Maailman merien muovisaasteesta kertova, ajoittain hilpeäkin dokumentti Merten tuomat sallii ympäristökauhun hiipiä tajuntaan

Anna Antsalon dokumentissa kerätään kertakäyttökulttuurin jäämiä merten rannoilta. Kepeys ei vie sen tehoa, päinvastoin.

Lonneke asettelee Zandvoortin alueen rannoilta Hollannissa keräämiänsä esineitä väreittäin ja teemoittain.

9.4. 2:00

Merten rannoille ajautuvien muovijätteiden joukosta löytyy harvinaisuuksia. Rantaa haravoiva Rob ilahtuu, kun eteen osuu Lego-mustekala yli 20 vuotta aiemmin mereen huuhtoutuneesta valtamerikontista.

Anna Antsalon erinomainen dokumentti Meren tuomat kertoo suhteestamme tavaraan: haalimme esineitä kuin aarteita mutta samalla suhtaudumme niihin kuin roskaan. Molemmat ulottuvuudet kuormittavat ympäristöä.

Elokuva seuraa neljää tavallista ihmistä, jotka omistavat aikaansa rantojen putsaamiselle. Rob kulkee Cornwallin rannoilla Britanniassa, Shige käyskentelee Aichin prefektuurissa Japanissa, ja Lonneke ja Jolanda tutkivat Zandvoortin alueen rantoja Hollannissa.

Jokainen dokumentin päähenkilöistä on huolissaan merten muovisaasteesta. Samalla he suhtautuvat hartaudella keräämiinsä esineisiin: tekokukkiin, mustekasetteihin ja muovirakeisiin. Kerääjät asettavat niitä väreittäin ja teemoittain järjesteltyihin lasipurkkeihin.

Aiheen huomioon ottaen Meren tuomat tuntuu ajoittain hilpeältä. Tapani Rinteen vähäeleinen musiikkikin saa leikkisiä piirteitä.

Kepeä ote ei kuitenkaan vie dokumentin tehoa, päinvastoin. Se sallii ympäristökauhun hiipiä tajuntaan. Lonneke ja Jolanda kertovat ohimennen, että mereen päätyy vuosittain kahdeksan miljoonaa tonnia muovia – siis myös niitä pikkuesineitä, joista he ovat tehneet kauniita kollaaseja.

Elokuvan muoto pakottaa katsojankin peilaamaan suhdettaan esineisiin. Miksi tavaralla on sellainen lumo, että ruudulta katsottuna ja ympäristökriisin ilmentyminäkin ne näyttävät kiehtovilta?

Meren tuomat, Teema klo 23.30 ja Areena. Ylen dokkarifestivaalin ohjelmistoa.

Lue lisää: Vielä 20 vuotta sitten muovi oli monilla rannoilla harvinaista, mutta nyt se valtaa kaiken – Aarteita etsivät ”rantaharavoijat” näkevät merien todellisen tilan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat