Säkenöivät naiset käyvät valta- ja selviytymistaistelua television vetävissä uutuussarjoissa

Viikon suosituksissa kolme tv-sarjaa: Vallan linnake, Transport ja Peribrittiläinen skandaali.

Pirkko Hämäläisen hahmo Marianne Rautiainen sarjassa Transport, Sidse Babett Knudsenin esittämä Birgitte Nyborg Vallan linnakkeessa ja Claire Foy Margaret Campbellina sarjassa Peribrittiläinen skandaali.

7.5. 2:00

Harvoin olen ollut mistään tv-sarjasta yhtä innoissani kuin tanskalaisen Vallan linnakkeen (Borgen) paluusta. Se on yksinkertaisesti parhaita sarjoja koskaan, ja ihme kyllä, nousee neljännellä kaudellaan aivan uudelle tasolle. Tarjolla on suorastaan trillerimäistä menoa alusta loppuun.

Poliittisen draaman tapahtumat käynnistyvät, kun Grönlannista löytyy yhtäkkiä öljyä, ja sekös sähköistää Tanskan ja tämän itsehallintoalueen välit. Alkaa vääntö Grönlannin arvokkaista luonnonvaroista. Kenelle ne kuuluvat? Tarina on täynnä hämmästyttävän ajankohtaisia, maailmanpolitiikasta tuttuja teemoja. Ja kaiken keskiössä häärii jälleen häikäisevä Sidse Babett Knudsen, edellisten kausien kuvitteellinen pääministeri Birgitte Nyborg, josta on nyt tullut ulkoministeri.

Nyborg yrittää ratkaista kriisiä kriisin perään ja pitää samalla kiinni omasta valta-asemastaan. Katsoja saa jännittää, miten pitkälle Nyborg on valmis menemään säilyttääkseen asemansa. Huipulla tuulee, tavataan sanoa, mutta näyttää siellä olevan myös aika yksinäistä.

Omaa valtataisteluaan sarjassa käy myös Nyborgin entinen pr-avustaja Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen), joka hakee rooliaan tv-kanavan uutistoimituksen pomona.

Nyborg kertoi huhtikuussa SVT:n haastattelussa, että käsikirjoittaja Adam Pricen tarkoitus ei alun perin ollut kirjoittaa jatkoa vuonna 2010 alkaneelle Vallan linnakkeelle. Tästä piti tulla ihan oma sarjansa, mutta lopulta tuntui hyvin luontevalta sovittaa tarina sittenkin Vallan linnakkeen maailmaan.

Vallan linnakkeen uusimman kauden voi hyvin katsoa, vaikka ei olisi nähnyt aiempiakaan kausia, mutta suosittelen aloittamaan koko tarinan alusta, jos se ei ole ennestään tuttu. Sillä onnellinen on hän, jolla ne kaikki ovat vielä näkemättä ja kokematta!

Vallan linnake, Netflix

Pirkko Hämäläinen rokkaa pulaan joutuvana pankinjohtajana

Valtaa on myös Pirkko Hämäläisen näyttelemällä pankinjohtaja Marianne Rautiaisella kotimaisessa tv-sarjassa Transport. Rautiainen sotkeentuu kiristyksen seurauksena rikos- ja rahanpesukuvioihin, jotka kytkeytyvät ruokaväärennöksiin ja laittomaan eläinkauppaan. Pirulliseen tilanteeseen joutuva pankinjohtaja yrittää käyttää kaiken luovuutensa tilanteesta selvitäkseen. Taitava Hämäläinen rokkaa roolissaan!

Naiset astuvat eturiviin tässäkin sarjassa. Emmi Parviaisen näyttelemä toimittaja ja Maria Heiskasen esittämä vakuutustutkija täydentävät hienosti Auli Mantilan käsikirjoittaman ja ohjaaman, varsin vetävästi kulkevan sarjan hahmogalleriaa.

Transport, Yle Areena

Claire Foy tyylikkäänä skandaaliroolissa

Onko olemassa mitään roolia, josta näyttelijä Claire Foy ei suoriutuisi timanttisen tyylikkäästi? Sitä tulee miettineeksi jälleen kerran, kun katselee Foyta uudessa draamasarjassa Peribrittiläinen skandaali.

BBC:n minisarjassa Foy muuntautuu yläluokkaiseksi, seksuaalista nautintoa arvostavaksi seurapiirikaunottareksi Margaret Campbelliksi, joka tekee yhden elämänsä virheistä avioituessaan herttua Ian Campbellin kanssa. Tositapahtumiin perustuva sarja kertoo yhdestä Britannian tunnetuimmasta avioeroskandaalista, jota puitiin 1960-luvulla.

Puitteet ovat tunnelmaa, miljöötä ja puvustusta myöten kohdillaan. Foy jos joku taitaa hillittyjen yläluokkaisten hahmojen esittämisen. Hänellä on taito ilmentää pelkillä kasvoillaan monenlaisia tunteita hienovaraisesti, vaikka roolihahmon tyynen pinnan alla kuohuisikin. Ei ihme, että Foyn esittämä Margaret Campbell nähdään usein lähikuvissa.

Peribrittiläinen skandaali, Yle Areena ja TV 1 alkaen 23.5.

Eniten uusia varauksia 27.4.–4.5. saaneet kirjat Helmet-kirjastoissa:

Kaunokirjallisuus

1) Hanna Arvela: Ihmeperhe

2) Enni Mustonen: Tekijä

3) Eve Hietamies: Numeroruuhka

4) Sara Osman: Kaikki mikä jäi sanomatta

5) Maaza Mengiste: Varjokuningas

6) Elizabeth Strout: Voi William

7) Alice Oseman: Heartstopper, Volume 1

Tietokirjat

1) Johanna Venho: Martti Suosalon tähänastinen elämä

2) Pekka Sauri: Onnen harha

3) Kari Eriksson 8 x murha

4) Noora Mattila: Heränneet

5) Annukka Cederlöf: Tiluksilla

6) Tuomas Leisti: Päätöksenteon illuusiot

7) Joonas Berghäll: Vaaleanpunainen kirje

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat