Ripuli on iso asia – Sympaattinen kakkadokumentti kertoo lääkäri Anu Kantelen rokotehankkeesta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia

Mia Halmeen dokumenttielokuva seuraa suomalaisia, jotka lähtivät tieteen nimissä Afrikan Beniniin hankkimaan ripulin vapaaehtoisesti.

Suomalainen lääkäri Anu Kantele johtaa tärkeää ripulirokotetutkimusta Afrikassa.

7.4. 2:00 | Päivitetty 7.4. 10:45

Puoli miljoonaa lasta kuolee joka vuosi ripuliin. Kivaa ei ole sairastaminen myöskään niillä 400 miljoonalla, jotka selviävät hengissä. Ripulia aiheuttaa useimmiten ripulikolibakteeri etec, joka pilaa myös monen turistin lomamatkan tropiikissa.

Puolentoista vuoden aikana yli 700 suomalaista lähti Beniniin hankkimaan ripulin vapaaehtoisesti. Kyseessä oli lääkäri Anu Kantelen johtama hanke, jossa kehitettiin rokotetta ripuliin.

Lue lisää: Yli 700 suomalaista osallistui ”kaikkien aikojen seuramatkalle”, jossa testattiin ripulirokotetta Afrikassa – nyt tulokset ovat valmistuneet

Vuonna 2019 myös dokumenttiohjaaja Mia Halme lähti mukaan seuraamaan viimeistä hankkeeseen osallistunutta ryhmää. Siitä syntyi elokuva Missä tiet kohtaavat (2021).

Ulkopuolisesta maallikosta tieteen tekeminen voi vaikuttaa huvittavalta. Ensin koehenkilöille jaetaan tarvikkeet näytteiden keräämiseen ja annetaan ohjeet, millaista kakkaa kaivataan. Pakastetut kakat lennätetään Suomeen tutkittaviksi.

Halmetta kiinnostivat ihmiset ja heidän kohtaamisensa ainakin yhtä paljon kuin tutkimus.

Tutkimusta tehtiin Grand-Popossa. Siellä sijaitsee myös suomalainen kulttuurikeskus Villa Karo, jossa monet taiteilijat ovat käyneet residenssissä. Siksi kylässä on totuttu suomalaisiin ja välit ovat ystävälliset. Suomalainen laboratorionhoitaja Heli menee naimisiin paikallisen Gogon kanssa.

Benin kuuluu maailman köyhimpiin maihin. Jonkinlaisia jännitteitä syntyy aina, kun ihmiset kohtaavat elintasokuilun yli. Moni suomalainen halusi auttaa beniniläisiä.

Eräs hankkeeseen aiemmin osallistunut tuki nuoren Augustinin koulunkäyntiä ja lähetti uuden ryhmän mukana hänelle polkupyörän. Mutta aina auttaminen ei ole yksinkertaista, minkä jotkut joutuvat huomaamaan.

Halme yrittää kattaa kaksi aihetta – tutkimuksen ja kohtaamiset – sekä laajan henkilökaartin. Hyppiminen niiden välillä tuo sympaattiseen dokumenttiin pientä hajanaisuutta.

Elokuvassa esiintyvä ryhmä oli tutkimushankkeen viimeinen. Sen jälkeen tulokset ovat olleet lupaavia ja hanke on jatkunut testeillä Gambiassa ja Sambiassa. Valmiiseen rokotteeseen on kuitenkin vielä matkaa.

Kehitysmaiden lasten ja länsimaiden turistien ohella ripulirokotteesta voisivat hyötyä epäsuorasti vielä kaikki muutkin.

Nyt ripulia hoidetaan paljon antibiooteilla, joiden runsas käyttö johtaa vastuskykyisten superbakteerien kehittymiseen. Jos rokote vähentäisi antibioottien käyttöä, myös vastuskykyisten bakteerien kehitys hidastuisi.

Nykyään superbakteerien arvioidaan aiheuttavan 900 000 kuolemaa vuodessa, mutta 30 vuoden päästä jo 10 miljoonaa.

Halmeen kakkadokkari voi vaikuttaa kevyeltä, mutta se kertoo painavista asioista.

Missä tiet kohtaavat, TV1 klo 19.00 ja Yle Areena. Ylen dokkarifestivaalin ohjelmistoa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat