Suomenlinnan kesäteatterissa on luvassa rakkauden kesä traditiolle uskollisen Shakespeare-komedian myötä

Jussi Nikkilän ohjaus olisi hyötynyt vähemmästä koomisesta tahdista.

Rosalindan rakastettua, palavasti rakastavaa Orlandoa näyttelee Marketta Tikkanen.

18.6. 16:04

Kuten haluatte, Ryhmäteatterin ensi-ilta Suomenlinnan kesäteatterissa 17.6. William Shakespearen näytelmän suomennos Kirsti Simonsuuri. Ohjaus Jussi Nikkilä. ★★★

Suomenlinnan kesäteatterissa vietetään tänä kesänä rakkauden kesää.

Jussi Nikkilän ohjaus Kuten haluatte on esitystraditioon nojaava ja uskollinen tulkinta William Shakespearen meillä harvemmin esitetystä komediasta. Pääkaupunkiseudun kesäteatterissa se on viimeksi nähty vuonna 1992, Ralf Långbackan Viirus-teatterille ohjaama tulkinta levittäytyi koko Vasikkasaaren mittaiseksi.

Nikkilä ei ole väkisin modernisoinut tekstiä. Siinä mielessä Shakespeare-tietoutta London Academy of Music and Dramatic Artissa opiskellut ohjaaja palaa perusasioiden pariin, kuten vuonna 2016 Kansallisteatteriin ohjaamassaan komeassa Richard III:ssa.

Nikkilän vuoden 2018 ohjaus Julia & Romeo Shakespearen Romeosta ja Juliasta niin ikään Kansallisteatteriin paloi nuoruuden kiivaalla liekillä ja irtautui enemmän epookista.

Nyt mukana ovat kahden edellisen Shakespeare-tulkinnan työryhmästä muusikko ja säveltäjä Mila Laine sekä pukusuunnittelija Saija Siekkinen.

Puvustuskin seurailee epookkia, kun musiikki taas askeltaa ajoittain sitä vastaan muutamassa rap-musiikin battlenumeroita muistuttavassa kohtauksessa.

Se, joka odottaa lavalle Ardenin säkenöivää satumetsää, saattaa pettyä, sillä esitys on saanut puvustusta lukuun ottamatta hyvin niukan visuaalisen ilmeen. Tämän voi ajatella korostavan näytelmän teemaa: Ardenin metsään hovista paenneet heittävät kaikki fasadinsa, niin tittelinsä, identiteettinsä ja sukupuolen kahleet ollakseen vapaita luonnon keskellä.

Samalla tarina kuitenkin menettää jotain keskeisestä sadunomaisuudestaan.

Näytelmän tematiikassa kontrastiin käyvät nuoruus ja vanhuus, miehet ja naiset, luonto ja hovielämä.

Juoninäytelmän sijasta Kuten haluatte heittäytyy syvällisiin ja pitkiin dialogimaisiin pohdintoihin elämän peruskysymyksistä. Siksi kovaa puhetahtia ylläpitävien näyttelijöiden vauhtia olisi voinut hidastaa.

Kirsti Simonsuuren kaunis, ei silosäkeessä kulkeva suomennos pääsisi pehmeämmällä vauhdilla paremmin oikeuksiinsa. Nyt helmet uhkaavat hukkua hirveään menoon.

Kuten useissa Shakespearen komedioissa, sukupuoli-identiteetillä leikittely ja rakkauden moninaisuuden sallivuus on keskeisessä osassa.

Muutaman miesroolin näyttelee nainen ja toisin päin. Kun tiedetään, että Shakespearen aikaan miehet esittivät kaikki roolit, tulkinta kerää ajoittain monia kerroksia ja kierroksia.

Rosalinda (Miiko Toiviainen, oik.) pukeutuu mieheksi paetessaan Ardenin metsään serkkunsa Celian (Anna-Sofia Tuominen) kanssa.

Miiko Toiviainen on koskettava ja älykäs Rosalinda, jonka isältä vallan anastanut setä, herttua Frederik karkottaa hovista. Tätä seuraa Ardenin metsään serkku Celia, sirkeä Anna-Sofia Tuominen.

Toiviasen Rosalinda näyttäytyy koko show’n seremoniamestarina, mukana kulkeva hovin narri Touchstone on aina liukaskielinen ja ketterä Santtu Karvonen.

Narrin viisautta ihailee melankolinen Jacques, roolissa pätevä Minna Suuronen, joka lausuu yhden Shakespearen lainatuimmista säkeistä maailmasta näyttämönä, johon miehet ja naiset käyvät vuorollaan tehden monta roolia.

Kesäteatterille tyypillisesti pikkutuhmuuksiltakaan ei säästytä.

Tulkinnalta olisikin toivonut enemmän syvällistä painotusta ja tematiikan kirkastamista kuin kiihkeän koomisen tahdin tavoittelua.

Rakkaus on silti kaikkein suurin, ja se kantaa nuorekasta energiaa uhkuvaa tulkintaa.

Rooleissa Miiko Toiviainen, Marketta Tikkanen, Joel Hirvonen, Anna-Sofia Tuominen, Susanna Hyvärinen, Eeva Kaihola, Santtu Karvonen, Hannu Kivioja, Vilma Sippola, Minna Suuronen, ääniroolissa Saara Pakkasvirta. Muusikko Mila Laine, lavastus Janne Siltavuori, sävellys Mila Laine, pukusuunnittelu Saija Siekkinen, valosuunnittelu Ville Mäkelä, äänisuunnittelu Jussi Kärkkäinen ja Mila Laine, koreografia Mirva Mäkinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat