Animaatio
Vielä päivä elämää ★★★★
Another Day of Life, Puola/Espanja 2018
Teema klo 22.40 ja Yle Areena (K12)
Angolassa on timantteja ja öljyä, mutta se kuuluu maailman kurjimpiin maihin, jossa elinajanodote on lyhimpiä ja lapsikuolleisuus suurimpia. Maata rampautti sotatila, joka kesti 27 vuotta, aina vuoteen 2002. Se aiheutti valtavasti kuolemaa, nälänhätää ja maanpakolaisuutta.
Vielä päivä elämää sijoittuu vuoteen 1975, jolloin Portugalin siirtomaavalta päättyi ja sisällissota alkoi. Puolan uutistoimiston ainoa ulkomaankirjeenvaihtaja Ryszard ”Ricardo” Kapuściński oli pääkaupunki Luandassa ja halusi etelään raportoimaan rintamalta.
Tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo Kapuścińskin matkasta, jonka varrella hän näkee runsaasti kuolleita, myös naisia ja lapsia.
Kapuściński tapaa myös jänniä eläviä tyyppejä. Heitä ovat Carlota Machado, 19-vuotias vasemmistolaisen MPLA:n sissi, ja Joaquim Farrusco, portugalilainen eliittisotilas, joka loikkasi sissien komentajaksi.
Jos Vielä päivä elämää ei perustuisi Kapuścińskin samannimiseen, arvostettuun reportaasikirjaan, heitä luulisi helposti sepitetyiksi, varsinkin kun elokuva on animoitu.
Pohjana on käytetty näyttelijöitä ja motion capture -tekniikkaa, joka on tietokoneilla paranneltu versio vanhasta rotoskooppauksesta.
Teknisesti jälki on moitteetonta. Animaatio on helpottanut toisaalta ajankuvan ja toisaalta Kapuścińskin unien ja harhojen rakentamista.
Väliin on leikattu arkistopätkiä ja muun muassa nykyhetkessä tehtyjä Kapuścińskin angolalaisten kollegoiden Arturo Queirozin ja Luis Alberton haastatteluja. Sekatekniikka palvelee aihetta yllättävän hyvin ja luontevasti.
Vielä päivä elämää on iso kansainvälinen yhteistuotanto. Ohjaajista Damian Nenow on puolalainen ja Raúl de la Fuente espanjalainen. Espanjassa tehdään nykyään aikuisten animaatiota enemmän kuin missään muualla.
Paikoin Kapuścińskin tarinaa kerrotaan hitusen turhan pateettisesti, mutta Angola asemoidaan pätevästi osaksi maailmanpolitiikkaa.
Kylmän sodan suurvaltojen intressit ristesivät siellä(kin) pinnan alla. Sekä Neuvostoliitto että Yhdysvallat oli sotkeutunut tapahtumiin ainakin pinnan alla, Etelä-Afrikka ja Kuuba jopa avoimesti.