Tähtiballerina Olga Smirnova kirjoitti häpeävänsä kotimaataan ja jätti Venäjän – Nyt hän puhui The Guardianille ensi kertaa lähtönsä jälkeen

Jotta Olga Smirnova voisi palata Venäjälle, hän uskoo, että hänen pitäisi pyörtää sanojaan, ja sitä hän ei aio tehdä.

Smirnova toimittajien piirittämänä Italiassa. Hän osallistui Ukrainan sotaa vastustavaan balettiesitykseen San Carlon teatterissa huhtikuun alussa Italiassa.

6.4. 15:19

Moskovan Bolšoi-teatterin entinen tähtiballerina Olga Smirnova on antanut ensimmäisen haastattelunsa Venäjältä lähdön jälkeen. 30-vuotias Smirnova erosi Bolšoista ja liittyi Hollannin kansallisbalettiin maaliskuussa.

The Guardianin haastattelussa Smirnova kertoo, ettei tuntenut oloaan Venäjällä enää turvalliseksi. Hieman ennen lähtöään hän kirjoitti Telegram-viestipalvelun viestissään vastustavansa sotaa ja häpeävänsä Venäjää.

”Olen aina ollut ylpeä lahjakkaista venäläisistä, kulttuurista ja saavutuksistamme urheilussa. Mutta raja tuli vastaan hyökkäyksen alettua”, hän kirjoitti.

Haastattelussa hän selittää, ettei ole koskaan ollut poliittinen ihminen, mutta ettei voinut enää vaietakaan.

”Minun oli pakko puhua. En pystynyt pitämään sitä sisälläni. Ihailen venäläistä kirjallisuutta, Dostojevskiä ja Tolstoita, mielikirjailijoitani, jotka opettivat meitä puhumaan rehellisesti.”

Olga Smirnova tanssi Prinsessa Ruusunen -baletissa Monacossa vuonna 2016.

Smirnova, jonka isoisä on ukrainalainen, kertoo haastattelussa, ettei kokenut varsinaista uhkaa viranomaisten taholta Venäjällä, mutta koki tilanteen jännittyneeksi.

Hän kuuli muun muassa huhuja rajojen sulkemisesta ja päätti lähteä.

Smirnovan vanhemmat ovat järkyttyneet tyttärensä lähdöstä. Palatakseen kotimaahansa Smirnova uskoo, että hänen pitäisi pyörtää sanojaan, ja sitä hän ei aio tehdä.

”Tulevaisuuteni on avoin, kuten kotimaanikin”, hän sanoo.

Bolšoista on hyökkäyksen alettua eronnut useita muitakin taiteilijoita, mitä valtiojohto ei liene katsellut hyvällä. Presidentti Vladimir Putin on hiljattain ehdottanut suosikkikapellimestarilleen Valeri Gergijeville, että tämän johtaman Pietarin Mariinski-teatterin ja Moskovan Bolšoi-teatterin johtotehtävät yhdistettäisiin.

Ehdotusta pidetään rangaistuksena Bolšoin pääjohtaja Vladimir Urinille, joka allekirjoitti helmikuussa sotaa vastustavan julkilausuman, yhdessä monien muiden Venäjän kulttuurivaikuttajien kanssa.

Sekä Mariinski että Bolšoi kuuluvat maailman merkittävimpiin taidetaloihin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat