Vei Koho-mailan maailmalle ja suunnitteli avaruusasemaa Forssaan – Tarina Kari Arosta on urheiludokumentti parhaasta päästä

Forssan oman Leonardo da Vincin tavoitteisiin kuului Kohon nostaminen maailman parhaaksi jääkiekkomailaksi, eivätkä visiot siihen jääneet.

Kohon toimitusjohtaja Kari Aro ja työnjohtaja Ossi Toivonen palaveeraavat.

26.4. 2:00

Sakari Suurosen lämminhenkinen dokumentti Koho – utopia Forssasta (2022) on urheiludokkari parhaasta päästä. Se sitoo kiinnostavalla tavalla yhteen lajihistorian, poikkeuksellisen henkilön ja muuttuvan maailman niiden ympärillä.

Laji on jääkiekko ja henkilö Koho-mailoista tunnetun Koho-tuote Oy:n perustaja Kari Aro (1935–2003). Maailmana on menneiden vuosikymmenten Forssa, jossa Aron kaltaisella visionäärillä oli tilaa antaa ajatuksensa lentää.

Urheilutaustaisen Aron tavoitteisiin kuului Kohon kohottaminen maailman parhaaksi jääkiekkomailaksi. Hän perusti Forssaan mailatehtaan, ja vähitellen Kohosta tuli kuin tulikin maailmalla tunnettu lätkäbrändi. Mailojen ohella Aro välitti työntekijöistään, dokumentissa muistutetaan.

Mutta eivät ne visiot siihen jääneet. Samassa päässä porisi jatkuvasti idea poikineen: jäähalliprojekti, vaihtoehtoinen talousjärjestelmä tai vaikka avaruusasema Forssan kylpylän katolle.

Aron tuntenut muusikko Erkki Liikanen vertaa tätä dokumentissa Leonardo da Vinciin – sillä erotuksella, että italialaisella yleisnerolla oli forssalaista hitaampi tempo.

Uusi Kino: Koho – utopia Forssasta, Teema klo 23.36 ja Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat