40 vuoden takainen yritteliäs kotimainen psykodraama MP – minä pelkään jää kuriositeetiksi, vaikka nykyaika antaa sille kaikupohjaa

MP – minä pelkään kertoo perheestä, joka näkee painajaisia ydinsodasta. Vuonna 1982 valmistunut elokuva esitetään televisiossa nyt ensimmäistä kertaa.

3.5. 2:00

Draama

MP – minä pelkään ★★

Suomi 1982

Teema klo 21.55 ja Yle Areena (K12)

Ohjaaja Pekka Hyytiäinen (1950–2008) oli mielenkiintoinen oman tiensä kulkija suomalaisessa elokuvassa. Hän sai kipinän teekkarien elokuvakerho Montaasissa ja perusti Lähikuva-tuotantoyhtiön, jonka tekemillä mainoksilla rahoitti kolme pitkää elokuvaa.

Niistä viimeinen MP – minä pelkään oli aikalaisarvostelujen mukaan Hyytiäisen paras. Kokeellista ilmaisua suosinut ohjaaja taipui siinä kohti perinteistä tarinankerrontaa.

Silti MP sai teattereissa vain 302 katsojaa. Moni ei ole nähnyt sitä myöhemminkään. Elonet-tietokannan mukaan juuri 40 vuotta täyttänyt elokuva esitetään nyt ensimmäisen kerran televisiossa.

MP alkaa synkällä yksinpuhelulla muun muassa taivaalle lennätettävistä mustista sikareista. Kokeellisessa kollaasijaksossa Hyytiäinen rinnastaa nopeilla leikkauksilla silmän ja auringon ja näyttää suuntaansa hakevia ohjuksia. Alkujaksossa on yritystä Buñuelin varhaiseen surrealismiin.

Varsinaisessa tarinassa isä (Pekka Valkeejärvi), äiti (Liisa Halonen) ja tytär Mari (Heta Hyytiäinen) saapuvat kesämökilleen, jonka lähellä sotaharjoitukset jyrisevät yötä päivää. Metsässä hortoilee ehkä eksynyt sotilas (Matti Kanerva).

Perhe pelkää sotaa, joka tunkee painajaisiin. Taustalla oli kylmän sodan ja kilpavarustelun ajan huoli ydinsodasta.

Kuvakerronta on yritteliästä ja paikoin kokeellista, mutta psykologia jää alkeelliseksi. Liikuttavan alkeellisia ovat myös tehosteet, varsinkin lavastettu tv-ohjelma sodasta.

Perinteinen kerronta ei tainnut kiinnostaa kokeilijaa. Henkilöhahmot jäävät pahvisiksi ja tarina luonnoksen asteelle. MP ei vakuuta, ei vaikka siviilien kärsimykset Ukrainassa antavat sille juuri nyt kaikupohjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat