Suomalaiset tähti­artistit esittävät toistensa kappaleita välillä niin, että pahaa tekee – Yksi surullinen esimerkki löytyi 20 vuoden takaa

”Ehkä nillitän. Mutta ärsyttää”, kirjoittaa Jussi Lehmusvesi.

Paula Koivuniemi, Laura Voutilainen, Janne Tulkki ja Maarit Hurmerinta ovat tulkinneet Juice Leskisen kappaleita.

3.5. 9:18 | Päivitetty 3.5. 18:14

Elämme cover-kappaleiden kulta-aikaa. Erityisesti telkkarissa. Artistit esittävät toistensa kappaleita esimerkiksi SuomiLove-, Elämäni biisi -, Laulu rakkaudelle: Secret Song Suomi -ja Vain elämää -ohjelmissa.

Ei niin pientä hittiä, ettei sitä kannattaisi versioida.

Tähtiartistien lisäksi tavallisten suomalaisten versioita ovat tallentaneet suositut Suomi laulaa -albumit.

Ei kannata ymmärtää väärin. Pidän covereista. Minusta on hienoa, kun ihmisiä liikuttaneet kappaleet saavat ammattilaisen tulkitsemana uuden elämän.

Ja sitten tulee tarkennus: pidän uudella tavalla soitetuista, sovitetuista ja lauletuista kappaleista, joskus jopa uudelleen kirjoitetuista lyriikoista.

Sen sijaan en arvosta, kun kappaleen tekstiä tulkitaan vähän sinne päin.

Keikkapaikoilla puolihuolimattomasti esitettyjä covereita on tullut kuultua liikaakin. Sellaisia ”kunnianosoituksia”, joissa laulaja muistaa kollegansa kappaleesta lähinnä kertosäkeen ja tuntuu keksivän muun tekstin laulaessaan.

Yleisö sitten jännittää, pääseekö artisti kappaleen kunnialla loppuun. Ja millainen sanataideteos kappaleesta lopulta syntyykään.

Huitaisten lauletut kappaleet tulivat mieleen, kun Spotify suositteli minulle Laulava sydän: Juice Leskinen -levyä. En ollut sitä aiemmin kuullut ja googlasin, mistä siinä on kysymys.

Selvisi, että Laulava sydän on Ylen TV2:lla vuosina 1998–2000 pyörinyt tv-formaatti, jossa tunnetut artistit esittävät cover-kappaleita illan teeman mukaisesti. Ohjelmaa isännöi toisinaan muun muassa Agents-yhtye.

Noiden nykyisten suosikkiohjelmien esiaste siis.

Juice Leskisen hittien lisäksi ohjelman teemoina on ollut muun muassa Badding, Beatles, Olavi Virta ja Euroviisut.

Laulava sydän: Juice Leskinen -levyn kansi.

Laitoin siis Leskis-levyn kuunteluun. Ei ehkä olisi pitänyt. Sinänsä laadukkaasti soitetulla levyllä lauletaan väärin lähes jokaisessa kappaleessa.

Muutama esimerkki: Laura Voutilainen laulaa Kaksoiselämää-kappaleessa ”katkeroiksi pisaroiksi tiivistyy” (Oikein: katkeriksi) ja että ”tiedän, mitä haluat” (Oikein: mitä haluan).

Janne Tulkki ilmoittaa Sinä (yönä lähtivät jäät) -kappaleessa, että ”kävi lomalle etelätuuli” (Oikein: kävi lounaalla) ja Paula Koivuniemen Rakkauden ammattilainen -tulkinnassa kappaleen päähenkilö saa ”raudat vuorollaan läpi ranteen, läpi nilkan” (Oikein: naulat).

Muutenkin levyltä löytyy niin vääriä sanoja, vääriä sanajärjestyksiä, vääriä aikamuotoja kuin huolimatonta artikulaatiotakin.

Ehkä nillitän.

Mutta ärsyttää.

Yllättävintä on, että huolimattomuus tuntuu vallanneen Laulava sydän -ohjelmassa sellaisetkin taitavat sanoittajat, joiden oma tuotanto perustuu pitkälti tarkkaan lyriikkaan.

Esimerkiksi Maarit Hurmerinta tulkitsee Viidestoista yö -kappaleessa, että ”on jäänyt tuskan viitta hartioille (Oikein: on jälleen tuskan viitta hartioilla).

Kamalaa: eihän hartioille edes rimmaa raunioilla kanssa.

Virheet myös toistuvat helposti tulevissa versioissa. Netti vilisee erilaisia lyriikkasivustoja, joissa sanat ovat kuin lukihäiriöisen algoritmin tuottamia. Esimerkiksi Janne Tulkin virhe löytyy sellaisenaan useammaltakin sivustolta.

Vaikea toki sanoa, ovatko sivustot toistaneet artistin erehdyksen vai toisinpäin.

Koeluontoisesti kävin myös läpi joitain uudempia tv-formaattiesityksiä ja ilahduin. Pikakuuntelulla löysin vain Toni Wirtasen pienen lipsahduksen Juha Tapion Ratapiha-kappaleessa.

Sekin tosin näytti vetävän pöydän päässä istuneen artistin kulmat kurttuun. Vain elämää -albumille Wirtanen on jo laulanut sanat täydellisesti.

Myöskään SuomiLovesta en pikatestissäni suurempia virheitä havainnut.

En tiedä, mikä ennen oli paremmin, mutta ainakaan se ei ole ollut laaduntarkkailu television musiikkiohjelmissa.

Yksi asia Laulava sydän -levyssä lohduttaa. Yksikään artisti ei ole ottanut versioidakseen Musta aurinko nousee -kappaletta.

Leskiselle sen sanoitus kun oli poikkeuksellisen rakas; hän on kertonut kirjoittaneensa sitä kaikkiaan yhdeksän vuoden ajan.

Ehkä totta, ehkä sanoittajan luomaa legendaa.

En myöskään tiedä, katseliko Leskinen itse koskaan tuota hänen 50-vuotispäivänsä kunniaksi tehtyä Laulava sydän -ohjelmaa.

Jos katseli, niin luulen, että Leskistä harmitti.

Hän itse olisi luultavasti käyttänyt kansanomaisempaa ilmaisua.

Oikaisu 3.5. klo 18.12: Artikkelissa kirjoitettiin virheellisesti, että Laulava sydän -sarjaa olisi isännöinyt Agents. Yhtye isännöi sarjaa toisinaan. Sarjassa soitti muitakin yhtyeitä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat