Veera Kontula otti vaihtoehtoisia kuvia kuvapankkien hymyileville heteropareille

Valokuvauksen opiskelijat tekivät näyttelyn ihmisistä ja aiheista, joita emme yleensä näe. Nuoret kuvaajat menivät kameroineen muun muassa krematorioon ja omaishoitajien kotiin.

Veera Kontula teki kuvapareja, joissa kuvapankin onnellisten heteroparien rinnalla on samanlaisessa asetelmassa poseeraavia, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöä edustavia hymyileviä pariskuntia ja perheitä.

5.5. 10:57

Elämme maailmassa, jossa kuvia ja visuaalisia viestejä tulee jatkuvasti ja pyytämättä. On myös paljon sellaista elämää, jota ei näy journalistisessa mediassakaan, mainoksista puhumattakaan.

Sanomatalossa Helsingissä esillä oleva valokuvanäyttely Tämän kuvan haluaisin nähdä esittelee tällaisia aiheita.

Näyttely on syntynyt yhdessä Haaga-Helian ja Helsingin Sanomien kuvatoimituksen kanssa, ja opiskelijoita ovat ohjanneet journalismin lehtori Päivi Peltonen ja Helsingin Sanomissa aiemmin työskennellyt ja muun muassa vuoden 2017 kuvajournalistiksi valittu Akseli Valmunen.

Itse kuvasarjojen aiheet ovat opiskelijoiden ideoimia.

Mukana on sairauden takia kotonaan pysyviä ihmisiä ja heidän omaishoitajiaan, nykyajan vaihtoehtoja klassiselle Rosie the Riveter eli Niittaaja-Rosie -julistehahmolle ja seksiä arkisessa ympäristössä harrastavia ihmisiä, mutta myös kuvapareja hoidetusta talousmetsästä ja luonnontilaisesta metsästä sekä ihmisten nänneistä.

Kuvapankkikuva pariskunnasta ja lapsesta.

Yksi näyttelyn kuvaajista on viime syksynä opintonsa aloittanut 27-vuotias Veera Kontula, joka aikoo erikoistua dokumentaariseen valokuvaukseen. Hänen kuvansa esittävät vaihtoehtoja geneerisille kuvapankkivalokuville, joissa esiintyy aina onnellinen heteropariskunta.

Kuvapankkien kuvia käytetään jonkin verran lehdissä, mutta varsinkin mainonnassa. Kuvapankeista voi hakea aiheen mukaisia kuvia käyttöön kertakorvauksella.

Kontula kertoo ideoineensa näyttelyyn aluksi transhenkilöitä esittäviä kuvia.

”Heitä kuvatessani tajusin, että heitä ei näy koskaan kuvissa, joilla mainostetaan esimerkiksi säästämistä pariskunnille. Tulee vaikutelma, että säästäminen kuuluu vain heteropareille”, Kontula sanoo.

Veera Kontulan teossarjassa on mukana myös kuvapankkikuva seksiä harrastavasta heteroparista.

Veera Kontulan vaihtoehtoinen kuva rakastavaisista.

Kontulan sarjassa on kuvapareja, joissa kuvapankin onnellisen heteroparin rinnalla on samanlaisessa asetelmassa poseeraava, sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöä edustava hymyilevä pariskunta.

Kuvapankkikuvan käyttö on asiakkaalle usein myös taloudellinen valinta. Geneerinen kuvapankkikuva tulee yleensä halvemmaksi kuin persoonallisen ja yllättävän kuvan tilaaminen valokuvaajalta.

Veera Kontulan kuvasarjassaan käyttämä kuvapankkikuva pariskunnasta.

Veera Kontulan vaihtoehtoinen kuva pariskunnasta.

Kokonaan toisenlaiseen maailmaan vie Toni Forssellin kuvasarja Tuhkaksi olet tuleva. Siinä näytetään mitä tapahtuu krematoriossa, kun kuollut ihmisen tuhkataan. Forssell on kuvannut kaunistelematta myös mitä tuhkauksen jälkeen ihmisestä jää jäljelle.

”Kun yli puolet hautauksista tehdään tuhkaamalla, niin krematoriossa tehdään melkein liukuhihnatyötä, mikä voi olla aika raadollista”, Forssell sanoo.

Hän sanoo itse saaneensa aiemmin tuhkauksesta romantisoidun kuvan. Yllättävintä oli nähdä, kuinka palamisen jälkeiset jäännökset jauhetaan ennen kuin ne annetaan uurnassa haudattavaksi.

38-vuotias Forssell aloitti opintonsa Haaga-Heliassa vasta viime vuonna, mutta hänellä on takanaan aiempia valokuvausopintoja sekä työkokemusta toimittajana. Hän päätyi aiheeseen, koska oli pohtinut millä tavalla haluaisi itsensä aikanaan haudattavan.

Kuvausten jälkeen perinteinen arkkuhautaus nousi vertailussa edelle.

”Siinä on oma viehätyksensä, että sulautuisi hitaasti maaperään.”

Tämän kuvan haluaisin nähdä -valokuvanäyttely Sanomatalossa (Töölönlahdenkatu 2) 31.5. asti. Vapaa pääsy.

5.5. klo 12.32 Korjattu tieto Veera Kontulan kuvista. Vaihtoehtoisissa kuvissa esiintyy sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustajia. Aiemmin jutussa puhuttiin vain sukupuolivähemmistöistä.

Toni Forssellin kuvasarjassa näytetään, miten ruumiin tuhkaus tapahtuu.

Näkymä krematoriosta.

Toni Forssell kuvasi kuvasarjaansa varten useita tuhkauksia Rauhanummen hautausmaan krematoriossa Hausjärvellä kevättalvella 2022.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat