”Syö vähemmän pizzaa ja liiku” oli lääkärin ohje ohjaaja Joonas Berghällille, jolla punkin puremasta alkaneet oireet jatkuivat vuosikausia

Punkkisota-dokumentti on koskettava henkilökohtainen sairausmatka.

Punkkisota-dokumentti kertoo ohjaaja Joonas Berghällin sairastumisesta, joka alkoi punkin puremasta.

29.3. 2:00

Ohjaaja Joonas Berghällin dokumentti Punkkisota (2021) ei kerro kovin hyvää lääkärin ja potilaan kohtaamisesta.

Muun muassa miesten tunteita etualalle nostavista dokumenteistaan Miesten vuoro (2010) ja Miehiä ja poikia (2019) tunnettu ohjaaja avaa dokumentissa oman sairaustarinansa, joka alkoi punkin puremasta vuonna 2011 ja kesti seitsemän vuotta.

Berghäll kulutti hankalien oireidensa selättämiseen 85 000 euroa. Hän tapasi sairausmatkansa aikana 82 eri lääkäriä ja hoitajaa Suomessa ja ulkomailla. Moni ei jaksa tai osaa kuunnella potilasta yksilönä, vaan maailmanlaajuiset koodistot niputtavat potilaat numerodataksi. Heistä yksi, suomalaislääkäri, tokaisee avuliaasti: ”Syö vähemmän pizzaa ja liiku”.

Dokumentissa seurataan Berghällin rankkoja antibioottihoitoja saksalaisklinikalla ja tavataan tiedeyhteisössä kiistanalaista kroonista borrelioosia sairastavia Italiassa ja Yhdysvalloissa. Sairauskertomusten ohella dokumentin toinen punainen lanka on Berghällin pyrkimys saada Maailman terveysjärjestö WHO:lta kommentti lisääntyvien punkkitautien hoitamisesta.

Berghällin matka tyssää kuitenkin uuteen pandemiaan, koronaan. Koskettava dokumentti avaa punkkitautien mekanismeja ja kuuntelee myös epäilijöitä. Dokumentin jälkeen asiasta keskustellaan Docventuresissa.

Kuvaa kiistanalaisesta aiheesta voi täydentää katsomalla Yle Areenasta Svenska Ylen dokumentin Borrelioosisota (2020).

Docventures: Punkkisota, TV2 klo 21.00 ja Yle Areena. Ylen dokkarifestivaalin ohjelmistoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat