Ihmiskunnan suurimman salaisuuden sisältävät muistikirjat palautettiin salaa Cambridgen kirjastoon – Nyt Interpol jahtaa mysteeri­palauttajaa, joka jätti viestin

Korvaamattoman arvokkaat muistiinpanot katosivat yliopiston kirjastosta yli kaksikymmentä vuotta sitten, minkä jälkeen niitä on etsitty epätoivoisesti.

Muistikirja oli Darwinille tärkeä, sillä matkan aikana syntyneet ideat johtivat läpimurtoon vasta vuosien tutkimustyön jälkeen.

6.4. 12:55

Yli 20 vuodeksi kadonneet Charles Darwinin (1809–1882) legendaariset muistikirjat on palautettu Cambridgen yliopiston kirjastoon.

Yliopiston mukaan paperipussilla ja pahvilaatikolla suojatut muistikirjat jätettiin kirjastopalvelujen johtajan huoneen eteen pinkissä lahjapussissa.

“Vapisin avatessani pussia”, kirjastopalvelujen johtaja Jessica Gardner kertoo BBC:n haastattelussa.

Yliopiston mukaan vuonna 2001 kadonneet kirjat ovat hyvässä kunnossa.

Darwin kiinnostui aikoinaan luonnonhistoriasta opiskellessaan ensin lääketiedettä Edinburghin yliopistossa ja myöhemmin teologiaa Cambridgessa, missä hänen arkistonsa nykyään sijaitsevat.

Gardnerin mukaan muistiinpanojen vaikutusta tieteen historiaan ei voi yliarvioida. Käsin kirjoitetuissa muistiinpanoissa on muun muassa alkeellinen luonnos Darwinin ”elämänpuusta”, joka kuvaa elämän kehittymistä maapallolla.

Juhlallisesti sanottuna muistiinpanot sisältävätkin ainekset ihmiskunnan suurimman salaisuuden selviämiseen.

Molemmat muistikirjat palautettiin kirjaston mukaan hyvässä kunnossa.

Darwin kirjoitti muistiinpanonsa pian sen jälkeen, kun hän palasi maailmanympärimatkaltaan Beagle-laivalla.

Viisi vuotta kestäneellä matkallaan Darwin muun muassa keräili kuolleiden eläinlajien fossiileita, mikä sai hänet kummastelemaan luonnonvaraisten eläinten ja fossiilien maantieteellistä levinneisyyttä.

Tämän johdosta hän alkoi tutkia eliölajien muuttumista toisiksi eliölajeiksi.

Matkalla pidettyjen taukojen aikana Darwin lähetti keräämänsä näytteet postitse Cambridgeen ja kertoi samalla löydöksistään. Esimerkiksi Galápagos-saarilla hän kiinnitti huomion alueen eri saarten kilpikonnalajien erilaisiin kilven muotoihin.

Tuolloin tutkijan päähän juolahti ajatus lajien muuttumisesta pitkien ajanjaksojen aikana.

Eläinlajeista huomioita sisältävä muistikirja oli tutkijalle tarpeen myöhemmin, sillä matkan aikana syntyneet ideat johtivat läpimurtoon vasta parinkymmenen vuoden tutkimustyön jälkeen.

Hänen evoluutioteorian merkkiteoksensa Lajien synty ilmestyi lopulta vuonna 1859. Siinä esiteltyjen löytöjen voidaan sanoa luoneen pohjan koko nykyiselle biologialle, sillä ne antavat loogisen selityksen elämän monimuotoisuudelle.

Kirjastopalvelujen johtaja Jessica Gardner tutki muistikirjoja helpottuneena.

Kirjastosta muistiinpanot katosivat yli kaksikymmentä vuotta sitten, kun ne vietiin valokuvattaviksi.

Kirjasto totesi tuolloin, vuonna 2001, että erikoiskokoelman yhtä sinistä laatikkoa ei ollut palautettu paikalleen.

Muistivihkojen kohtaloa alettiin selvittää kirjastossa toden teossa vasta vuonna 2020. Marraskuussa samana vuonna kirjasto myönsi, että vihkot on todennäköisesti varastettu ja että niitä oli alettu etsiä myös kirjaston ulkopuolelta.

”Muistikirjat – – on todennäköisesti varastettu”, kirjasto totesi lausunnossaan.

Kirjaston johtaja Jessica Gardner pyysi apua suurelta yleisöltä. Hän myös arvioi, että kirjaston entisellä tai nykyisellä henkilökunnalla, tutkijoilla sekä kirjakauppojen työntekijöillä voisi olla tietoa vihkoista.

Charles Darwin oli maailmankuulu evoluutiotutkija.

Nyt pienten muistikirjojen viejä vaikuttaa siis tulleen katumapäälle. Päätökseen on saattanut vaikuttaa se, että noin harvinaisia esineitä on melko mahdotonta muuttaa rahaksi keräilijämarkkinoilla.

Mysteeripalauttajan mahdollisesti huumorintajuista mielenlaatua kuvaa se, että pussista löytyi muistikirjojen ohessa viesti. ”Kirjastonhoitaja, hyvää pääsiäistä. X”, siinä sanottiin.

Aivan pääsiäisen toivotuksilla mysteeripalauttaja ei tilanteesta välttämättä selviä, sillä Interpol käynnisti hänen löytämisekseen välittömästi kansainvälisen etsinnän.

Etsintää tosin vaikeuttaa se, että kirjaston alueella ei tiettävästi ole turvakameroita.

Myös kirjasto vetoaa mahdollisiin silminnäkijöihin tapahtuman ratkaisemiseksi.

Lue lisää: Darwinin tärkeät muistivihkot katosivat jo 20 vuotta sitten – brittikirjasto myönsi vasta nyt, että ne on varastettu

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat