Yli 70 ruotsalais­piirtäjää protestoi Natoa vastaan – pääministeri Magdalena Andersson pitelee atomipommia yhdessä pilapiirroksista

Joukko pilapiirtäjiä ja kuvittajia kertoo vastustavansa jäsenyyttä sotilasliitossa sekä ydinaseita.

Ruotsalaislehti Aftonbladet julkaisi piirtäjien vetoomuksen. Kuvakaappauksia Aftonbladetista.

22.4. 15:07

Ruotsissa yli 70 piirtäjää protestoi Ruotsin mahdollista Nato-jäsenyyttä vastaan. Mukana on pila- ja sarjakuvapiirtäjiä sekä kuvittajia. Piirtäjien vetoomuksen on julkaissut Aftonbladet.

Vetoomuksessa taiteilijat kertovat vastustavansa jäsenyyttä sotilasliitossa ja ydinaseita. Vetoomukseen liitetyissä pilapiirroksissa kuvataan muun muassa Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonia, joka pitelee käsissään atomipommia.

Vetoomuksen on allekirjoittanut myös suomalainen, Tukholmassa asuva pilapiirtäjä Markku Huovila. Joukossa on myös muun muassa näyttelijä ja muusikko Lasse Åberg ja sarjakuvapiirtäjä Jan Lööf.

Nato-keskustelu käy Ruotsissa kuumana, ja Ruotsin hallitus kiirehtii Nato-selvitystään.

Torstaina uutisoitiin Ruotsin television SVT:n teettämästä kyselystä, jonka mukaan 51 prosenttia ruotsalaisista kannattaa Nato-jäsenyyttä. Tuki on huomattavasti suurempi, 64 prosenttia, mikäli Suomi hakee Natoon.

Myös Aftonbladetin keskiviikkoisessa kyselyssä enemmistö vastaajista kannatti jäsenyyttä.

Tulokset ovat historiallisia, sillä Nato-kannatus on ollut Ruotsissa aikaisemmin alhaista.

Suomessa valtiojohto päättää pian Nato-jäsenyydestä, ja todennäköisesti Ruotsi tekee samoin pian Suomen perässä. Ruotsissa valtiopäiväpuolueiden yhteistä Nato-selvitystä kiirehditään niin, että se olisi valmiina jo 13. toukokuuta.

Pilapiirroksissa kuvataan muun muassa Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonia, joka pitelee käsissään atomipommia. Kuvakaappaus Aftonbladetin nettisivulta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat