Ukrainasta kertova radiosarja tuo esiin maan kiehtovaa ja monitulkintaista historiaa

Tuntematon Ukraina -sarjassa perehdytään myös maan uskontoon, kulttuuriin, ruokaan ja tavalliseen arkeen.

25.4. 2:00

Ukraina tarkoittaa reuna-aluetta. Maan kohtalo on siis kirjoitettu jo sen nimeen. Ukraina on kahden kulttuuripiirin rajalla, kuten Suomikin.

Professori Jukka Korpela kertoo Tuntematon Ukraina -sarjan avausjaksossa paljon muutakin kiinnostavaa. Hänen puheensa slaavien menneisyydestä muistuttaa, miten historiankirjoitus on aina tulkintaa – mitä tarkoitushakuisempaa, sen epämääräisempää.

Myöhemmissä jaksoissa paljastuu esimerkiksi, että Ukrainassa on eri maakunnille leimallisia tapoja ja murteita, kuten meilläkin. Ja että toisaalta maassa on vahva kansallinen identiteetti, jota edes seitsemän vuosikymmentä neuvostovaltaa ei onnistunut häivyttämään.

Sarjassa perehdytään myös uskontoon, kulttuuriin, ruokaan ja tavalliseen arkeen. Kaikki tämä on varsin tuntematonta, vaikka kyseessä on pinta-alaltaan Euroopan toiseksi suurin valtio.

Sarjan toimittaja Jari Aula tunnetaan parhaiten Yle Radio 1:n kuuluttajana ja äänikirjojen lukijana. Hän on kuitenkin myös slavisti, joka taitaa lukuisia slaavilaisia kieliä, ja on yksi neljästä suomalaisesta auktorisoidusta ukrainan kielen kääntäjästä.

Areenasta löytyy myös Aulan aiempi Tuntematon Venäjä -sarja, joka sekin tarjoaa perspektiiviä Euroopan nykytilanteeseen.

Tuntematon Ukraina -sarjaan mahtuu yksi asiantuntija per jakso. Tämä painottaa heidän näkemyksiään. Vastaväitteitä ei kuulla.

Tuntematon Ukraina, Yle Areena sekä Radio 1 lauantaisin

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat