Laulaja Ariana Grande aikoo kerätä 1,3 miljoonaa euroa transnuorten oikeuksien puolesta: ”Lainsäädäntö­elimissä on vireillä satoja häpeällisiä esityksiä”

Ariana Granden keräys perustettiin samaan aikaan, kun Yhdysvaltojen osavaltiot ovat pyrkineet rajoittamaan transoikeuksia.

Ariana Grande kuvattuna Grammy-juhlassa tammikuussa 2020.

1.4. 15:33

Yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä Ariana Grande on aloittanut keräyksen transnuorten oikeuksien edistämisen puolesta, kertoo muun muassa The Guardian.

Eilen torstaina vietettiin kansainvälistä transnäkyvyyden päivää, jonka tarkoituksena on lisätä tietoa ja ymmärrystä transihmisyydestä. Eilen julkaistussa Instagram-päivityksessään Grande ilmoitti, että hän on aloittanut rahankeräysalusta Pledgen kanssa keräyksen, jonka rahat sijoitetaan transnuorten oikeuksien puolustamiseen.

”Tällä hetkellä osavaltioiden lainsäädäntöelimissä on vireillä satoja häpeällisiä esityksiä, jotka tähtäävät transnuoriin ja yrittävät vesittää heidän oikeuksiaan”, Grande kirjoitti päivityksessään.

Grandella on yhteensä 302 miljoonaa seuraajaa Instagramissa.

Päivityksessä Grammy-palkittu artisti kertoo, että projekti takaisi välttämättömimmät varat järjestöille ”tarjoamalla suorat palvelut ja puhumalla transnuorten oikeuksien puolesta”.

Laulajan mukaan lahjoituksia on tarkoitus kerätä 1,5 miljoonaan dollariin eli 1,3 miljoonaan euroon asti. Koko summa jaetaan tasaisesti 18 järjestön välillä.

Granden keräys perustettiin samaan aikaan, kun Yhdysvaltojen osavaltiot ovat pyrkineet rajoittamaan transoikeuksia.

Keskiviikkona Arizonan kuvernööri Doug Ducey allekirjoitti kaksi lakiesitystä, jotka rajoittavat transnuorten oikeuksia, uutisoi muun muassa CNN. Toinen esityksistä rajoittaa alaikäisten pääsyä sukupuolenkorjausprosessia koskevaan terveydenhuoltoon. Toinen kieltää transtyttöjä harrastamasta urheilua oman sukupuolensa eli naisten joukkueissa. Oklahoman kuvernööri Kevin Stitt allekirjoitti samantyyliset esitykset samana päivänä.

NBC:n pari viikkoa sitten julkaistun jutun mukaan Yhdysvaltioiden osavaltioissa on nähty pelkästään nyt alkuvuoden aikana lähes 240 esitystä, jotka pyrkivät rajoittamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

Perjantai-iltapäivään mennessä Ariana Granden aloittamaan keräykseen oli saatu lahjoituksia yli 400 000 dollarin edestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat