HS:n Paavo Teittinen palkittiin Vuoden journalistina – HS:n toimittajien Oletko sinä Perttu Nousiainen? on Vuoden juttu

Suuri journalistipalkinto -gaala järjestettiin tiistai-iltana Sanomatalon Mediatorilla.

3.5. 19:16 | Päivitetty 4.5. 9:39

Vuoden 2021 Suuren journalistipalkinnon voittajat julkistettiin tänään tiistai-iltana Helsingissä, Sanomatalon Mediatorilla.

Palkinto on Suomen merkittävin journalismille vuosittain annettava tunnustus.

Vuoden journalisti -palkinnon voitti Paavo Teittinen Helsingin Sanomista.

Teittinen on tehnyt artikkeleillaan useita merkittäviä paljastuksia. Viime vuonna hän paljasti puutteita ihmiskauppaa koskevissa poliisitutkinnoissa, tänä vuonna hän on ehtinyt todistaa, kuin kuinka vaikeaa seksuaalirikosten uhreilla on saada oikeutta.

Lue aiheesta lisää täältä ja täältä.

Teittinen kertoi gaalassa, että olennaisin yhteiskunnallinen epäkohta, jonka hän on tuonut jutuillaan esiin, ovat Suomesta löytyvät varjoyhteiskunnat, joissa systemaattisesti hyväksikäytetään ja riistetään ihmisiä.

Teittinen kohtaa työssään usein hyvin synkkiäkin ihmiskohtaloita. Ne herättävät hänessä tunteita ja empatiaa, mutta samalla Teittinen kuitenkin korosti, ettei toimittaja voi heittäytyä liian tunteelliseksi.

”Jos minä lähtisin elämään liian tunteella haastateltavien tilannetta, niin se ei hyödyttäisi heitä yhtään. Se ehkä hyödyttää, että teen kovan jutun. Ajattelen, että minun kannattaa kanavoida energiani jutuntekemiseen.”

Gaalassa muistutettiin Teittisen HS-kollegoiden suulla, kuinka sinnikäs tämä on: Kun joku muu toimittaja soittaa 20 puhelua, Paavo Teittinen jaksaa soittaa niitä 120.

Teittinen piti tätä liioitteluna, mutta paljasti sinnikkyytensä salaisuudeksi samat ominaisuudet, jotka ovat toimittajalle tärkeitä ylipäätään:

”Uteliaisuus ja tietynlainen periksiantamattomuus. Että jaksaa nähdä vaivaa ja soittaa vielä sen yhden puhelun.”

Uteliaisuus on hänestä toimittajan tärkein ominaisuus.

”Olen loputtoman kiinnostunut ihmisistä, viime kädessä myös yhteiskunnan prosesseista, järjestelmistä ja rakennelmista, joita journalistina pääsee piirtämään esiin. Se on tässä työssä palkitsevinta: avata laajoja kokonaisuuksia”, Teittinen kertoi gaalan jälkeen.

Teittinen kertoi saavansa juttuideoita lukijoiltaan ”viidestä kymmeneen joka viikko”. Työn alla on nytkin useita artikkeleita, joista hän ei kuitenkaan halua sen enempää paljastaa.

”Olen käsitellyt aika paljon oikeusvaltion pimeitä puolia. Minua kiinnostaisi katsoa tarkemmin poliittista ja taloudellista vallankäyttöä, juuri nyt esimerkiksi Ukrainan sotaan ja siihen liittyvien talouspakotteiden yhteydessä.”

Muut ehdokkaat Vuoden journalisti -sarjassa olivat Tuomas Manninen Ilta-Sanomista ja Olli Haapakangas Yle Radio Suomesta.

Vuoden journalisti -palkinnon voitti Paavo Teittinen.

Ensimmäisenä illan gaalassa palkittiin Vuoden journalistinen teko. Palkinnon voittivat Jussi Jormanainen, Pekka Laine, Olli Laine ja JP Pulkkinen Yleisradion Politiikka-Suomi-sarjasta.

Sarjan kymmeneen jaksoon haastateltiin yli sataa poliitikkoa ja se käsitteli myös esimerkiksi poliitikkojen inhimillisiä puolia.

Sarjan tekijän Pekka Laineen mukana tässä ajassa, jossa reagoidaan usein nopeasti nollasta sataan, olisi hyödyllistä miettiä, mistä tässä kaikessa on kysymys, ja rauhoittua pohtimaan asioita eri lähtökohdista.

Lue lisää: Alexander Stubb paljastaa, ettei tykännyt olla pääministeri, ja Paavo Väyrynen myöntää tehneensä virheitä: Ylen uusi sarja näyttää poliitikoiden inhimillisen puolen

Vuoden journalistisen teon muut ehdokkaat olivat Anne Leppäjärvi ja Reetta Nousiainen Haaga-Helian maahanmuuttajataustaisten journalistisesta koulutuksesta sekä Johanna Vehkoo kirjasta Oikeusjuttu.

Vuoden juttu -kategorian voittivat toimittajat Marko Junkkari, Tommi Nieminen ja valokuvaaja Sami Kero Helsingin Sanomista jutulla Oletko sinä Perttu Nousiainen?

Juttu käsitteli keskustataustaiseen Nuorisosäätiöön liittyviä talousrikoksia, ja sen perusteella kolmikko löysi pääepäillyn, Perttu Nousiaisen, sveitsiläisestä laskettelukeskuksesta Verbierissä.

Marko Junkkari perusteli jutun syntyä aiemmin pohtimalla, kuinka puolueiden lähellä on rahakoneita, joissa ei ole kyse aatteesta vaan ahneudesta. Toimintaa on pyörittämässä miljoonia hassaavia ihmisiä, kun rahoilla pitäisi tukea nuorten asumista.

”Toivon, että viestiä kulkeutuisi säätiöihin, jotka ovat aika lailla villiä länttä edelleen, valvonnan ulottumattomissa. Niihin ei mediakaan ulotu”, Junkkari huomautti gaalan jälkeen.

Jutun toinen tekijä Tommi Nieminen pitää kaikkiaan neljän jutun sarjaa pitkälti ”klassisena kyttäyskeikkana”, jonka onnistumiseen liittyi myös sattumia, kaivelua ja hyviä vihjeitä.

”Sattumaa liittyi etenkin ajoitukseen, mutta sen jälkeen monet tapahtumat siinä olivat koko prosessin kannalta parhaat mahdolliset”, hän analysoi gaalan jälkeen.

Myös valokuvaaja Sami Keron osuus oli oleellinen: Verbierissä Nousiainen bongattiin juuri Keron ottamasta valokuvasta.

Lue palkittu juttu täältä.

Muut ehdokkaat sarjassa olivat Jarno Liski Iltalehden Valtiontalouden tarkastusvirastoa VTV:tä käsittelevällä juttukokonaisuudella sekä Satu Kakkori ja Katri Nieminen Keskisuomalaisesta Jyväskylän vesilaitoksen myyntiin liittyvällä juttukokonaisuudella.

Sami Kero, Marko Junkkari ja Tommi Nieminen

Vuoden pomon -palkinnon sai Turun Sanomien urheilutoimitusta johtava ja lehden lukemisto-osiosta vastaava Maria Vesterinen.

Perusteluissa häntä kiitettiin alaisten huomioon ottamisesta, lisäksi häntä kuvailtiin tavoitteelliseksi, ihmisläheiseksi ja uudistavaksi esihenkilöksi.

Vesterinen on tuonut Turun Sanomien urheilujournalismin nykypäivän digitaaliseen maailmaan ja hän toimii hyvin yli osastorajojen.

Itse hän piti pomon parhaina työkaluina tämän omia työtovereita.

Muut ehdokkaat olivat STT:n 24h-toimituksen päällikkö Laura Kolu sekä pitkän uran esihenkilötehtävissä tehnyt, nyt näkökulmatoimitusta johtava Timo Paunonen Ilta-Sanomista.

Suuri journalistipalkinto -kilpailun tarkoituksena on edistää hyvää journalismia sekä vahvistaa vastuullisen suomalaisen median asema, ja voittoperusteena on merkittävä journalistinen teko palkinnon julkistusta edeltäneen vuoden aikana.

Palkintokategoriat ovat perinteisesti Vuoden juttu, Vuoden journalistinen teko, Vuoden journalistinen pomo ja Vuoden journalisti. Kunkin kategorian voittaja saa 10 000 euron rahapalkinnon.

Sanomatalossa pidetyn gaalan juonsi toimittaja Riku Rantala, ja suorassa lähetyksessä esiintyvät Behm ja Jannika B.

Suurta journalistipalkintoa on jaettu Suomessa vuodesta 2001 lähtien. Kilpailun järjestämisestä vastaavat vuorovuosin MTV, Sanoma Media Finland ja Yleisradio. Tänä vuonna järjestämisvastuu on Sanomalla.

Palkintolautakuntaan kuuluu joukko medioiden entisiä ja nykyisiä päätoimittajia, julkaisujohtajia ja ansioituneita toimittajia.

Oikaisu 4.5. kello 9:30. Kirjoituksesta on poistettu lause, jossa puhuttiin ”keskustalaisista rahapiireistä” Nuorisosäätiön yhteydessä. Keskustalla ei puolueena kuitenkaan ole mitään tekemistä säätiön kanssa.

Voittajat yhteiskuvassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat