Historiasarjassa kartoitetaan vuosisatojen takaista turismia, ja selviää, että jo pari sataa vuotta sitten laivamatka Itämeren halki sujui ”laulaen ja ryypiskellen”

Virpi Väisänen haastattelee sarjassaan Pikisaaresta Pariisiin -tietokirjan tekijää Heli Rantalaa.

1800-luvulla ulkomaanmatkalle lähdettiin purjelaivalla.

16.4. 2:00

Slow travelling on nykyään pieni matkailutrendi. 1800-luvulla sitten kaikki matkustaminen oli slow travellingia. Eikä massaturismista ollut tietoakaan.

Silti aina on joku näiltäkin perukoilta lähtenyt reissuun. Erityisesti varakkailla ja sivistyneillä nuorilla miehillä on ollut tapana laajentaa maailmankuvaansa käymällä ulkomailla.

Nuori akateemikko Frans Michael Franzén lähti matkaan purjelaivoilla ja hevosvetoisilla postivaunuilla vuonna 1795 ja päätyi Pariisiin keskelle Ranskan suurta vallankumousta. Lääkäri Immanuel Ilmoni kiipesi Etna-vuoren huipulle Italiassa 1820-luvulla. J.V. Snellman hurmaantui iloisesta elämästä 1840-luvun Wienissä.

Etna oli jo tuolloin matkailurituaali. Muutenkin monet kohteet kelpaisivat nykyturisteillekin: arkkitehtuuria, kirkkoja, kylpylöitä, teatteria, eläintarha... Mutta mukana oli myös eksoottisempaa nähtävää, kuten sairaaloita, vankila ja sotatoimialue.

Virpi Väisäsen kolmiosainen historiasarja nojaa yhteen lähdeteokseen ja haastateltavaan: Pikisaaresta Pariisiin -tietokirjaan (2020) ja sen kirjoittajaan Heli Rantalaan. Tämä tekee lopputuloksesta hieman yksitoikkoisen, vaikkei aihe sitä olekaan. Elävyyttä mukaan tulee siitä, että sarjassa käsitellyt henkilöt myös itse kirjoittivat matkoistaan.

Maailma muuttuu, jotkut asiat eivät. Jo pari sataa vuotta sitten laivamatka Itämeren halki sujui rattoisasti ”laulaen ja ryypiskellen”.

Matkalla Euroopassa, Radio 1 ma 18.4. klo 12.05 ja Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat