Viihdejätti Disney on päätynyt yllättäen kulttuuri­sodan keski­pisteeksi Yhdysvalloissa – tästä on kyse

Kiistanalainen laki kieltää seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuoli-identiteetistä puhumisen päiväkodissa ja alimmilla luokilla.

Media- ja viihdejätti Disney on asettunut vastustamaan Floridan Älä sano homo -lakia ja saanut oikeiston vihat niskoilleen.

25.4. 16:45 | Päivitetty 25.4. 17:45

Yhdysvalloissa on syttynyt erikoinen kulttuurisota, joka sai alkunsa Floridaan suunnitellusta, lasten kasvatusta koskevasta laista ja jonka yhdeksi osapuoleksi on päätynyt nyt myös viihdejätti Disney.

Kaiken taustalla on Floridan kuvernööri Ron DeSantisin maaliskuun lopussa allekirjoittama laki, joka kieltää puhumasta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä osavaltion kouluissa päiväkodissa ja alimmilla luokilla.

Muodollisesti siitä puhutaan ”Parental Rights in Education” -lakitekstinä, mutta kriitikot kutsuvat sitä ”Älä sano homo” (Don’t Say Gay) -laiksi.

Uusi laki tarkoittaa, että lapset eivät saa kuulla homoseksuaalisuudesta, biseksuaalisuudesta, transsukupuolisuudesta tai queer-identiteetistä alimmilla luokilla ollessaan. Laki kieltää julkisia koulupiirejä antamasta opetusta seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä päiväkodista kolmannelle luokalle asti tai ”tavalla, joka ei ole oppilaan iän tai kehityksen kannalta sopiva”.

Siinä myös todetaan nimenomaisesti, että vanhemmat voivat nostaa kanteen koulupiiriä vastaan ja tuomioistuin voi määrätä vahingonkorvauksia, jos se toteaa koulun rikkoneen säädöksiä.

Lain esitellyt republikaani Joe Harding kertoi Time-lehdelle helmikuussa, että lakiehdotuksen tarkoituksena on pitää vanhemmat "tietoisina ja mukana siinä, mitä lasten kouluissa tapahtuu". Lain allekirjoittanut kuvernööri DeSantis puolestaan sanoi maaliskuussa, että hän ei halua koulujen olevan ideologisten kiistojen leikkipaikka, vaan paikka, jossa lapset saavat opetusta tärkeistä asioista kuten matematiikasta, lukemisesta ja tieteistä”

Kriitikoiden mukaan lakiesitys on syrjivä ja sen tarkoitus on kasvattaa ilmapiiria, jossa LGBTQ-oikeuksien politisoituminen lisääntyy sekä lisätä opetuksen valvontaa kouluissa.

Lain on määrä astua voimaan 1. heinäkuuta. Se on jo valmisteluvaiheessa herättänyt valtavasti kritiikkiä ja vastustusta Floridassa ja myös osavaltion ulkopuolella.

Ryhmä LGBTQ+ -edustajajärjestöjä ja ihmisoikeusjuristeja muun muassa nosti kanteen kuvernööri DeSantista ja osavaltion opetusviranomaisia vastaan, jotta lain täytäntöönpano maaliskuun lopussa oli estetty. Demokraattilainsäätäjät ehdottivat useita korjauksia lakiehdotukseen.

He olisivat esimerkiksi halunneet poistaa siitä kieltä, joka saatettaisiin käyttää LGBTQ+ -oppilaita ja heidän perheitään vastaan. Mikään korjausehdotuksista ei mennyt läpi.

Myös tuhannet lukiolaiset järjestivät ulosmarsseja protestina lakia vastaan, ja osavaltion Capitol-rakennuksen ulkopuolella järjestettiin suuri mielenosoitus samaan aikaan, kun lainsäätäjät keskustelivat laista.

Vastustajien suurin huoli on liittynyt siihen, että laki hiljentää jo entuudestaan haavoittuvassa asemassa olevia vähemmistöihin kuuluvia oppilaita ja vahingoittaa heidän kehitystään. Lain nähdään myös loukkaavan opettajien sananvapautta.

Floridan kansalaisvapauksien liiton vanhempi poliittinen neuvonantaja Kara Gross otti helmikuussa Time-lehden haastattelussa esiin arkisen esimerkin koululuokasta. Mitä tapahtuu, kun ala-asteella oppilaita pyydetään piirtämään kuva perheestään?

”Antaako opettaja samaa sukupuolta olevien parien kasvattaman lapsen piirtää kuvan kahdesta isästään ja on valmis siihen, että tulee haastetuksi oikeuteen? Vai sulkeeko opettaja lapsen pois opetuksesta?” lakia vastustava Gross kysyi.

Nyt myös media- ja viihdeteollisuusyhtiö Disney on joutunut mukaan lakia tukevien ja vastustavien tahojen väliseen sotaan.

Yritys on osavaltiossa merkittävä matkailun veturi, ja se houkuttelee vuosittain noin 58 miljoonaa ihmistä Walt Disney World Resortiin Orlandoon. Se myös työllistää 77  000 floridalaista.

Vaikka Älä sano homo -laki ei koske elokuvatuotantoa, yhtiön vähemmistöihin kuuluvat työntekijät olisivat halunneet toimitusjohtaja Bob Chapekin ottavan välittömästi kantaa lakia vastaan. He myös kritisoivat johdolle lähettämässään kirjeessä yhtiön tuotantoja siitä, että Disney-elokuvista on leikattu rutiininomaisesti pois kohtauksia, joissa samaa sukupuolta olevat henkilöhahmot osoittavat kiintymystä toisiaan kohtaan.

Lopulta Chapek pyysi alaisiltaan anteeksi ”tuskallista vaikenemistaan” ja asettui lakia vastustavien puolelle.

”Olisitte halunneet minun olevan vahvempi liittolainen taistelussa yhtäläisten oikeuksien puolesta, ja petin teidät. Olen pahoillani”, Chapek sanoi työntekijöille.

Chapek lupasi myös 5 miljoonan dollarin (4,7 miljoonan euron) lahjoituksen Human Rights Campaignin LGBTQ-edustajaryhmälle, joka kuitenkin hylkäsi lahjoituksen ja kehotti viihdejättiä sen sijaan ryhtymään ”merkittäviin toimiin” lakia vastaan.

Julkisen ulostulonsa jälkeen Disney on joutunut monien oikeistotahojen mustamaalauksen kohteeksi.

Esimerkiksi Fox Newsin ankkuri Tucker Carlson sanoi, että aloitteet transsukupuolisten hahmojen sisällyttämiseksi lastenelokuviin liittyvät indoktrinaatioon eli manipulatiiviseen opettamiseen, jossa tieto vain siirretään oppilaaseen. Carlsonin mukaan Disney myös käyttäytyy kuin seksuaalirikollinen.

Myös Donald Trump Jr. julkaisi huhtikuun alussa Instagramissa kuvan tutusta satulinnasta hohtavan violetin taivaan alla. Tuttua tekstiä oli kuvassa muutettu: Disneyn sijasta kuvassa luki ”groomer” (suom. hyväksikäyttäjä).

Myös kuvernööri DeSantis on uhannut peruuttaa kaikki yhtiön etuoikeudet osavaltiossa.

”Osoittaa vaarallista epätoivoa, että LGBTQ-kysymykset yhdistetään pedofiliaan”, sanoo Sabrina Mittermeier Dagens Nyheterille antamassaan haastattelussa. Kasselin yliopistosta Saksassa työskentelevä Mittermeier on kirjoittanut Disney-huvipuistoista ja toimittaa parhaillaan antologiaa yhtiöstä.

Mittermeier ei kuitenkaan ole yllättynyt oikeiston pedofiliasyytöksistä tai boikottivaatimuksista.

”Disney oli jo 1990-luvulla evankelisen oikeiston kritiikin kohteena Yhdysvalloissa. Silloin työntekijät, joilla oli samaa sukupuolta olevia kumppaneita, alkoivat saada samoja etuja kuin kaikki muutkin, eikä vähiten henkilöstön painostuksen ansiosta, Mittermeier sanoo.

Tarkennus 25.4. kello 17.45: Muutettu sana transseksuaalisuus sanaksi transsukupuolisuus.

Tarkennus 25.4. klo 17.14: Tarkennettu joka kohtaan, että laki koskee päiväkoti-ikäisiä sekä ensimmäisen, toisen ja kolmannen luokan oppilaita. Aiemmin muutamassa kohdassa puhuttiin alaluokista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat