Morozovin taidekokoelmasta kertova dokumentti etenee tarinana hajanaisesti, mutta kuvat ovat tulvillaan kauneutta

Ranskalainen dokumentti on yllättävänkin ajankohtainen, sillä Morozovin kokoelman teoksia saattoi olla tullin pari viikkoa sitten pysäyttämässä taidelähetyksessä.

Morozovin taidekokoelman tarina -dokumentti kertoo venäläisveljeksien 1900-luvun taitteessa keräämästä taidekokoelmasta.

21.4. 2:00

Osuupa ranskalaisdokumentti Morozovin taidekokoelman tarina (2020) ajankohtaiseen saumaan. Pari viikkoa sitten uutisoitiin, kuinka tulli oli takavarikoinut Vaalimaalla pakotteiden alaisia tuotteita. Spekulaatioiden mukaan joukossa olisi esimerkiksi teoksia merkittävästä Morozovin kokoelmasta. Sen kerääjinä kunnostautuivat venäläisveljekset Mihail (1870–1903) ja Ivan (1871–1921).

Morozovien dynastia oli 1800- ja 1900-luvun taitteessa yksi Venäjän rikkaimmista ja vaikutusvaltaisimmista suvuista. Moskovalaisten Morozovien varallisuus ei ollut niin sanottua hyvin vanhaa rahaa. Veljesten isoisä Savva Morozov (1770–1860) oli alkujaan maaorja, joka loi perustan Morozovien tekstiili-imperiumille.

Bisnesälyn ohella pojanpojat saivat verenperintönään taipumuksen filantropiaan ja taiteen tukemiseen.

Veljekset ryhtyivät keräämään taidetta parikymppisinä 1890-luvulla aloittaen venäläisistä taiteilijoista. Myöhemmin he matkustivat säännöllisesti Pariisiin. Seinen rannalta mukaan tarttui vaikuttava kokoelma niin Van Goghin, Monet’n, Picasson kuin Cézannen taidetta.

Lokakuun 1917 vallankumouksen myötä Morozovien ja muiden taiteenkerääjien kokoelmat kansallistettiin ja keräilijöiden nimet unohdettiin. Teokset ajautuivat myöhemmin keskelle yhteiskunnallisia kuohuja, ja oli jopa lähellä että Stalinin valtakaudella ne olisi hävitetty. Asialleen omistautuneiden taiteentuntijoiden ansiosta teokset kuitenkin säästyivät jälkipolvien iloksi.

Ranskalaisdokumentti on tulvillaan kauneutta ja eurooppalaisen maalaustaiteen merkkiteoksia. Morozovien perinnöstä ja merkityksestä se maalaa kuitenkin hajanaisen kuvan.

Morozovin taidekokoelman tarina, Teema klo 21.00 ja Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat