Koomikko John Belushin kiihkeää elämää muistellaan polveilevassa henkilökuvassa

Kronologisesti etenevässä dokumentissa riittää runsaasti myös katseltavaa.

John Belushin (oik.) kuuluisin työ oli Blues Brothersin Jake Bluesin rooli. Elokuva nähdään Teemalla lauantaina 7.5. kello 21.00. Rinnalla velipoika Elwood Blues (Dan Akroyd).

5.5. 2:00 | Päivitetty 5.5. 10:27

Vanhemman väen musiikkitapahtumissa saattaa yhä nähdä yleisön joukossa mustan puvun valinneita mieskaksikoita, päässä musta lierihattu ja silmien suojana Ray-Banit.

Kuolemattomat hahmot Jake Blues ja Elwood Blues ovat peräisin ohjaaja John Landisin musiikkikomediasta The Blues Brothers (1980), jonka jälkeen näyttelijät John Belushi ja Dan Aykroyd saattoivat tehdä melkein, mitä huvittaa.

Valitettavasti Belushi ei ehtinyt nauttia menestyksestään kovin kauaa, sillä hän kuoli vuonna 1982 huumeiden yliannostukseen Los Angelesissa, vain 33-vuotiaana.

R. J. Cutlerin pitkässä dokumentissa Belushi (2020) hänen viimeiset vaiheensa ovat onneksi pelkkä alaviite. Kurjan kuoleman sijasta polveilevan tarinan ytimessä on Belushin melko kiihkeä elämä sekä hänet tunteneiden että hänen kanssaan työskennelleiden kertomana. Muistelijoita on neljäkymmentä, joista jotkut jo ”haudan takaa”, sillä osa käytetyissä äänityksistä tehtiin Belushin elämäkertaa (2005) varten.

Kronologisesti etenevässä dokumentissa riittää runsaasti myös katseltavaa, sillä siihen on kaivettu arkistoista huomattava määrä erilaisia näytteitä sekä teetetty animoituja jaksoja.

Eikä haittaa, vaikka John Belushi ei juuri kiinnostaisi koomikkona. Dokumentti hahmottelee myös suurempaa komediallisista murrosta, jonka yksi käännekohta oli televisio-ohjelma Saturday Night Live.

Belushi, Teema klo 21.00 ja Yle Areena. (K12) Oikaisu 5.5. klo 10.25: John Belushin roolihahmo Blues Brothers -elokuvassa oli nimeltään Jake ja Dan Aykroyd esitti Elwoodia, ei toisinpäin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat