Kun huumeet virtaavat Uumajaan, saadaan ruotsalaisen dekkarin keskitason peruslaatua

Anki Edvinsson on uusi tuttavuus Suomessa. Nyt suomennettu Lumienkeli on hänen toinen romaaninsa.

Anki Edvinsson on toimittaja ja entinen juontaja, joka opiskelee kriminologiaa ja kirjoittaa entiseen kotikaupunkiinsa Uumajaan sijoittuvia dekkareita.

19.6. 10:52

Romaani

Anki Edvinsson: Lumienkeli (Snöängeln). Suom. Leena Virtanen. WSOY. 367 s.

Anki Edvinsson (s. 1971) on suhteellisen uusi tekijä Ruotsin laajalla dekkarikentällä. Hän on toimittaja ja TV4 -kanavan entinen juontaja, joka nykyään opiskelee kriminologiaa ja kirjoittaa entiseen kotikaupunkiinsa Uumajaan sijoittuvia dekkareita.

Vuonna 2018 ilmestyneessä esikoisromaanissaan Lust att döda Edvinsson esitteli päähenkilönsä, Tukholmasta Uumajaan muuttaneen Charlotte von Klintin ja syntyperäisen uumajalaisen Per Bergin, jotka työskentelevät yhdessä Uumajan poliisissa.

Jostain syystä Edvinssonin suomentaminen on aloitettu hänen toisesta von Klint–Berg -dekkaristaan Lumienkeli.

Kirjassa on roimasti aineksia, aluksi näyttää, että ehkä liikaakin, mutta kyllä ne lopussa kootaan yhdeksi paketiksi aivan siististi.

Viisikymppinen proviisorinainen murhataan kotonaan, paikkakunnan nuorille huumeita välittänyt opiskelijanuorukainen löytyy ammuttuna yliopiston alueelta ja 17-vuotias teinityttö katoaa huumehuuruisten juhlien jälkeen.

Samaan aikaan juuri vankilasta vapautunut tukholmalainen huumeliigan johtaja Tony Israelsson saapuu kätyreineen Uumajaan selvittämään, kuka siellä myy huumeita ohi hänen organisaationsa.

Tonylla ja Charlottella on yhteistä menneisyyttä, samoin Tonylla ja kadonneen tytön isällä Viggolla. Sen paremmin Charlotte kuin Viggokaan eivät halua, että Tony löytää heidät.

Edvinsson pelaa romaanissaan paljon keski-ikäisten ja keskiluokkaisten vanhempien peloilla lastensa puolesta. Siinä on toisinaan hivenen saarnaava sävy.

Paljon paremmin kirjailija kuvaa teinityttöjen sisäistä maailmaa ja keskinäisiä ulkonäkö- ja muita paineita. Linnin tuskan kadonneen ystävänsä Fridan vuoksi Edvinsson tuo kipeästi esille.

Päähenkilöihinsä Edvinsson ei tässä toisessakaan romaanissa saa vielä oikein lihaa luiden päälle, vaikka kovasti yrittääkin.

Aatelinen, ilmeisen varakas Charlotte vaikuttaa hahmolta, jonka ei edes tarvitsisi tehdä töitä, joten hänen oman henkensä jatkuvasti alttiiksi panevan poliisityönsä motivointi jää hennoksi. Keskiluokkainen, kahden pienen pojan isä Per on luontevampi hahmo.

Kokonaisuutena hyytävän talviseen Uumajaan sijoittuva Lumienkeli on keskinkertainen ruotsalainen perusdekkari, jossa on paikoin pieniä kömpelyyksiä ja karikatyyrimäisiä henkilöhahmoja, mutta jonka lukee sujuvasti.

Kummempaa vaikutusta se ei nykyään niin runsaan pohjoismaisen dekkarin saralla silti tee.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat