Avokonttori vähensi vuorovaikutusta, osoittaa Harri Alanteen historiasarja, joka ei peittele poleemisuuttaan

Radion historiasarjat ovat muuttuneet yhteiskunnallisemmiksi.

”Työntekijät korostavat, että tällaisissa työtiloissa on helppo solmia kontakteja työtovereihin”, kerrottiin Helsingin Sanomien ”maisemakonttoreita” käsittelevän jutun kuvatekstissä marraskuussa 1971.

14.4. 2:00

"Miten tässä näin on päässyt käymään?” Harri Alanteen historiasarjassa Avokonttorin historia tämä kysymys on enemmän kuin paikallaan. Avoimen toimistotilan piti lisätä vuorovaikutusta ja luovuutta, mutta kävikin päinvastoin.

Ja silti aina vain rakennetaan avokonttoreita, tosin yhä useammin niitä kutsutaan ”monitilatoimistoiksi”.

Radion historiasarjojen painotuksissa on tapahtunut viime vuosina huomattava muutos. Kaikkea mahtuu edelleen mukaan, mutta ohjelmien aiheet ovat viime vuosina hivuttautuneet aiempaa enemmän lähimenneisyyteen. Samalla historiajournalismista on tullut yhteiskunnallisempaa ja kantaaottavampaa.

Aiemmin historiasarjojen aiheissa oli paljon esimerkiksi keskiaikaa ja arkeologisia kaivauksia. Tänä vuonna uutuussarjat ovat käsitelleet muun muassa suomalaisia väestönsuojia, Ahvenanmaan geopolitiikkaa ja vihapuheen kehitystä.

Samalla sarjojen ääni-ilmaisu on kehittynyt dokumentarismin suuntaan. Esimerkiksi Avokonttorin historiassa käytetään paljon äänidramaturgiaa, ja vanhojen tekstisitaattien luenta saa jopa sketsimäisiä sävyjä.

Sarjan alaotsikko Miten toimistosta tuli painajainen ei peittele poleemisuutta. Haastateltavista erityisesti akatemiatutkija Virve Peteri antaa palaa. Kritiikiltä ei säästy myöskään sarjan tuottanut Yleisradio.

Avokonttorin historia, Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat