä niin olennaisen osan Lahden maisemat elokuvassa muodostavat. Toisaalta Etsivätoimisto nivoutuu viime aikojen kotimaisen lastenelokuvan perinteeseen siinä mielessä, että Risto Räppääjä -elokuvien tavoin se on hieman myös musikaali.

Elokuvassa aikuiset ovat jälleen paljon hassumpia kuin järkevämmät lapsensa, jopa niin, että he tuovat tarinaan aika lailla liioitellun tuntuisen koomisen elementin. Lapsikatsojia saattaa toki huvittaa paljonkin, kun auktoriteettien kustannuksella pilaillaan.

Juonta elokuvassa ei kovin paljon ole ja sekin vähä poukkoilee hieman. Toisin kuin monet viimeaikaiset kotimaiset koko perheen elokuvat Etsivätoimisto ei kiinnity epämääräiseen fantasiamaailmaan jossain eilispäivän ja nykyisyyden välissä, vaan tiiviisti nykyaikaan. Kännyköitä piisaa ja se lennokkikin nähdään.

Parasta elokuvassa ovat nuoret näyttelijät. Mikael Ehn ja Veetu Hietanen heittäytyvät innolla ja luontevuudella Henkan ja Kivimutkan rooleihin. Etenkin Veetun, muusikko-näyttelijä Konsta Hietasen pojan, ilmeet ovat näkemisen arvoisia. Nassikalla näyttäisi olevan luontaista komedian tajua. Mikael Ehn puolestaan pärjää hyvin parissa musikaalikohtauksessaan.

Pienissä sivurooleissa käväisee tuttuja näyttelijöitä, kuten Pirjo Heikkilä, Annu Valonen ja Heikki Nousiainen.

Mitään uutta kotimaiseen koko perheen elokuvaan ei Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka sinänsä tuo, mutta toimii kyllä riittävän hyvin lajinsa edustajana.

Käsikirjoitus Väinö Weckström ja Jarkko Felin, tuottajat Jani Tiihonen, Väinö Weckström, Jarkko Felin, pääosissa Mikael Ehn, Veetu Hietanen, Sira Junno.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat