Graham Swiftin kiitetyn romaanin filmatisointi on pintakoreaa tunnelmointia – ”Liian paljon jää aavistuksen tasolle”

”Mothering Sunday kääntyilee raukeasti omassa tyhjiössään kuin lumpeenlehti kesähelteisen lammen pinnalla”, kirjoittaa Pertti Avola elokuva-arvostelussaan.

Paul Sheringham (Josh O’Connor, oik.) on menossa naimisiin seurapiirikaunotar Emma Hobdayn kanssa (Emma D’Arcy, vas.), mutta Paulilla on suhde kotitalonsa palvelijan Jane Fairchildin (Odessa Young) kanssa.

14.4. 10:42

Draama

Mothering Sunday, ohjaus Eva Husson. 104 min. ★★

Vanhassa brittiläisessä luokkayhteiskunnassa mothering sunday oli palvelijoiden sunnuntainen iltapäivävapaa, jolloin he saattoivat käydä tapaamassa äitejään ja muita sukulaisiaan. Mothering Sunday on myös arvostetun englantilaisen kirjailijan Graham Swiftin 2016 ilmestynyt, kiitetty romaani.

Ranskalaisohjaaja Eva Husson on nyt tehnyt Swiftin romaanin pohjalta kolmannen pitkän elokuvansa, ja ensimmäisen englanninkielisen. Elokuva on osoitus siitä, että se, mikä toimii romaanissa, ei välttämättä toimi elokuvassa.

Mothering Sunday rakentuu pääosin kolmelle elementille. Niitä ovat Morgan Kibbyn musiikki, Jamie Ramsayn kuvaus ja nuoren australialaisnäyttelijä Odessa Youngin herkät kasvot. Kaikki ne luovat kokonaisuuteen kauneutta, jonka alla ei ole paljonkaan, lähinnä loputonta tunnelmointia.

Odessa Young esittää palvelija Jane Fairchildia.

Young esittää orpoa Jane Fairchildia, joka on palvelijana rikkaan Nivenin perheen kartanossa vuonna 1924. Nivenien ja heidän naapurinsa kaikki pojat yhtä lukuun ottamatta ovat kaatuneet ensimmäisessä maailmansodassa, ja etenkin rouva Nivenin suru on yhä pohjaton.

Jäljelle jäänyt poika, Paul Sheringham, on menossa naimisiin seurapiirikaunotar Emma Hobdayn kanssa, joka alun perin oli yhden sodassa kuolleen naapurinpojan kihlattu. Paulilla ja palvelustyttö Janella on kuitenkin salattu, intohimoinen suhde, joka Paulin avioliiton myötä saattaa loppua.

Kun Nivenit ja heidän naapurinsa lähtevät sunnuntain huviretkelle joen rannalle, Jane ja Paul vetäytyvät Sheringhamien taloon nauttimaan toisistaan. Yllättävä tragedia muuttaa kuitenkin pian kaiken.

Swift kuvaa romaanissaan sitä tietä, joka viimein tekee Jane Fairchildista menestyneen kirjailijan. Kimmokkeen kirjailijan uralleen hän saa kirjoista, joihin tutustuu Nivenien ja Sheringhamien taloissa.

Salaisuutensa suhteestaan Pauliin Jane kuitenkin säilyttää loppuun asti.

Eva Husson on tehnyt Swiftin tarinasta runollisuuteen kurkottavaa huttua, jota on kaunis katsella, mutta josta puuttuu kaikenlainen konkretia, niin suhteessa henkilöihin kuin heitä ympäröivään yhteiskuntaankin. Mistään käsitellystä teemasta ei saada otetta, vaikka käsikirjoittaja Alice Birch (Lady Macbeth, tv-sarja Normaaleja ihmisiä) onkin varsin uskollinen Swiftin romaanille.

Niinpä Mothering Sunday kääntyilee raukeasti omassa tyhjiössään kuin lumpeenlehti kesähelteisen lammen pinnalla. Viipyilevän kerronnan lomassa saa sentään nauttia hienoista näyttelijäsuorituksista. Niin Young kuin Paulia esittävä Josh O’Connor (The Crownin prinssi Charles) ovat erinomaisia, samoin pienissä rooleissaan Nivenin pariskuntana Olivia Colman ja Colin Firth.

Menneiden vuosikymmenien suuri brittitähti Glenda Jackson pistäytyy muutaman minuutin ajan ikääntyneenä Janena, mutta hänen osuutensa on kokonaisuudessa aika turha.

Downton Abbeyhän tästä väkisin tulee mieleen, mutta ainakin brittiaateliston valta-aseman murenemista ensimmäisen maailmansodan jälkeen suosikkisarja ruoti aivan toisin kuin Mothering Sunday, jossa liian paljon jää aavistuksen tasolle.

Käsikirjoitus Alice Birch, tuottajat Elizabeth Karlsen, Stephen Woolley, pääosissa Odessa Young, Josh O’Connor, Olivia Colman, Colin Firth.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat