Helsingin Sanomien Paavo Teittinen sekä juttu Nuoriso­säätiön ex-johtaja Perttu Nousiaisesta ovat ehdolla Suuren journalisti­palkinnon saajiksi

Voittajat julkistetaan toukokuun alussa.

7.4. 8:33 | Päivitetty 8.4. 10:45

Ehdokkaat Suuren journalistipalkinnon 2021 saajiksi on julkistettu. Ehdokkaat julkistettiin Päivälehden museossa tänään torstaina.

Kilpailussa on neljä kategoriaa, joissa kussakin on kolme ehdokasta. Kategoriat ovat Vuoden juttu, Vuoden journalistinen teko, Vuoden journalistinen pomo ja Vuoden journalisti.

Vuoden juttu -kategoriassa ehdolla ovat toimittajat Marko Junkkari, Tommi Nieminen ja valokuvaaja Sami Kero Helsingin Sanomista jutusta Oletko sinä Perttu Nousiainen?, Jarno Liski Iltalehden Valtiontalouden tarkastusvirastoa VTV:tä käsittelevästä juttukokonaisuudesta sekä Satu Kakkori ja Katri Nieminen Keskisuomalaisesta Jyväskylän vesilaitoksen myyntiin liittyvästä kokonaisuudesta.

Toimittajat Marko Junkkari, Tommi Nieminen ja valokuvaaja Sami Kero Helsingin Sanomista jutusta Oletko sinä Perttu Nousiainen?

Iltalehden toimittaja Jarno Liski.

Keskisuomalaisen Katri Nieminen ja Satu Kakkori juhlatunnelmissa.

Raadin mukaan Helsingin Sanomien juttukokonaisuus Nuorisosäätiön miljoonat hukanneesta Perttu Nousiaisesta kertoi yhteiskunnallisesti merkittävästä teemasta, mutta se oli samalla taitavasti rakennettu jännitystarina.

”Ansiokkaassa jutussa yhdistyivät tutkivan journalismin, reaaliaikaisen tarinankerronnan ja kuvajournalismin parhaat piirteet”, raati perusteli.

Vuoden journalistisen teon ehdokkaat ovat Anne Leppäjärvi ja Reetta Nousiainen Haaga-Helian maahanmuuttajataustaisten journalistisesta koulutuksesta, Johanna Vehkoo kirjasta Oikeusjuttu sekä Jussi Jormanainen, Pekka Laine, Olli Laine ja JP Pulkkinen Yleisradion Politiikka-Suomi-sarjasta.

Vuoden journalistisen pomon palkinnosta ehdolla ovat STT:n 24h-toimituksen päällikkö Laura Kolu, pitkän uran esihenkilötehtävissä tehnyt, nyt näkökulmatoimitusta johtava Timo Paunonen Ilta-Sanomista sekä Turun Sanomien urheilutoimitusta johtava ja lehden lukemisto-osiosta vastaava Maria Vesterinen.

Vuoden journalisti -palkinnon ehdokkaana ovat Tuomas Manninen Ilta-Sanomista, Olli Haapakangas Yle Radio Suomesta ja Paavo Teittinen Helsingin Sanomista.

HS:n Paavo Teittinen on ehdolla Vuoden 2021 journalistiksi.

Raadin mukaan Teittinen nostaa vuodesta toiseen esiin epäkohtia, jotka muuten jäisivät virallisen Suomen katseen ulottumattomiin. Taitavasti rakennetuista ja vetävästi kirjoitetuista jutuista paistavat valtava työmäärä, huolellisuus ja ainutlaatuiset tiedonlähteet.

”Vuonna 2021 Teittinen paljasti puutteita ihmiskauppaa koskevissa poliisitutkinnoissa. Jutut toivat esiin haavoittuvimpien ihmisten heikon aseman, paljastivat puutteita poliisiin omassa laillisuusvalvonnassa ja johtivat lukuisten rikostutkintojen uudelleen avaamiseen”, raati kertoi ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa.

Lue lisää: Mies pakotti suomalaisen Annan myymään seksiä, mutta kun Anna kertoi poliisille, tutkinnassa meni lähes kaikki pieleen – HS:n toimittaja Paavo Teittinen penkoi Annan tapausta ja selvitti, mitä oikein tapahtui

Teittinen on palkittu vuonna 2020 Tutkivan journalismin yhdistyksen Lumilapio-palkinnon nepalilaisravintoloiden työntekijöiden hyväksikäyttöä käsittelevästä jutusta. Vuonna 2019 hän sai Suuren journalistipalkinnon Vuoden juttu -kategoriassa yhdessä toisen HS:n toimittajan Katri Kallionpään kanssa. Palkittu juttu käsitteli Veijo Baltzaria.

Suuri journalistipalkinto on Suomen merkittävin journalismille vuosittain annettava tunnustus. Kilpailun tarkoituksena on tukea ja edistää hyvää journalismia sekä vahvistaa vastuullisen suomalaisen median asemaa yhteiskunnassamme.

Palkinto on jaettu vuodesta 2001 lähtien. Kilpailun järjestämisestä vastaavat vuorovuosin MTV, Sanoma ja Yleisradio. Tänä vuonna järjestämisvastuu on Sanoma Media Finlandilla.

Voittajat julkistetaan suorassa tv-lähetyksessä Nelosella 3. toukokuuta klo 19 alkaen.

Viime vuonna Vuoden juttu -palkinnon voitti Ilta-Sanomien Henrik Kärkkäinen. Hän paljasti, että Psykoterapiakeskus Vastaamo oli joutunut tietomurron kohteeksi.

Vuoden journalistisen teon teki Terhi Pirilä-Porvali, joka puolusti journalistista päätösvaltaa Ilmajoki-lehden päätoimittajana.

Vuoden journalistisena pomona palkittiin Aino Heikkonen, joka työskentelee Etelä-Saimaan päivätuottajana.

Vuoden 2020 journalisti oli Hufvudstadsbladetin ja Dagens Nyheterin Venäjän kirjeenvaihtaja Anna-Lena Laurén.

Oikaisu 8.4. klo 10.43: Artikkelissa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että Iltalehden Jarno Liskin ehdolla oleva juttukokonaisuus olisi käsitellyt VTT:tä. Kokonaisuus käsitteli VTV:tä eli Valtiontalouden tarkastusvirastoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat