Kätkättävät äänensärkijät valtasivat Paasitornin, kun Pääsiäispunk-tapahtumassa soittivat eri sukupolvien punkbändit

Paasitornin juhlasali on akustisesti vaikea, mutta Radiopuhelimet-bändin osuus näytti, ettei se ole keikkapaikkana mahdoton. 44 vuotta sitten salissa piti esiintyä punkin uranuurtaja Sex Pistols, mutta toisin kävi.

Terveet kädet Paasitornin lavalla pääsiäislauantain konsertissa.

17.4. 14:08 | Päivitetty 19.4. 9:20

Punk

Pääsiäispunk Paasitornissa: Likaiset Pikkarit, Vaavi, Maukka Perusjätkä, Sorsajengi, Hero Dishonest, Puhelinseksi, Terveet Kädet ja Radiopuhelimet.

Punkin on väitetty kuolleen monta kertaa, mutta aina se on noussut ylös jo ennen kolmatta päivää. Lankalauantaina punk kiipesi Paasitornin portaita komeisiin saleihin, joista 44 vuotta aiemmin kiellettiin britannialainen Sex Pistols.

Silloin vuonna 1978 Helsingin Sanomat kannusti kieltoon kirjoittamalla Sex Pistolsin mekaanisista äänensärkijöistä, joilla piti syntymän räkäinen ja kätkättävä ääni. Tragikoominen teksti on piirtynyt pysyvästi Suomen populaarikulttuurin aikakirjoihin.

Pääsiäispunkin kattaus jakautui karkeasti kahtia, jo 1970-luvulla alkunsa saaneisiin ja vasta tällä vuosisadalla perustettuihin esiintyjiin. Myös yleisön ikähaitari levisi yhtä laajalle, mutta myös ikäluokat eläkeikää lähestyvien ja nuorison välillä olivat edustettuina.

Likaisten Pikkareiden laulaja-kitaristi Nipe ja rumpali Rike.

Yhden muutoksen esiintyjäkaarti piirsi esiin selvästi. Veteraanien riveissä ei näkynyt yhtäkään naista, mutta nykybändeissä heitä on. Esimerkiksi 2010-luvulla aloittaneiden Likaisten Pikkareiden ja Puhelinseksin laulajat olivat naisia.

Koko iltamat avasi railakkaasti Likaiset Pikkarit, joka liputti nimeään mikrofonitelineeseen ripustetuilla pikkuhousuilla. Varsinkin rumpali nautti esiintymisestä niin, että hymy levisi yleisöönkin.

Maukka Perusjätkä murjaisi illan parhaan itseironisen vitsin. Aikoinaan hän julisti sotaa apatiaa vastaan, mutta nyt kuusikymppinen vastusti dementiaa.

Vanhat hitit Vaatteet (on mun aatteet) ja Säpinää villitsivät yleisöä, vaikka jälkimmäiseen kuuluvasta moottorisahasta oli tullut koristevalaistua rekvisiittaa.

Maukka Perusjätkä julisti nyt sodan dementiaa vastaan.

Paasitorni viritteli elävää musiikkia jo vähän ennen pandemiaa, joulukuussa 2019 rockabilly-iltamilla. Se tarjoaa hienot tilat, joihin mahtuu yli tuhat henkeä. Sen kokoista esiintymispaikkaa on kaivattu Helsinkiin.

Suurin haaste on akustiikka. Ravintolasalissa ongelma on pienempi, mutta isossa juhlasalissa se korostuu. Kaiku puuroutti Maukka Perusjätkän parodiapunkin ja teki Terveiden Käsien hardcoresta raskasta ja tasapaksua, vaikka Läjä Äijälä rehki erittäin šamanistisesti.

Puhelinseksi-yhtyeen Otto Mikkola.

Pääsiäispunkin loppupuoli oli omistettu pohjoiselle ulottuvuudelle. Terveet Kädet perustettiin Torniossa 1979.

Sitä edelsi vuonna 2015 Rovaniemellä aloittanut Puhelinseksi, joka oli koko tapahtuman kohokohtia. Mikä voisikaan mennä pieleen, kun yhdistelee sirkkelipunkia, pop-melodioita ja nuorisoromantiikkaa?

Puhelinseksi ei pelkää patetiaa. Yhdessä sen parhaista biiseistä, Valomerkissä, kertoja ilmoittaa, ettei halua kuunnella Kasevaa, koska se saa tuntemaan liikaa, ja Leevi and the Leavings saa kyyneliin. Kappale kuulostaa sekä koskettavalta että särmikkäältä.

Edes samana päivänä biisit opetelleeseen lainarumpaliin turvautuminen ei haitannut vastustamatonta menoa.

Radiopuhelimien laulaja J. A. Mäki.

Pääsiäispunkin päätti oululainen Radiopuhelimet, joka on vuosikymmenestä toiseen Suomen luotettavimpia keikkarämistelijöitä. Se soitti monta uutta biisiä, joita on treenattu koronan hiljentäminä aikoina.

Radiopuhelimet näytti, että Paasitornin juhlasali ei sentään ole mahdoton, vaikka onkin akustisesti vaikea. Bändi soi moitteettomasti ja keikka oli jopa sen mittakaavassa keskimääräistä parempi. Kiitoksia vaan miksaajavelholle.

Korjaus 19.4. klo 9.20: Sorsajengi-yhtyeen kuvatekstissä oli virhe. Kuvan rumpali on Simo Saarinen, ei Jukka Heikkilä.

Terveet Kädet perustettiin Torniossa vuonna 1979.

Sorsajengi eli Sakari Kumpula (vas.), Ida Niemi, Simo Saarinen ja Santeri Kettu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat