Esseistisen rauhallisessa Invisible Demons -dokumentissaan Rahul Jain näyttää, miten ilmansaasteet ja ilmastonmuutos ovat tehneet elämän sietämättömäksi Intian suurkaupungeissa

Intialainen Rahul Jain tekee dokumentteja aiheista, joilta läntinen maailma haluaa sulkea silmänsä.

Delhissä henki ei kulje ilman ilmastointilaitteita ja happinaamareita. Maan hallinto lupailee mutta ei tee mitään.

1.4. 2:00 | Päivitetty 1.4. 12:41

Mielikuvat nyky-Intiasta ovat vahvoja. Siellä on valtavan suuria likaisia kaupunkeja, ihmiset elävät ahtaasti ja moni heistä kadulla köyhyydessä. Korona-pandemian vaikutuksia ei oikein uskalla edes ajatella.

Samaan aikaan tiedetään myös, että Intian talous kasvaa vauhdilla. Mutta millä hinnalla?

Intialainen Rahul Jain teki aiemmin dokumentin Machines, jossa hän meni kameran kanssa tekstiilitehtaaseen ja näytti –  läheltä –, millaista työ siellä on. Sen nähtyään ei voi olla ajattelematta, miten omatkin halpavaatteet on tehty.

Jain on opiskellut Yhdysvalloissa, mutta hän palasi kotimaahansa seuraavan aiheen pariin. Invisible Demons -dokumentissa hän jälleen näyttää, mitä pystyy, tällä kertaa ilmansaasteista, vaikka ne ovat näkymättömiä, kuten elokuvan nimikin sanoo. Tosin hän yrittää saada hiukkasetkin näkymään kuvassa. Näkymättömät nuolet tuhoavat ihmisten keuhkoja.

Jain on syntynyt vuonna 1991, ja hän käy läpi muutosta, joka on tapahtunut juuri hänen elinaikanaan 30 vuodessa. Saasteiden lisääntymisen rinnalla myös ilmasto muuttuu, ja nykyään Intiassa kärsitään hirveistä hellejaksoista, joiden aikana lämpötila juuttuu jopa kuukaudeksi lähelle 50 astetta.

Kun virvoittavat monsuunisateet vihdoin alkavat, niistä seuraa massiivisia tulvia koko maahan.

Jainin tyyli on esseistisen rauhallinen. Informaatio on pakattu tiiviisti, ja tässä sitä esittää delhiläinen tv-toimittaja, jonka työtä seurataan.

Muuten kuvat puhuvat puolestaan sekä ihmiset, köyhimmätkin, jotka ymmärtävät täysin, mistä on kyse ja miten tilanne vain pahenee. Noidankehästä ei pääse enää irti, ja ihmisten ainoa toivo ovat ilmastointilaitteet ja happinaamarit. Maan hallinto lupailee mutta ei tee mitään.

Ihmiset sairastuvat. Henki ei enää kulje. Saastesumu peittää maiseman. Jätevuoret kasvavat.

Dokumentissa on maailmanlopun tunnelma, eikä se jätä mitään toivoa. Samalla se on erikoisella tavalla kaunis ja enemmän surullinen kuin vaativa.

Jain tekee dokumentteja aiheista, joilta läntinen maailma haluaa sulkea silmänsä. On vaikea hyväksyä, että talouskasvu perustuu sekä ihmisten että luonnon hyväksikäytölle. Nykyisessä maailmantilanteessa Intian asema on entistäkin ristiriitaisempi, joten jo sen takia Jainin kuvia kannattaa katsoa tarkasti.

Invisible Demons on kansainvälinen yhteistuotanto, ja suomalaisetkin ovat siinä vahvasti mukana, muun muassa Iikka Vehkalahti tuottajana ja Tuomo Hutri kuvaajana.

Invisible Demons – Tuhon merkit, Yle Areena sekä Teema ti 5.4. klo 21.55. Ylen dokkarifestivaalin ohjelmistoa. (K7)

Lue lisää: Kun Delhi näytti lentokoneesta vain mustanharmaalta savulta, ohjaaja Rahul Jain päätti näyttää myrkyttyneen Intian elokuvassa, joka valittiin ensimmäisenä suomalaisdokumenttina Cannesiin

Delhin läpi virtaava Jamuna-joki on äärimmäisen saastunut.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat