”Ihmeellinen pätemisen tarve” on usuttanut Stefan Lindforsin muotoilemaan niin tuoleja, lentokenttätiloja kuin dildonkin, ja kuusikymppisenä hän tarttuu nyt rumpalin kapuloihin

Pahin pelkoni on, etten enää kiinnostaisi ketään, sanoo yksi Suomen tunnetuimmista muotoilijoista.

Muotoilija Stefan Lindfors istuu piirtämillään portailla kohta valmistuvassa Ax-hotellissa Helsingin Jätkäsaaressa. Hän on suunnitellut hotellin konseptin.

30.4. 2:00

Stefan Lindfors astuu sisään, ja hänellä on kylmä. Lindfors kiroilee säätä suomeksi ja ruotsiksi. Ei haittaa, niin voi tehdä olohuoneessaan – ja sehän Kosmos hänelle on.

Helsingin ytimessä sijaitsevaan ravintolaan Lindfors on tehnyt taidetta jo 1980-luvun puolivälistä. Lindfors ohjaa vakioloossiinsa, jonka vuoroista hän välillä joutuu neuvottelemaan toisen kanta-asiakkaan kanssa.

Pöydässä alkaa monologi uusimmasta projektista, Jätkäsaareen toukokuussa avattavasta Ax-hotellista.

”Tasan kolme vuotta sitten pääomistaja Eero Nuutinen pyysi minua rakentamaan hotellille konseptin ja ilmeen. Tarkoitus oli mennä taide edellä, ja toimeksianto kuului ’anna palaa!’”

Projektissa Lindfors on toiminut lisäksi sisustusarkkitehtinä, muotoilijana ja kuvanveistäjänä.

”Minulle on todella tärkeää, että kaikella tekemälläni on oma identiteetti.”

Lindforsin suku on kotoisin Ahvenanmaalta. Lindforskin on syntynyt Maarianhaminassa, vaikka hänen perheensä oli jo silloin muuttanut Turkuun töiden ja opiskelun perässä.

Lapsena Lindfors tykkäsi piirtää ja rakennella kaikenlaista. Lukiossa ”huipputaitava” piirustuksen opettaja Marita Reuter kaitsi oppilastaan tosissaan luomisen pariin.

”Hän puhui Taideteollisesta korkeakoulusta ja huonekalumuotoilusta. En ollut kuullutkaan paikasta. Ja joku tuolien suunnitteluhan tuntui maailman helpoimmalta”, Lindfors muistelee.

Päätös syntyi lukion viimeisenä vuotena. Taideteolliseen hän pääsi sisään vuonna 1982. Siellä hän oppi nopeasti, etteivät yksinkertaisetkaan asiat ole yksinkertaisia. Niitä pitää katsoa eri kulmista.

Rakastuin muotoiluun heti, Lindfors kertoo. Hän myöntää silti olleensa hankala oppilas, joka halusi koko ajan tehdä ihan kaikkea.

Vuonna 1985 Lindfors teki opinahjonsa historiaa.

”Kuulin olleeni ensimmäinen, joka lopetti kesken. Kahden vuoden jälkeen muutin Tukholmaan ja sieltä Länsi-Berliiniin teatterilavastajaksi, mutta syksyllä teatterikouluun ei otettu opiskelijoita.”

Saksassa Lindfors työskenteli teatteriryhmässä, mutta huomasi suunnittelevansa mielessään tuolia. Niinpä hän soitti entiselle rehtorilleen Yrjö Sotamaalle ja kertoi tulevansa takaisin.

”Häntä huvitti, että lähdin niin äkäisenä, mutten päässytkään eroon muotoilusta.”

Lindforsin suunnittelema XY-tuoli pääsi Suomi muotoilee -näyttelyyn ja Muoto-lehti teki siitä ison jutun.

Se oli lähtölaukaus Lindforsin uralle, joka on vienyt häntä ympäri maailmaa. Nimekkäille brändeille tehtyjen töiden lisäksi Lindfors on opettanut muotoilua kaikissa Pohjoismaissa ja työskennellyt professorina Kansas City Art Institutessa, Yhdysvaltojen Missourissa. Hän mainitsee Walt Disneyn valmistuneen sieltä.

Lindfors sanoo laiskuuden iskevän, jos deadline ei paina. Luovan työn jälki paranee odottamalla.

Huomiohakuinen. Itseriittoinen. Kyllä, juuri sellainen Lindfors on, aivan avoimesti. Mutta samalla hänen käytöksensä on hyvin kohteliasta. Hän ottaa toiset ihmiset huomioon.

”Lähdin tälle alalle ja päätin aloittaa täysillä. Halusin nimeksi, en töihin toimistoon. Egoni ei salli keskinkertaisuutta. Kyseenalaistan itseäni koko ajan. Teen silti kaiken rakkaudesta ja koska haluan”, Lindfors sanoo.

”En ole yrittänyt luoda uraani mitenkään määrätietoisesti, mutta ymmärrän realiteetit. Isossa projektissa haluan aina yllättää kaikki, itsenikin. Urani on niin pitkä, että kestän myös haukut.”

Lindfors kertoo taistelevansa koko ajan kaavoihin kangistumista vastaan. Hänen pahin pelkonsa on, ettei hän enää kiinnostaisi ketään. Siitä seuraa ”ihmeellinen pätemisen tarve”.

”Tavallaan se on mysteeri, koska vanhempani olivat fantastisia ja kannustivat koko ajan.”

Keskittyminen yhteen asiaan ei ole Lindforsin mieleen, eikä hän ole siinä kovin hyvä. Juuri siksi hän haluaa pitää monta rautaa liekeissä yhtä aikaa.

Lindfors ei ymmärrä lokerointia. Hänelle muotoilu on muotoilua, oli kyseessä sitten valaisin tai tuoli – tai hieromasauva.

”Sin City (erotiikkaliike) haki katu-uskottavuutta ja suunnittelin heille Serpent-dildon. Se mainittiin jopa Kymmenen uutisissa vuonna 2004. Sitä voi pitää onnistumisena”, Lindfors nauraa.

Paljosta tekemisestä huolimatta hän sanoo olevansa hedonisti. Työ pitää tehdä tosissaan, muttei turhan vakavasti. Laiskuus vie voiton, jos deadline ei paina. Syykin on päivänselvä.

”Työni on luovaa, joten odottamallahan se vain paranee. Etuajassa tekeminen on tyhmää.”

Syksyllä luvassa on taas iso projekti eli ”absoluuttisen historialliset bileet” samaisessa Ax-hotellissa.

50-vuotisjuhliaan varten Lindfors palautti mieleensä nuorallakävelyn taidon. Nyt hän aikoo soittaa rumpuja kokoamassaan bändissä täyden keikan verran.

Ei kai ole ikäkriisi?

”Ei. Kriisiin liittyy katumus, että jotain on jäänyt tekemättä. Itse olen elänyt niin kuin olen halunnut, joten mikään ei harmita”, Lindfors pohtii.

”Olen tyytyväinen elämääni. Sain sen vanhemmiltani lahjaksi, joten jumalauta haluan ottaa siitä kaiken irti.”

Stefan Lindfors

 • Syntyi 1962 Maarianhaminassa.

 • Ylioppilaaksi Åbo Katedralskolanista 1982. Taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta 1988.

 • Työskentelee sisustusarkkitehtinä, muotoilijana ja kuvanveistäjänä. Suunnitellut valaisimia, huonekaluja ja kodin käyttöesineitä mm. Iittalalle, Arabialle ja Martelalle.

 • Suunnitellut Finavian lentoasemille taidetta ja tiloja, mm. Helsinki-Vantaan lentoaseman sisääntuloväylän Skydreameriksi nimetyn veistoksen 2017.

 • Ohjannut mainosvideoita mm. DNA:lle ja Nokialle.

 • Tehnyt levynkansitaidetta eri artisteille ja ohjannut musiikkivideoita HIM-yhtyeelle. Toteutti musiikkiteoksen Labra yhdessä Ismo Alangon kanssa Helsingin kulttuuripääkaupunkivuonna 2000.

 • Saanut useita kotimaisia ja kansainvälisiä palkintoja.

 • Toiminut professorina taidekorkeakouluissa Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa.

 • Suunnitellut Jätkäsaareen toukokuussa avattavan Ax-hotellin konseptin.

 • Intohimoinen kokkaaja. Harrastaa myös veneilyä.

 • Asuu yksin Helsingissä. Kolme lasta aiemmista avioliitoista.

 • Täyttää 60 vuotta tiistaina 3. toukokuuta. ”Ehkä menen Ronja-koirani kanssa illalla Pohjoisrantaan istumaan ja juon pienen skumppapullon.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat