Millenniaalin päihdeongelmasta kertova Single Drunk Female on sukua Fleabagille ja This Way Upille – Työelämääkin kritisoiva komediasarja on aihettaan kevyempi

Single Drunk Female -sarjan kertoma raitistumistarina on omaelämäkerrallinen. Simone Finch on haastatteluissa kertonut aloittaneensa käsikirjoituksen työstämisen vielä juodessaan.

Sam (Sofia Black-D’Elia) saa potkut työstään ja syyttää patriarkaattia. Oikea syy on kuitenkin hänen alkoholiongelmansa, jonka selättämistä Single Drunk Female -sarjassa seurataan.

3.5. 2:00

Sam saa potkut työstään ja syyttää patriarkaattia. Oikea syy on kuitenkin hänen alkoholiongelmansa, jonka selättämistä Single Drunk Female -sarjassa seurataan.

Kuten päihdeongelmien kohdalla usein todetaan, ensimmäinen askel toipumiseen on ongelman myöntäminen. Ensimmäisessä jaksossa Sam (Sofia Black-D’Elia) ei vielä myönnä mitään, vaikka hän on sössinyt välit paitsi pomoonsa myös osaan ystävistään. Viimeisimmän kännisekoilun jälkeen tuomari määrää hänet vieroitukseen ja säännöllisiin AA-kokouksiin.

Yhdysvaltalaisen komediasarjan kymmenen jaksoa kattavat noin vuoden. Sinä aikana Sam joutuu kohtaamaan ystäviensä kaunan, kuittaamattomat velkansa ja uudelleen heräävät seksihalunsa. Hän joutuu myös muuttamaan New Yorkista takaisin äitinsä (Ally Sheedy) luo Bostonin liepeille ja vaihtamaan toimittajanuransa työhön supermarketissa.

Sarjan kertoma raitistumistarina on omaelämäkerrallinen. Sarjan luonut Simone Finch on haastatteluissa kertonut aloittaneensa käsikirjoituksen työstämisen vielä juodessaan.

Single Drunk Female liittyy paitsi tekijänsä historiaan myös ongelmaisista naisista kertovien ja tummia sävyjä sisältävien komediasarjojen jatkumoon. Sen päähenkilö on Fleabagin, This Way Upin ja Flight Attendantin tarkoitusta etsivien hahmojen köykäisempi pikkusisko.

Työn kautta Sam on sukua myös Sinkkuelämää- ja Girls-sarjojen päähenkilöille. Siinä missä ensiksi mainittu esitti newyorkilaisen toimittajan elämän ihanteellisena ja toinen kitkaisena, Single Drunk Femalessa ura toimittajana on ahdistuksen lähde ja mahdollisesti yksi päihdeongelman alkusyistä. Girls-yhteys tulee myös molempien sarjojen tuottajan Jenni Konnerin kautta.

Suorituskeskeisyyden kritiikki on hentoista, mutta linjaan sopii, että raitistumisesta ei rakenneta kaarta parempaan suorittamiseen: Sam ei ryhdy juoksemaan maratoneja tai pelastamaan eläimiä. Hän vain yrittää pysyä selvänä.

Tummat sävyt ja työelämän kritiikki antavat rutkasti tilaa positiiviselle. Single Drunk Female ei ole kuvaus rappioalkoholismista tai ongelmaan liittyvästä häpeästä. Se kertoo millenniaalista, jonka kosteat illat ovat valuneet päiviin mutta joka löytää vertaistukiyhteisön.

Yhteisö asettuu koko sarjan keskiöön. Sivuhahmot AA-kummi Oliviasta (Rebecca Henderson) kohtalotoveri Jamesiin (Garrick Bernard) sekä parhaasta kaverista Feliciasta (Lily Mae Harrington) äiti Caroliin (Ally Sheedy) ovat katsojallekin olennaisia.

Kun itseään etsivä päähenkilö jää hahmona epätarkaksi, yhteisö pelastaa myös katsomiskokemuksen.

Single Drunk Female, Disney+. (K16)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat