Piraijan pahanhajuiset pierut ovat turhan halpa keino lasten naurattamiseen: Animaatio Hurja jengi on meluisa ja muovinen kohellus

Suosittelen katsomaan muita lastenelokuvia, kirjoittaa elokuva-arvostelija Pertti Avola Hurja jengi -animaation kritiikissään.

Hurja jengi edustaa tyypillistä nykypäivän tietokoneanimaatiota.

14.4. 10:42

ANIMAATIO

Hurja jengi (The Bad Guys), ohjaus Pierre Perifel. 100 min. K7. ★★

Mitä aikuiset edellä, sitä lapset perässä, tuntuu olleen Hurja jengi -animaation tekijöiden motto. Lapsille suunnattu remellys nimittäin seurailee uskollisesti aikuisten ryöstökeikkaelokuvien peruskaavaa.

Eläinten rosvojengiin kuuluvat elokuvassa Kettu, Käärme, Piraija, Hai ja Tarantella-hämähäkki. He suunnittelevat mitä yksityiskohtaisimpia ryöstöjä ja pitävät kaupunkia pelon vallassa sekä tekevät jatkuvasti poliisivoimat naurunalaisiksi.

Mutta ryöstely ja pelottelu alkavat olla yksinäistä puuhaa, kun kaikki vain pelkäävät, inhoavat ja karttelevat. Olisikohan parempi muuttua pahiksista hyviksiksi? Esimerkkiä ja opetusta antaa hyvyyden perikuva marsuprofessori Marmeladi.

DreamWorks-yhtiön animaatiostudion tuotos on tyypillistä nykypäivän tietokoneanimaatiota, jossa kaikki hahmot näyttävät aika muovisilta ja huumoria revitään enemmän hillittömästä kohelluksesta kuin hauskoista yksityiskohdista – saati dialogista. Suomenkielinen dialogi jääkin usein kaiken muun metelin alle niin, ettei siitä aina saa mitään selvää.

Australialaisen Aaron Blabeyn meilläkin tuttuihin lastenkirjoihin perustuvan elokuvan käänteissä kertautuvat James Bond-, Mission Impossible- ja Ocean’s -tyyppisten elokuvien asetelmat ja kliseet, nyt vain eläinten keskuuteen sijoitettuina. Kumma kyllä, rosvojengi, kuvernööri ja marsuprofessori ovat Hurjan jengin ainoat eläinhahmot kaikkien muiden ollessa ihmisiä.

Opetus on tämä: on parempaa ja hauskempaa olla hyvis kuin pahis, mutta ei kannata olla sinisilmäinen, sillä joskus hyviskin voi olla naamioitu pahis. Jos kaiken möykän keskeltä nyt koko opetusta jaksaa kaivaa.

Lapsia yritetään naurattaa muun muassa Piraijan pahanhajuisilla pieruilla, mikä on jo liiankin taattu keino. Ainoa oikeasti hauska oivallus on loppupuolen suunnaton marsujen joukkorynnistys, mutta sekin jollain tapaa lässähtää.

Jos minulla olisi lastenlapsia, en kyllä heille Hurjaa jengiä suosittelisi. Paljon parempaa lastenelokuvaa kun on tarjolla, kotimaisellakin puolella.

Käsikirjoitus Etan Cohen, Yoni Brenner, Hilary Winston, tuottajat Rebecca Huntley, Damon Ross, suomalaisina ääninä mm. Riku Nieminen, Tino Singh, Krista Kosonen, Mikko Penttilä, Anna-Maija Tuokko.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat