Rehellinen dokumentti seuraa epätoivoisia marokkolais­­nuoria, jotka eivät ole tervetulleita mihinkään – Ystävä istuu nyt vankilassa Turun puukotuksista

Suomalaistekijöiden dokumentti Jossakin on maa kuvaa marokkolaisnuorukaisia, jotka ovat olleet tuuliajolla teinivuosista saakka.

Jossakin on maa -dokumentissa keskeisessä roolissa esiintyvä Mohamed kuvattuna Gibraltarilla.

14.4. 10:43

Dokumentti

Jossakin on maa. Ohjaus Khalid Laboudi ja Hannu-Pekka Vitikainen. 72 min. S. ★★★

Dokumenttielokuva Jossakin on maan päähenkilöt Ilyas ja Mohamed ovat köyhiä ja traumatisoituneita marokkolaisnuorukaisia. Molemmat ovat aktiivisesti pyrkineet kohti parempaa, mikä heidän kohdallaan on tarkoittanut Eurooppaa.

Elokuvan alkaessa Ilyas on ollut kolme vuotta Suomessa ja Mohamed asuu taas Marokossa. Kaksikko on tutustunut Turun lähellä.

Nuorukaiset ystävystyivät täkäläisessä vastaanottokeskuksessa myös kolmannen marokkolaisnuoren, Abderrahman Bouananen, kanssa. Nyt radikalisoitunut mies istuu vankilassa Turun keskustan puukotuksista. Myös Ilyas ja Mohamed pidätettiin tapauksen jälkeen, mutta heidät vapautettiin rikosepäilyistä.

Abderahmanin tapaus jää elokuvassa ohueksi alkukaneetiksi. Se lienee mukana selittämässä nuorukaisten ylle kasautuvaa pahaa oloa ja toisaalta näyttämässä, kuinka osattomuus ja ulkopuolisuus johtavat pahimmillaan silmittömään vihaan.

Nuoret miehet ovat olleet tuuliajolla teinivuosista saakka. Mohamed on karannut Espanjaan 16-vuotiaana, Ilyas on jättänyt Marokon ensimmäisen kerran jo 12-vuotiaana. Jälkimmäinen sanoo asuneensa lapsena välillä myös kaduilla.

Nyt Ilyas majailee välillä vastaanottokeskuksessa, välillä seitsenkymppisen naisystävänsä luona. Hänen mielenterveytensä järkkyy niin pahasti, että ääniraidalla kuullaan toisen ohjaajista pyytävän tälle psykiatrista apua.

Nuorukaisten unelmat paremmasta elämästä pohjoisessa ovat karisseet, eikä kotimaassakaan olla vastassa avoimin sylin. Kun miehet ovat Euroopassa, vanhemmat odottavat rahalähetyksiä. Kun he ovat kotimaassaan, vanhemmat sättivät saamattomuudesta tai ajavat ulos kodista.

Khalid Laboudin ja Hannu-Pekka Vitikaisen dokumentti on välillä kohteidensa näköinen. Seuratessaan päähenkilöitään se ajelehtii tilanteesta toiseen.

Jossakin on maa onnistuu yhtä aikaa rehellisessä ja myötätuntoisessa kerronnassa. Kamera keskittyy enemmän Ilyasiin, joka tuntuu toisinaan valehtelevan pärjätäkseen. Nuorukaisen epätoivo välittyy valheiden ja joutilaisuuden keskeltäkin. Minne mennä, kun minnekään ei ole tervetullut?

Dokumentin vaikuttavimmat kuvat ovat sen lopussa, kun marokkolainen jalkapallostadion kaikuu tuhansien nuorten miesten yhteisestä protestilaulusta. Hetken ajan nuorukaisten ympärillä on hyväksyvä yhteisö.

Käsikirjoitus Khalid Laboudi ja Hannu-Pekka Vitikainen. Tuottaja Hannu-Pekka Vitikainen.

Lue lisää: Piraijan pahanhajuiset pierut ovat turhan halpa keino lasten naurattamiseen: Animaatio Hurja jengi on meluisa ja muovinen kohellus

Lue lisää: Graham Swiftin kiitetyn romaanin filmatisointi on pintakoreaa tunnelmointia – ”Liian paljon jää aavistuksen tasolle”

Lue lisää: Sandra Bullockin ja Channing Tatumin trooppinen seikkailu­komedia kompastuu kliseisiin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat