Miten päästä eroon pyrkyrien maailmasta?

Jukka Hakalan ensimmäisessä romaanissa liike-elämän kritiikki yltyy kasvutarinaksi.

Jukka Hakala on laatinut aiemmin viestintäalan kirjoja.

17.7. 13:50

Romaani

Jukka Hakala: Valheet joihin uskomme. WSOY. 400 s.

Harvan kirja nimi paljastaa sisällyksestä yhtä paljon kuin aiemmin viestintäalan kirjoja laatineen Jukka Hakalan ensimmäisen romaanin Valheet joihin uskomme. Hyvä osa romaanista käsittelee juuri valheita. Tai kauniimmin: brändäystä ja tarinoita, joita yritykset kertovat itsestään ja tuotteistaan.

Hakala (s. 1968) on työskennellyt muun muassa viestintäkonsulttina ja liikkeenjohdon valmentajana. Hän kirjoittaa siis perin pohjin tuntemastaan alastaan.

Pahimmat valheet ovat niitä, joita kerromme itsellemme. Kuten että kohta luovun rutiinityöstäni ja ryhdyn tekemään mitä tahdon, pohtii romaanin keskeisin hahmo Aki. Hän toimii sijoitusyhtiön markkinointijohtajana, joten häneltä irtoaa iskeviä tarinoita muillekin. Eikä hän välitä siitä, ovatko ne totta, kunhan ne vain luovat houkutuksia.

Ari on eronnut ja elää uutta nuoruutta. Häntä kiinnostaa aluksi eniten yleneminen firman johtoon. Pieni tytär pitää hänet osin kiinni elämän muissa velvollisuuksissa. Tytär onkin toinen niistä henkilöistä, jotka toimivat vastapainoina bisnespiirien rujolle menolle.

Hakala kirjoittaa lopulta vanhan kunnon kehitystarinan, jossa Aki saa lopuksi arvioida uudestaan uraansa ja arvojaan. Suurimman osan siitä hän on jotakuinkin täysillä mukana yritysmaailman pelissä, pyrkyrinä siinä missä moni muukin.

Akilla on tähtäimessä toimitusjohtajan paikka. On jo päätetty, että edellinen edustaa liikaa vanhan maailman arvoja, ei osaa esiintyä eikä heittää peliin solkenaan uusia ideoita.

Hallituksen puheenjohtaja peluuttaa ehdokkaita vastakkain. Hän on varsinainen kyynikko, joka on mukana enää siksi, että nauttii pelistä.

Maskuliinista menoa siis, ja taatusti toksista – sekin sana romaanissa esiintyy. Alepan kassalta poimitaan kuitenkin mukaan Laura, jolla on idea ja toinenkin työpakka. Hän astuu Akin elämään, kun mies puolustaa kassalla maahanmuuttajaa.

Laura on viitisentoista vuotta nuorempi kuin nelikymppinen Ari. Ja sellainen erohan vie nykyisin sukupolvikuilun partaalle.

Näin Hakala kuvaa osuvasti paitsi liike-elämän kiemuroita myös nuorehkon väen tapoja kulutustottumuksineen ja näennäisen mutkattomine sänkysuhteineen. Välillä kuvaus tosin uhkaa livahtaa tyypittelyksi, jolloin henkilöt tuntuvat edustan ikäpolveaan yleensä.

Silti Lauran hahmo on romaanin pelastava enkeli, niin toiminnan kuin henkilökuvan kannalta. Hänellä on unelma. Eettinen ja ekologinen. Ilman häntä romaani jäisi teräväksi mutta kapeaksi liike-elämän kritiikiksi.

Romaani on paikoin vähällä muuttua satiiriksi.

Kun Aki saa kutsun ajatuspajan paneeliin, kliseet lentävät komeasti. Growth enabler lähettää terveisensä Malesian rannoilta, kukapa nyt enää paiskisi töitä aikataulujen mukaan. Onnellisuusfilosofi taas selittää, kuinka määrittelyistä vapaa tietotyöläinen omistaa omat tuotantovälineensä eli aivonsa ja on siten entistä onnellisempi.

Aki pohtii, että ”jos haluat tulla uutena pelurina markkinoille, helpointa on julistaa aikojen peruuttamattomasti muuttuneen”. Dinosaurukset kun putoavat yhä vinhemmin pyörivän pallon kyydistä.

Näillä ajatuksilla Aki ottaa etäisyyttä lähipiiriinsä, joille hän on suoltanut mainoslauseita. Hänessä ikään kuin kasvaa antiteesi alun kylmän pelin ja kertakäyttökulttuurin teesiä vastaan.

Romaanin loppu tarjoaa sitten synteesin, johon kuuluu myös haikeaa onnea.

Valheet joihin uskomme on luistavasti kirjoitettu ja ripein kohtauksin etenevä romaani. Kerrontaan on silti livahtanut myös huolimattomuutta: puhekielisyys sopii kyllä henkilöiden sisäiselle monologille, ei kertojan äänelle.

Kerronta turvautuu nimittäin sekä kaikkitietävään kertojaan että näkökulmatekniikkaan, joka seuraa henkilöiden tajuntaa, ja nämä vuorottelevat tavalla, joka ei aina tunnu tarkoituksellisesta vaan turhan selittävältä.

Suurin osa Hakalan romaanista etenee onneksi mutkattomasti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat