Enni Mustosen huippusuosittu sarja päättyy: Syrjästäkatsojan tarinat pysyvät kekseliäinä loppuun saakka

Kulttuuriseikkailun huipennus sekoittaa jo pakkaa henkilöiden kanssa, joista osa on yhä elossa.

Enni Mustonen alias Kirsti Manninen päättää huippusuositun Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjansa rauhallisesti. – Kirjailija kuvattiin huhtikuun lopussa 2022 kotonaan Mäntsälässä.

11.5. 13:44

Romaani

Enni Mustonen: Tekijä. Otava. 480 s.

On mukava lukea hyvistä ihmisistä tällaisena paska-aikana.

Enni Mustonen alias Kirsti Manninen päättää huippusuositun Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjansa rauhallisesti. Yleiskuva on tuttua vahvaa tekemistä, jossa Mustosen kertoja laukoo spontaaneja näkemyksiä kulttuurielämän touhuista ja elää täysin siemauksin suvun ja ystävien keskellä.

Syrjästäkatsojan tarinoita on ilmestynyt kymmenen romaanin verran. Niissä on nautiskeltu kielellä ja tosiasioiden yhdistelyllä. Yhden suvun naiset kolmessa polvessa ovat seikkailleet selvällä päällä varustettuina halki Suomen kulttuurihistorian huippumomenttien – ja sivuvalloituksina Pariisissa ja Hollywoodissa.

Tekijässä kertoja on yli kolmekymppinen Viena Aaltonen, joka 1960-alussa palaa Yhdysvaltojen filmistudioiden puvustamoista ja kääntää täällä nokkansa nousevan Marimekko-ilmiön palvelukseen.

Aika on kypsä sillekin, että Vienan pikkuveli Ilpo ottaa käyttöön alkuperäisen Ilja-nimensä. Uuden sukupolven ajatustavat ovat murroksessa.

Sukupolvensa keihäänkärjet ovat Ylioppilasteatterissa, jonka porukkaan lavastusta opiskeleva Ilpokin imaistaan, samoin Ilpon tyttöystävä Titta. Lukija tietää ja arvaa, että hauskaa touhotusta on luvassa Kalle Holmbergien, Kaisa Korhosten ja joukkojensa riuhtomana. Jo Ilpon ja Titan ensimmäinen YT-tehtävä osuu Markku Lahtelan poikkikokeilevaan näytelmään Moraliteetti kuolemasta kasalle näyttelijöitä vuonna 1963.

Tuiskahteleva Armi Ratia on tietenkin otollinen pomo ja kahnauspari Vienalle.

Kuullaan monen ihmisen ensikommentit eräästäkin Unikosta sekä Ratian toimimattomasta Marikylä-ideasta. Romaanin oivallukset eivät silti ole sarjan briljanteinta kärkeä.

Kunniallinen lopetus joka tapauksessa riemukkaalle sarjalle. Esimerkiksi Käpy selän alla -elokuvan kuvaaminen saadaan liitettyä Vienan ja kumppaneiden polkuihin suorastaan herkullisella perusteella, joka yllättää, kun asia vedetään esille.

Enni Mustosella on takana tietty tekniikka, mutta hienosti ja omaperäisen makuisesti se on pelannut kautta kirjasarjan.

Jälleen kerran saa taas vain nauttia, miten iskevältä ja osuvalta tuntuu, kun Vienan miesystävä sattuu tokaisemaan, että ei elokuvan otsikko ”2x2” nyt niin kaksinen ole. ”2x2” oli nimi, jolla Käpyä selän alla kuvattiin.

Joulukuuhun 1965 päättyvässä Tekijässä on jo mukana henkilöitä, jotka ovat edelleen elossa, esimerkiksi Ristomatti Ratia.

Marimekossa työskennelleen Mysi Lahtisen (1938–2019) Viena tuntee käytännöllisyydessään sukulaissieluksi. Lahtinenhan oli sittemmin HS:n Kuukausiliitteen ruokareseptivelho.

Mustosen mahdollisimman virheettömästi kauhomassa kulttuurihistoriassa on edelleen mojovia pulmanratkaisuja, joita historia taas ei tunne. Silti tuleminen näin lähelle nykyaikaa ja eläviin ihmisiin on hyvä syy panna sarjalle nätti piste.

Vuonna 1952 syntynyt Kirsti Manninen kenties hautoo nyt juttua jossain muussa muodossa vuosista, jolloin hänen oma harrastamisensa ja osallistumisensa kuvioihin alkoi.

Tosin ei Mustosen-Mannisen montaakaan seuraavaa askelta ole voinut ennustaa Syrjästäkatsojan tarinoissakaan. Viimeinen osa esimerkiksi ei kajoa 1960-luvun tv:n läpimurtoon muuten kuin tavallisen katsojan pikkuhuomioina, vaikka olisi luullut.

Mustonen mainitsee jopa kolmessa Tekijän kohdassa sanavalmiiden naishahmojen äidin Hilja Valtosen kirjoittaman Vaimokkeen.

Jos Mustosenkin fuusion tahtoo luokitella lajityyppeihin, niin kulttuurihurvittelun ja lämpimän sukuyhteyden kuvauksen ohella sarja on poikkeuksellisen luontevaa viihdettä. Otavan Kirjasäätiö ei lokeroinnista piittaa, vaan ymmärsi antaa huhtikuussa Kirsti Manniselle Veijo Meri -palkinnon. Edellinen palkittu oli Rosa Liksom.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat