Rosa Liksom kirjoitti ihmisistä ja eläimistä, jotka pakenevat sotaa länsinaapuriin – Kokemus menee nyt ihon alle, vaikka välissä on lähes 80 vuotta

Pakolaisleirillä lähes 80 vuotta sitten oli varmaan lopulta hyvin samanlaista kuin nyt. Sen pääsee kokemaan lukemalla Rosa Liksomin romaanin Väylä.

Rosa Liksom kuvattiin työhuoneellaan Kaapelitehtaalla viime vuoden elokuussa.

15.4. 13:46

Taiteella on usein kyky ennakoida tulevaa, tai ainakin sellaisen tulkinnan voi tehdä jälkikäteen.

Rosa Liksomin romaani Väylä ilmestyi viime syksynä. Romaanissa eletään syksystä 1944 syksyyn 1945 ja se kertoo pakolaiseksi läntiseen naapurimaahan lähtevästä nuoresta tytöstä.

Kokemus väsyneitä ihmisiä pursuavista pakolaisleireistä ja vastaanottokodeista, nälästä, vilusta ja auttavista paikallisista oli koskettava ja ajankohtainen tietysti heti ilmestyessäänkin, mutta nyt sen lukeminen – tai omassa tapauksessani kuunteleminen – tuntuu pysäyttävältä. Samat tunteet, samat kokemukset ajasta ja maasta toiseen, eikä ihminen opi, vaikka romaanin kertoja haaveilee tulevasta rauhan ja sopusoinnun maailmasta.

Väylä sopii erityisen hyvin kuunneltavaksi lumoavan kielensä, vahvan Tornionjokilaakson murteen takia. Jos kirjoitettuna murre voikin joskus tuntua hankalalta seurata, ääneen luettuna se menee ihon alle. Kiitos kokemuksesta kuuluu siis myös erinomaiselle lukijalle Anna Saksmanille.

Rosa Liksom: Väylä. Like 2021.

Lue lisää: Moni kirjailija on jo katsonut sotia naisten silmin, mutta nyt evakkotielle lähtevät lapset ja lehmätkin – Rosa Liksomin koskettavan romaanin lumo on murteessa

Lue lisää: Rosa Liksom puhui Pentti Linkolan kanssa päivää ennen tämän kuolemaa ja sai tämän itkemään – Nyt hän kertoo, miksi ihminen on vain laji muiden joukossa

M eli Minja Koski

Kuule kesäyön kutsu

Vanhat suomalaiset iskelmät vievät aina toiseen maailmaan. Minja Kosken, artistinimeltään M, uudet tulkinnat 1960-luvun lauluista kuljettavat ahdistavasta nykyhetkestä kasteesta kimaltaviin ja rakkaudesta täyttyviin kesäöihin. Niissä meren yllä on tähtien vyö, valkoiset kukat tanssivat niityllä ja linnunlaulu vie muistoihin.

Hitaasti hiipivä kevät aiheuttaa kuumeista odotusta, ja näiden laulujen kuunteleminen voi helpottaa tuota poltetta. Pian on jo kesäyö! Kosken tulkinnat kunnioittavat vanhoja Ankin, Laila Kinnusen, Reijo Taipaleen, Georg Otsin ja Tamara Lundin lauluja mutta kuulostavat samalla modernin iättömiltä. Näitä kuiskailevia tunnelmointeja voi varmasti kuunnella vuosien päästäkin.

M: Lauluja 1960-luvulta. Solina.

Riitelevät vanhemmat kuriin

Lastenkirjojen maailma on siitä erityinen, että niiden kirjoittajat haluavat tietenkin kertoa lapsille tärkeistä ja merkittävistä asioista. Välillä aikuisen kirjoittajan näkökulma paistaa kuitenkin liikaa läpi, ja koko kirjasta tulee Tärkeytensä ja Merkittävyytensä takia myös vakava, jopa tylsä.

Parhaimmillaan asia tulee kerrottua oikeasti hyvän tarinan varjolla. Tässä onnistuu riitelevistä vanhemmista kertova Leijonankesyttäjä.

Oikeasti se nimittäin kertoo eniten Pipsa Hurjistosta sekä tämän leikkileijonista Sulosta ja Jalosta, ja kaikki kolme ovat valloittavia hahmoja. Kun Pipsa esimerkiksi päättää muuttaa leijonineen pois tästä sirkuksesta, pakkauslistat riemastuttavat hieman eri syistä sekä aikuista että lasta. Vanhempien riitely ja sen aiheuttama pelko käsitellään siinä sivussa – mutta hienosti, ketään aliarvioimatta.

Katriina Rosavaara, Silja-Maria Wihersaari: Leijonankesyttäjä. WSOY 2022.

Eniten uusia varauksia Helmet-kirjastoissa 6.–13.4. saaneet kirjat

Kaunokirjallisuus

1) Emmy Abrahamson: Kuinka rakastua mieheen joka tulee puskista

2) Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

3) Mick Herron: Luupäät

4) Elly Griffiths: Kivikehä

5) Niklas Natt och Dag: 1795: petojen naamiaiset

6) Siiri Enoranta: Maailmantyttäret

7) Seppo Jokinen: Pahasti tehty

Tietokirjat

1) Mikko Kuustonen: Omaelämäkerta

2) Gordon Corera: Vakoojajahti: Putinin salaiset agentit ja heidän jäljittäjänsä

3) Ulla-Maija Paavilainen: Jukka Rintala: elämänviiva

4) Antti Tuuri: Mies kuin pantteri: Wahlroosin elämä

5) Merete Mazzarella: Violetti hetki

6) Laura Kolbe: Keho

7) Paavo Kettunen: Kuka minä todella olen? Kätkössä olevaa minuutta etsimässä

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat