Venäläislehti: Tunnettuja fontteja ei voi enää ladata Venäjällä, listalla muun muassa Helvetica ja Times New Roman

Venäläislehti Vedomosti kertoo, että amerikkalaisyhtiön hallinnoimaan fonttikirjastoon ei olisi pääsyä venäläisistä ip-osoitteista.

Times New Roman -kirjaintyyppi kehitettiin alunperin brittiläisen The Times -sanomalehden tarpeisiin.

14.4. 10:56

Venäläisen Vedomosti-uutissivuston mukaan yhdysvaltalainen Monotype-yhtiö olisi estänyt pääsyn hallinnoimaansa fonttikirjastoon venäläisistä ip-osoitteista.

Monotype omistaa Arialin, Helvetican, Tahoman, Times New Romanin sekä Verdanan kaltaisia suosittuja kirjasintyyppejä eli fontteja.

Uutinen fonttikirjaston käytön epäämisestä on levinnyt torstaina laajasti Venäjän mediassa.

Vedomostin lähteenä on nimetön teknologiayhtiön edustaja. Vedomostin mukaan käyttörajoitus olisi ollut voimassa maanantaista saakka.

Vedomosti oli omissa selvityksissään todennut, että Monotypen sivusto kyllä toimi Venäjällä, mutta fonttikirjasto ei ollut käytettävissä. Fonttikirjasto oli kuitenkin käytettävissä, jos sivustoon otti yhteyttä VPN-yhteyden avulla eli jos käyttäjä piilotti tietokoneensa sijainnin Venäjällä.

Fontit ovat Vedomostin mukaan edelleen käytössä myös amerikkalaisen Microsoftin ohjelmistopaketeissa Venäjällä, mutta maaliskuun alussa Microsoft keskeytti tuotteidensa myynnin maassa.

Kaikkein tunnetuimpiin kuuluvan digifontin eli vihatun ja rakastetun comic sansin kohtalo on epäselvä. Vedomosti ei mainitse artikkelissaan comic sansia, joka on vuosikymmeniä mielletty keskeiseksi osaksi Microsoftin Windows-ympäristöä.

Vedomostin tulkinnan mukaan latauksen estäminen ei kuitenkaan estä fonttien käyttöä Venäjällä, vaikkakin käyttö saattaa tulevaisuudessa vaikeutua ja jopa estyä. Lehti myös muistutti Venäjän lainsäädännöstä, jonka mukaan fonttien käyttöä olisi mahdollista jatkaa haltijan kiellosta huolimatta, jos on tarpeen suojella valtion ja kansalaisten etuja.

Monotype ei ole kommentoinut käyttörajoitusta.

Monotype rajoitti fonttiensa käyttöä Venäjällä jo vuosia sitten Krimin valtauksen jälkeen. Vuonna 2016 yhtiö kielsi joidenkin fonttiensa käytön muun muassa Venäjän puolustusministeriön ohjelmistosuunnittelijoilta.

Maaliskuun lopussa Venäjä kielsi ulkomaisten ohjelmistojen hankinnan yhteiskunnan keskeisille toimialueille ilman erillistä hyväksyntää.

Monotype kuuluu nimenä olennaisena osana median ja sanomalehdistön kansainväliseen historiaan. Monotypellä tarkoitettiin alun perin kirjoitus- ja latomakonetta, joka nopeutti ja mullisti painatusta 1900-luvun alussa.

Suomeen ensimmäinen monotypelaite saatiin vuonna 1906.

Monotype Imaging -yhtiön nykyisin lisensoimat fontit olivat aiemmin käytössä metallikirjakkeina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat