Hollannin kultakauden öljyväri­maalaus löytyi australialaisesta kotimuseosta, teos saattaa olla miljoonien eurojen arvoinen

Gerrit Willemz. Heda on ehkä maalannut asetelman yhdessä isänsä, Willem Claesz. Hedan kanssa vuonna 1640.

Willem Claesz Heda: Still Life

17.4. 17:10

Australialaisen Woodford Academy -kotimuseosta on löytynyt Hollannin kultakauden eli 1600-luvun aikana maalattu öljyvärityö, joka saattaa olla miljoonien eurojen arvoinen. Teoksen arvo riippuu sen maalaajasta, jota Australian kulttuuriperintöä ylläpitävä National Trust -säätiö parhaillaan selvittää.

Teos löytyi National Trustin restaurointihankkeen ansiosta. Hankkeessa restauroitiin kaikkiaan 36 taideteosta, ja tämä Woodford Academyn seinällä kauan roikkunut ja sittemmin varastoon paketoitu maalaus oli yksi niistä. Teos tunnetaan nimellä Still Life eli Asetelma.

Restauroinnin yhteydessä maalauksen pinnasta poistettiin vuosien varrella kertynyttä likaa ja myös paksu vernissakerros. Tällöin maalauksen etuvasemmalla sijaitsevan veitsen terästä tuli näkyviin kaksi mikroskooppisen pientä signeerausta.

Teosta pidetään Gerrit Willemsz. Hedan maalaamana, mutta asiantuntijoiden mukaan hän on saattanut maalata sen myös yhteistyössä isänsä Willem Claesz. Hedan kanssa. Teos on ajoitettu vuoteen 1640, jolloin Gerrit Willemsz. Heda oli vasta 17-vuotias.

Asetelmiin erikoistunut Willem Claesz. Heda oli tunnettu taidemaalari, ja hänen teoksiaan on myös pidetty arvokkaampina kuin hänen poikansa. Tähän myös perustuu teoksen hinta-arvio, sillä Willem Claesz. Hedan maalauksia pidetään miljoonien eurojen arvoisina. Australian Associated Press -uutistoimiston mukaan tämän maalauksen hinta voi nousta noin viiteen miljoonan Australian dollariin eli noin 3,4 miljoonaan euroon.

Australiasta löytyneessä maalauksessa onkin hyvin samankaltaisia aiheita kuin esimerkiksi Suomessa Sinebrychoffin museossa vuonna 2016 esillä olleessa Willem Claesz. Hedan maalauksessa, joka sekin on nimeltään Asetelma.

Willem Claesz. Hedan maalaama Asetelma-teos oli esillä vuonna 2016 Sinebrychoffin museon asetelmanäyttelyssä.

Australian maalaus löytyi Woodford Academy -kotimuseosta, joka sijaitsee Sydneyn luoteispuolella Blue Mountains -vuoristossa. Woodford Academy rakennettiin 1830-luvulla majataloksi, ja se on myöhemmin toiminut muun muassa yksityisasuntona ja yksityiskouluna, miltä ajalta on peräisin myös sen nimi. Koulun perustajan tytär testamenttasi rakennuksen vuonna 1979 National Trust -säätiölle, ja rakennukseen perustettu kotimuseo avattiin vuonna 1996.

Maalauksen löydyttyä se on restauroitu, ja se palautetaan 14. toukokuuta yhden päivän ajaksi Woodford Academyyn, jossa sitä voi käydä katsomassa.

National Trustin asiantuntijoiden mukaan on mahdollista, että teoksen toi alun perin Woodford Academyyn Sydney Morning Herald -sanomalehden perustajan veljenpoika Alfred Fairfax, joka oli menestyvä liikemies ja joka osti Woodford Academyn vuonna 1868. Hollantilaisten maalausten keräämisestä oli 1830-luvulta lähtien tullut muodikasta rikkaiden australialaisten keskuudessa, ja ehkä Fairfax toi maaseutuasuntoonsa tämän ja muitakin taideteoksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat