Elokuviin pääsisi nyt, mutta teattereissa on tavallista tyhjempää – Totuttiko pandemia-aika meidät suoratoistopalveluihin?

Suomen elokuvateattereissa odotetaan kävijämäärien kasvavan, kun kevät etenee.

Yleisöä elokuvateatteri Tennispalatsissa Helsingissä helmikuussa 2022.

1.4. 12:34

Suomalaiset ovat aina käyneet ahkerasti elokuvissa, ja 2010-luvullakin, ennen koronapandemiaa, määrä nousi kohisten. Vielä 2017 käyntikertoja oli 8,8 miljoonaa.

Tilastokeskuksen mukaan elokuvissa kävi silloin vuoden aikana 60 prosenttia 10 vuotta täyttäneistä.

Seuraavanakin vuonna käyntejä oli yli kahdeksan miljoonaa, mutta sitten tuli pandemia, joka 2020 pudotti käyntien määrän 3,9 miljoonaan, mikä on luotettavan elokuvatilastoinnin ajan heikoin luku.

Viime vuonna kokoontumisrajoitukset vähensivät käyntejä entisestään, noin 3,5 miljoonaan.

Nyt elokuvateatterit ovat normaalisti auki, mutta katsomoissa runsaasti tilaa.

Osin voi vaikuttaa se, ettei kevättalvi muutenkaan ole elokuvissakäynnin sesonkiaikaa. Eroa koronaa edeltävään aikaan silti on.

Kun vuonna 2019 maaliskuun viikolla 11 kahtakymmentä Suomen suosituinta elokuvaa kävi katsomassa 141 420 ihmistä, tänä keväänä luku oli 99 721.

Ovatko suoratoistopalvelut ehtineet vaikuttaa katsomistottumuksiin, kun uusia elokuvia voi nykyään katsella kotisohvallakin?

Näin arvioi esimerkiksi Disney-yhtiön entinen toimitusjohtaja Bob Iger tuoreessa CNN+-palvelun haastattelussa, josta kertoi muun muassa uutissivusto The Wrap.

Igerin mukaan pandemia on vaikuttanut pysyvästi elokuva-alaan ja nimenomaan elokuvissakäyntiin: monet eivät enää halua vaivautua liikkeelle, ajaa tai matkustaa elokuvateatteriin, tai istua samassa tilassa suuren ihmisjoukon keskellä.

”Pandemia totutti ihmiset katsomaan kaikkea mediaa kotona omilta laitteiltaan”, Iger sanoi. ”Ja vaikka se ei missään tapauksessa ole samanlainen kokemus kuin elokuvan näkeminen valkokankaalta, monille se riittää.”

Suomessa elokuvayrittäjät eivät jaa Igerin huolta.

”En osaa olla huolissani suoratoistopalveluista enkä näe tässä vielä mitään yleisempää trendiä”, vastaa Bio Rex Cinemas -ketjun toimitusjohtaja Aki Jaakkola.

Hänen johtamallaan yhtiöllä on elokuvateattereita 11 paikkakunnalla.

”Voi olla, että tähän vuodenaikaan tavallisesti liittyvien Oscar-elokuvien perinteinen katsojakaarti on ollut nyt varovaisempaa. Tänä vuonna ei liioin tullut hiihtolomien tienoilla ohjelmistoon isoa lastenelokuvaa.”

”Mutta ennen juhannusta on toisaalta tulossa useita isoja elokuvia, eli vasta myöhemmin syksyllä näkee paremmin sen, miten menee.”

Todennäköisinä katsojasuosikkeina Jaakkola mainitsee esimerkiksi Downton Abbey -elokuvan Uusi aikakausi, Jurassic Park Dominionin, Top Gun: Maverickin ja uuden Minions-animaation.

Sitä Jaakkola ei kiellä, että viime joulun ajan koronarajoitukset olivat elokuva-alalle kova isku.

Joulukuun lopulla yleisötilaisuudet kiellettiin, eikä taudin leviämisvaiheen alueilla voinut käyttää koronapassia vaihtoehtona rajoituksille.

”Se oli totaalisen turhaa, järjetöntä ja vahingollista. Missään muualla Euroopassa ei toimittu niin”, Jaakkola muistuttaa.

Sitä ennen syksyllä riitti teattereissa väkeä Jaakkolan mukaan enemmän kuin samaan aikaan 2020. Vetonaulana oli etenkin uusi, odotettu James Bond -elokuva No Time to Die.

Helsinkiläisessä Riviera-elokuvateatterissakaan ei olla huolestuneita kävijämääristä.

Alppiharjussa 2016 aloitettu konsepti, jossa elokuvasalin vieressä sijaitsee baari josta saa alkoholia ja syötävää, on osoittautunut toimivaksi.

Sitä jatketaan myös syksyllä Punavuoreen avautuvassa kahden salin teatterissa. Sen keittiö on vielä isompi kuin Harjukadulla.

”Rajoitusten jälkeen meillä oli helmikuussa suorastaan yleisöryntäys, ja verkkosivut kaatuivat”, kertoo Rivieraan ohjelmistoa suunnitteleva Hanna Hynynen.

”Nyt olemme samoissa katsojaluvuissa kuin pandemiaa edeltäneenä keväänä.”

Hänen mukaansa kilpailua esimerkiksi suoratoistopalveluita vastaan onkin käytävä tarjoamalla katsojille jotain enemmän kuin kotisohvalta saa.

”Elokuvateatteriin tullaan kokonaisvaltaisemman elämyksen takia.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat