Amerikkalaistoimittajat hehkuttavat Top Gunin jatko-osaa ”täydelliseksi hitiksi” ja ylistävät Tom Cruisea

Top Gun 2 on jatko-osa hävittäjälentäjäelokuvalle, jota pidetään yhtenä 1980-luvun keskeisistä elokuvista.

Tom Cruise hävittäjän ohjaimissa elokuvassa Top Gun 2: Maverick.

29.4. 12:01

Onko amerikkalainen Top Gun 2: Maverick vuoden odotetuimpia elokuva?

Elokuva esitettiin torstaina ensimmäisen kerran kutsutulle medialle Yhdysvalloissa, ja ainakin ensireaktioiden perusteella 1980-lukulaisen hävittäjälentäjätarinan jatko-osaa odotetaan erittäin innostuneina.

Yhdysvaltalainen toimittaja-kriitikko Erik Davis kuuluu elokuvan ylistäjiin. Hänen mukaansa Top Gun 2 on ”aivan loistava kaikin tavoin”. Davis mukaan erikoisnäytöksen yleisö puhkesi näytöksissä hurraamaan useaan kertaan.

Vielä innostuneempi vaikuttaa olevan Davisin kollega Jeff Sneider, joka kertoo itkeneensä näytöksessä. Sneider myös kehuu elokuvan ilmataisteluita. Sneiderin mukaan Top Gun 2 ei ole vain hyvä, vaan erittäin hyvä.

Las Vegasissa järjestettyyn erikoisnäytökseen päästetyiltä toimittajilta on kielletty elokuvan ”varsinaisten” arvioiden kirjoittaminen, mutta sosiaalisessa mediassa he saavat elokuvasta kirjoittaa.

Innostunutta ensireaktiota selittää joltain osin se, että kutsuvieraat ovat Hollywoodin sisäpiiriä tai ainakin lähellä sitä. Näytös järjestettiin elokuvateatterialan messuilla CinemaConissa. Elokuvan varsinainen maailmanensi-ilta on vasta toukokuun puolivälissä. Suomessa ensi-ilta on toukokuun 26. päivänä.

Tom Cruise, Glen Powell, Miles Teller ja Monica Barbaro lähtövalmiina.

Ensimmäinen Top Gun valmistui vuonna 1986, ja se nousi pian yhdeksi koko vuosikymmenen ikonisista elokuvista. Elokuvaa pidettiin teknisesti loistavana toimintaelokuvana mutta myös militarismin ylistyksenä. Sittemmin Top Gunin yhteydessä on kirjoitettu taajaan myös homoseksuaalisesta piiloviestistä lentäjämiesten välillä.

1980-luvulla Top Gunin päärooliin, nuoreksi ja leuhkaksi hävittäjälentäjäksi, kiinnitettiin näyttelijä Tom Cruise, joka Top Gunin menestyksen kautta nousi elokuvan suurimpien kuuluisuuksien joukkoon. Cruise halusi korostaa omassa roolityössään kilpailullisuutta ja urheilullisuutta, ja hänet nähtiin muiden nuorten miesnäyttelijöiden rinnalla elokuvan kohtauksissa hikisenä ja ilman paitaa. Tärkeissä sivuroolissa näyttelivät muiden muassa Kelly McGillis sekä Val Kilmer.

Ensi-illan jälkeen 1986 elokuva lisäsi yhdysvaltalaisen nuorison kiinnostusta Yhdysvaltain ilmavoimiin ja nosti värväyslukuja. Elokuva myös edisti elokuvassa nähtävien Ray-Ban-lasien menekkiä.

Paramount-studiolla tuottajina toimivat Hollywoodin aikansa kuninkaat, Don Simpson ja Jerry Bruckheimer, joille oli tärkeää yhdistää tarinassa nuoret amerikkalaiset miehet lentäjäkoulussa sekä ison luokan asearsenaali. He palkkasivat hankkeeseen vuoron perään eri käsikirjoittajia. Apua elokuvan tekoon saatiin Yhdysvaltain puolustushallinnolta.

Ohjaajana oli Tony Scott, jolle näyttävä ilmataisteluelokuva avasi uran useiden toimintaelokuvien tekijänä. Vuosikymmeniä Scottin haaveissa oli ohjata tarinalle myös jatkoa, mutta Scott teki itsemurhan vuonna 2012.

Jatko-osan on ohjannut Joseph Kosinski.

Elokuvatoimittaja Sharon Waxmanin mukaan jatko-osa tuo mieleen vanhan ajan elokuvanteon parhaalla mahdollisella tavalla. Myös Cruise saa kehuja. Waxmanin mukaan Cruise pyyhkii nuorimmilla tähdillä lattiaa näyttelijäntyöllään.

Pääroolissa nyt 36 vuoden jälkeen nähtävä Tom Cruise, nykyään 59 vuotta, kerää kiitosta myös Collider-sivuston vetäjältä Steven Weintraubilta. Hänen mukaansa Top Gun 2 on elokuva, joka pitää nähdä mahdollisimman suurelta valkokankaalta.

Tarkennus 29.4. klo 13.41. Korjattu Jeff Sneiderin twiitin käännöstä, jossa aiemmin virheellisesti väitettiin toimittajan itkeneen elokuvan ilmataisteluiden aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat