Näyttelijät tyytyväisiä Jussi-palkintojen suku­puolettomuuteen: ”Virkistävää, että aletaan elää 2020-lukua”, sanoo Elina Knihtilä

Palkinnoista päättävä Filmiaura-järjestö haluaa säilyttää Jussien lukumäärän edelleen kuutenatoista.

Ensi vuonna jaetaan sukupuolettomat Jussi-palkinnot, mutta palkinnon nimi ja patsaan malli pysyy samana.

11.4. 16:09

Vuosi 2022 jää viimeiseksi vuodeksi, kun suomalainen elokuva-ala jakaa palkinnot parhaimmista mies- ja naispääosista sekä mies- ja naissivuosista. Ensi vuonna sukupuolittuneita palkintoja ei enää jaeta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Muutoksesta on tehnyt päätöksen elokuva-alan järjestö Filmiaura, joka on jakanut vuosittaisia Jussi-palkintoja suomalaisille elokuville vuodesta 1963 lähtien. Palkinto perustettiin vuonna 1944.

Sen sijaan järjestö ei aio muuttaa palkinnon nimeä tai palkintopystin ulkonäköä.

Filmiaura haluaa säilyttää Jussien palkintojen lukumäärän samana kuin se on ollut tähän mennessä eli kuutenatoista.

Järjestö on vastikään lähettänyt jäsenilleen kutsun huhtikuussa pidettävään kokoukseen, jossa on tarkoitus pohtia näyttelijäpalkintojen tulevaisuutta.

”Tavoitteenamme on edelleen palkita neljä näyttelijää Jussi-patsaalla. Todennäköisesti pää- ja sivuosakategoriat säilyisivät, mutta kahta muuta pitää miettiä”, sanoo Filmiauran hallituksen puheenjohtaja Riina Liukkonen.

”Haluamme rauhassa keskustella siitä, mikä olisi monipuolisin ratkaisu. Osa taustatyöstämme on jäsenistön toiveiden ja mielipiteiden kuunteleminen.”

Muualla maailmassa asia on ratkaistu niin, että näyttelijäpalkintoja on alettu jakaa elokuvalajien mukaan, kuten vaikkapa paras komedia-, draama- tai musikaalirooli.

Liukkosen mukaan näin voitaisiin suurin piirtein menetellä Suomessakin. Tosin ratkaisussa tulee ottaa huomioon kotimaisen elokuvatarjonnan erityispiirteet, kuten draamojen suuren määrän.

”Eikä palkintojen tarvitse olla ikuisesti lukkoonlyötyjä, vaan ne voivat vaihdella eri vuosina.”

Filmiauran on tehtävä päätös uusista palkintokategorioista syksyllä tai loppuvuodesta hyvissä ajoin ennen kuin ensi vuoden Jussi-palkintojen esiraati aloittaa työnsä.

Myös Näyttelijäliitossa ollaan palkintokategorioiden muuttamisen suhteen positiivisella mielellä, kertoo liiton ensimmäinen varapuheenjohtaja Karoliina Vanne. Muutosta puoltava lausunto kirjattiin liiton hallituksen kokouksessa noin vuosi sitten.

”Toki meidän on tarkkailtava, miten palkinnot alkavat jatkossa jakautua. Uskon kuitenkin, että aika on muuttunut, ettei enää vaadita jakoa nais- ja miespalkintoihin sukupuolten kirjon ollessa huomattavasti moninaisempi.”

Vanne uskoo, että myös näyttelijäkunta tukee uudistusta. Ainakaan jäsenistöltä ei ole tullut minkäänlaista negatiivista palautetta.

”Henkilökohtaisesti uskon, että tämä on askel nykyaikaan.”

Elina Knihtilä

Keskustelua elokuva-alan palkintojen sukupuolettomuudesta on käyty jo vuosia, kertoo Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen professori Elina Knihtilä.

”Itsestäni on virkistävää, että tällaisia päätöksiä tehdään ja aletaan elää 2020-lukua”, sanoo Knihtilä.

”Nykyisin kuitenkin tunnistetaan sukupuolisen moninaisuuden käsite. Binäärinen sukupuolijako on aikansa elänyt.”

Maailmalla monet festivaalit ovat jo luopuneet näyttelijäpalkintojen sukupuolitetuista kategorioista, vaikka maailman tunnetuin elokuva-alan palkinto Oscar jaetaan yhä parhaimmille mies- ja naisrooleille pää- ja sivuosissa.

Filmiaurassa on keskusteltu siirtymisestä sukupuolettomiin Jussi-palkintoihin jo pitkään, mutta korona-aika on vienyt järjestön aikaa ja huomiota.

Ylen tietojen mukaan televisioalan Kultainen Venla -palkinnoista ei ole tehty vielä vastaavaa päätöstä. Televisioakatemian hallituksen puheenjohtaja Antti Väisänen arvioi asian kuitenkin nousevan esille, kun seuraavien vuosien palkintojen suunnittelu alkaa.

Tänä vuonna Jussi-palkinnot jaetaan 6. toukokuuta.

Ehdolla parhaaksi naispääosan esittäjäksi ovat Seidi Haarla (Hytti nro 6), Hannele Lauri (70 on vain numero) ja Yasmin Warsame (Guled & Nasra). Parhaan miespääosan palkintoa havittelevat Omar Abdi (Guled & Nasra), Yuriy Borisov (Hytti nro 6) ja Petri Poikolainen (Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia).

Vakiintuneiden kuudentoista kategorian lisäksi jaetaan myös Betoni-Jussi, joskaan ei välttämättä joka vuosi. Se myönnetään merkittävästä elämäntyöstä suomalaisen elokuvan parissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat