Euroviisujen ehdoton voittajasuosikki on Ukraina, jonka edustajat saavat matkustaa Torinon finaaliin poikkeusluvalla

Vedonlyöjien muut suosikit ovat Italia ja Ruotsi. Suomen The Rasmus ei mahdu kymmenen ennakkosuosikin kärkeen.

Kalush Orchestran jäsenet vierailivat keskiviikkona Jerusalemin vanhassakaupungissa.

9.4. 14:12

Tämän vuoden Eurovision laulukilpailun vahvin voittajasuosikki on Ukraina. Maata edustavan Kalush Orchestran jäsenet pääsevät myös esiintymään toukokuussa Torinossa järjestettävään finaaliin.

Ukrainan edustajat ovat saaneet poikkeusluvan matkustaa ulkomaille, vaikka Venäjän hyökkäyksen jälkeen voimaan tulleen sotatilalain mukaan 18-60 vuotiaat ukrainalaismiehet eivät saa poistua maasta.

Euroviisuissa oli varauduttu myös siihen, että yhtye osallistuisi finaaliin etukäteen tallennetulla videolla. Aiemmin Kalush Orchestran jäsenten kerrottiin osallistuneen Länsi-Ukrainan alueella alueelliseen puolustukseen ja toimineen vapaaehtoisina pakolaisten avustustehtävissä.

Ukrainan Stefania-kappaleen tarinassa kertoja palaa äitinsä luo ja haluaa kuulla äidinkieltään.

Kalush Orchestra soitti viime viikonloppuna Lvivissä paikallisella torilla kotimaiselle yleisölle ensimmäistä kertaa sodan alkamisen jälkeen. Sen jälkeen yhtye lähti promootiokiertueelle ulkomaille ja vieraili tällä viikolla Israelissa. Torstaina se esiintyi Tel Avivissa järjestetyssä Euroviisujen ennakkoshow’ssa.

Vaikka Euroviisuja järjestävä Euroopan yleisradioliitto EBU on linjannut, että viisuissa ei pidä esittää poliittisia kannanottoja, niin nykyisessä maailmantilanteessa Kalush Orchestran toiminta on vääjäämättä poliittista.

Yhtye tapasi Jerusalemissa Israeliin sotaa paenneita Ukrainan juutalaisia, ja muistutti haastattelulausunnoissaan, että Ukraina tarvitsee tukea selvitäkseen sodasta. Yhtye myös kerää rahaa Ukrainan sodasta kärsivien auttamiseksi.

Ukrainan sodan maailmalla herättämät reaktiot ovat vaikuttaneet myös viisujen voittajasta vetoa lyövien valintohin. Kalush Orchestra on ollut viime viikkojen ajan vedonlyöntitilastojen ykkössuosikki.

Useiden vedonlyöntiyhtiöiden kertoimien mukaan tehdyn arvion mukaan Ukraina voittaa viisufinaalin 33 prosentin todennäköisyydellä. Seuraavaksi suurin suosikki on isäntämaa Italia 17 prosentin todennäköisyydellä, ja kolmantena on Ruotsi 14 prosentilla.

Sen jälkeen tulevilla todennäköisyys on viisi prosenttia tai vähemmän.

Suomen The Rasmuksen kappale Jezebel ei ole vedonlyöjien suosikki. Suomi on ennakkoveikkauksissa sijalla 17, ja sen ei uskota nousevan kymmenen parhaan joukkoon.

Lue lisää: Ukrainasta on tullut Euroviisujen ennakkosuosikki, viisuedustaja puolustaa maataan keskellä sotaa: ”Tyttöystävä tekee polttopulloja bunkkerissa”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat