Ruotsalainen ooppera­johtaja lähetteli kollegoilleen seksuaalis­sävytteisiä viestejä ja sai potkut – taustalla myös Tanskan tyttö­kuoron häirintä­kohu

Michael Bojesen sai potkut, kun vuosina 2014 ja 2015 lähetetyt viestit asiattomat tulivat julki.

Malmön oopperan hallituksen kärsivällisyys loppui: Michael Bojesen jättää tehtävänsä oopperajohtajana välittömästi.

21.4. 12:46

Malmön oopperan johtaa Michael Bojesen on saanut potkut.

Syynä on Bojesenin ystävilleen ja kollegoilleen lähettämät viestit, joissa hän kommentoi asiattomasti ja seksuaalissävytteisesti muita ihmisiä.

Tanskalaislehti Ekstra Bladet paljasti viikko sitten viestejä, joissa Bojesen kommentoi vuonna 2015 asiattomasti parikymppisen nuoren laulajan potentiaalia.

Epäasiallinen kommentointi tapahtui, kun Bojesen oli Kööpenhaminan oopperafestivaalin johtaja. Hän oli tutustunut laulajaan alun perin toimiessaan Tanskan radion tyttökuoron johtajana.

”Hän lauloi tyttökuorossa ja tunnen hänet hyvin. Hän on kehittynyt laulullisesti aika hurjasti ja nähtävästi hänellä on nännit, muttei rintoja tukemaan niitä”, viestitti Bojesen kollegoilleen.

Toisessa vuodelle 2014 kirjatussa viestissään Bojesen jakoi kollegalleen linkin naisen murhasta, joka alkoi murhaajan mukaan seksipelinä. Viestissään Bojesen ikään kuin antaa sympatiansa murhaajalle ja kutsuu murhattua naista ”tuhmaksi”.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Bojesenin toimintatapoja on kritisoitu.

Viime vuonna 12 tyttökuoron entistä jäsentä kertoivat, että vuosien 2001 ja 2010 välillä tyttökuoron ilmapiiri olisi ollut seksualisoitunut. Heidän mukaansa ongelmia esiintyi erityisesti kiertueilla. Bojesen johti tuolloin kuoroa.

Bojesen kiisti syyllistyneensä seksuaaliseen häirintään, mutta sanoi ottavansa täyden vastuun kuoron työskentelyilmapiiristä.

Kun asia tuli julki, oli Bojesen jo siirtynyt seuraaviin työtehtäviin ja johti Malmön oopperaa.

Paljastuksen jälkeen hän otti vapaata, mutta palasi nopeasti takaisin tehtäviinsä. Tuolloin ooppera ilmoitti antavansa täyden luottamuksen johtajalleen.

Nyt uuden paljastuksen jälkeen oopperan hallituksen luottamus ja kärsivällisyys ovat loppuneet, ja Bojesen jättää tehtävänsä välittömästi.

”Huoleni [tähän saakka] ovat olleet anonyymisti tehdyt todistukset, mutta nyt tuli ilmi jotain sellaista, joka rasittaa Malmön oopperaa ja vaikuttaa hänen auktoriteettiinsa johtajana”, kommentoi hallituksen puheenjohtaja Per-Martin Svensson Ruotsin television kulttuuriuutisille.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat