Seitsemän vuotta Suomessa asunut taiteilija kutsui suomalaisia viettämään päivän kanssaan: ”Jaoimme aika syvällisiäkin asioita”, sanoo performanssiin osallistunut

Taiteilija Parsa Kamehkhosh kutsui suomalaisia mukaan uuteen viiden performanssin sarjaansa. Performanssien aikana otetuista valokuvista on nyt tekeillä näyttely.

Projektiin osallistunut Marjaana Mustonen (vas.) ja taiteilija Parsa Kamehkhosh.

16.5. 12:32 | Päivitetty 16.5. 13:44

Helsingin Sanomien verkkosivuilla oli 23. elokuuta 2021 ilmoitus, jossa pyydettiin vapaaehtoisia osallistumaan performanssiin.

Taiteilija Parsa Kamehkhoshin Saturdays-taideprojekti kutsui avoimen haun ja ilmoitusten kautta vapaaehtoisia osallistumaan uuteen viiden performanssin sarjaan, jossa hän viettäisi jokaisen osallistujan kanssa yhden lauantain aamusta keskiyöhön. Hakukriteereinä oli, että osallistujat olisivat suomalaisia, puhuisivat englantia, eivätkä tuntisi taiteilijaa entuudestaan.

Kamehkhosh valitsi projektiin viisi ensimmäistä ilmoittautunutta. Yhteensä ilmoittautuneita tuli parikymmentä.

Teheranissa, Iranissa vuonna 1985 syntynyt Parsa Kamehkhosh halusi performanssiensa avulla päästä lähemmäksi suomalaisia ja suomalaista yhteiskuntaa.

”Vaikka olen asunut Suomessa nyt noin seitsemän vuotta, minulla ei ole ollut mahdollisuutta saada yhteyttä suomalaisen yhteiskunnan syvempiin kerroksiin tai suomalaisiin pienten työ- ja opiskeluympyröiden ulkopuolelta. Halusin tämän idean kautta sukeltaa ystävyyden tasolle ihmisten kanssa, joita introverttina en mahdollisesti olisi koskaan muuten tavannut”, hän kertoo.

Parsa Kamehkhosh valmistui taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Visual Cultures, Curating and Contemporary Art (ViCCA) -koulutusohjelmasta vuonna 2021.

Performanssitapaamiset järjestettiin marras-joulukuussa 2021 viitenä eri lauantaina. Jokainen tapaaminen alkoi Helsingissä aamukahdeksalta yhteisen valokuvan otolla ja päättyi keskiyöllä kello 12 uuden valokuvan ottoon. Tässä välissä performanssit kulkivat esimerkiksi osallistujien koteihin, mökille, saunaan, uimaan, päiväunille ja illalliselle.

Osallistujien ikä vaihteli noin 30–50 vuoden välillä.

Juho Lehto (vas.) ja Parsa Kamehkhosh.

Saturdays-taideprojektin performansseihin ei varsinaisesti liittynyt esiintymistä, vaan ne muodostuivat ensisijaisesti yhdessäolosta ja läsnäolosta tavallisessa päivässä. Osallistujat ja taiteilija suunnittelivat yhdessä tapaamisten ohjelman.

”Tarkoitukseni oli tämän projektin kautta luoda tilanne, jossa lasiseinä suomalaisten ja minun välillä olisi mahdollista haastaa ja jollain tasolla ehkä myös poistaa”, Kamehkhosh sanoo.

”Näin sekä osallistujat, jotka ottivat tämän haasteen vastaan, että minä, voimme ymmärtää, miltä meistä molemmista tuntuu olla tervetullut ja hypätä suoraan kahdesta toisilleen tuntemattomasta ihmisestä ystäviksi, ja viettää kokonainen päivä yhdessä”, hän jatkaa.

Yksi taideprojektin osallistujista oli Aini Jalonen, joka korostaa performanssin aikana jaettujen asioiden merkitystä. “Keskustelimme paljon ja jaoimme aika syvällisiäkin asioita”, Jalonen sanoo.

Hän kertoo odottavansa päivän alussa ja lopussa otettujen valokuvien näkemistä rinnakkain ja miettii, miten yhdessä vietetty aika näyttäytyy aamulla ja illalla otettujen kuvien välillä. Jalonen ja Kamehkhosh kävivät lauantaipäivän aikana esimerkiksi lounaalla, taidenäyttelyssä ja konsertissa.

Pitkä kesto oli yksi performanssitapaamisten kulkua vahvasti muokkaava ominaisuus.

“Siinä ottaa vastaan sen mitä tulee, ja on 16 tunnin vietävänä”, pohtii projektiin osallistunut Topias Salonen.

Kamehkhoshin ja Salosen performanssipäivä muodostui luontevasti valokuvauksen ja taiteen ympärille, ja Salosen analogisella kameralla otettu kuva on myös toinen päivän yhteiskuvista.

Saturdays-taideprojektin kiinnostavuus piilee osittain juuri sen rakentamassa asetelmassa ja epäteosmaisuudessa. Tapaamiset liikkuvat esityksen ja arjen kohtaamisen rajapinnalla ja nojautuvat keskinäiseen luottamukseen.

Pääasiallisesti Parsa Kamehkhosh hyödyntää taiteellisessa työskentelyssään performanssia, veistoksia, installaatioita ja näiden erilaisia yhdistelmiä. Hänen teoksiaan on Suomen lisäksi ollut aiemmin esillä muun muassa Saksassa, Iranissa ja Yhdysvalloissa.

Saturdays-taideprojektiin osallistuneet vapaaehtoiset olivat Pihla Aaltonen, Aini Jalonen, Juho Lehto, Marjaana Mustonen ja Topias Salonen. Tapaamisten aikana otetuista valokuvista on tulossa näyttely helsinkiläiseen Myymälä2-galleriaan kesäkuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat