Mies jakoi omilla sivustoillaan 11 000 kotimaisen kappaleen sanoitukset ja 109 radiokanavan suoraa lähetystä – tuomittiin neljännesmiljoonan korvauksiin

Sivustolta löytyivät sanat 11 000 kappaleeseen ja suora kuuntelulinkki 109 radiokanavaan.

Kotimaisten kappaleiden sanoja on jaettu luvatta lyrics.fi-sivustolla.

5.5. 14:57 | Päivitetty 5.5. 15:29

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut 37-vuotiaan miehen kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen tekijänoikeusrikoksesta. Mies oli jakanut ylläpitämillään sivustoilla luvatta suomalaisten musiikkikappaleiden sanoituksia sekä suoravälittänyt luvatta suomalaisten radiokanavien verkkolähetyksiä.

Mies myös tuomittiin maksamaan musiikkiyhtiöille ja mediayhtiöille korvauksia yhteensä 250 000 euroa. Asianomistajina oli yhteensä 15 yhtiötä, joiden joukossa ovat muiden muassa Warner Music Finland, Universal Music Publishing, Bauer Media ja Sanoma Media Finland.

Tuomitun luomilla lyrics.fi- ja lyricsfi.com-sivuilla oli enimmillään 11 000 kotimaisen kappaleen sanoitukset. Hänen nettiradio.fi-sivujensa kautta pystyi kuuntelemaan 109 kotimaisen radiokanavan suoria lähetyksiä ilman, että kuulija ohjattiin kyseisen kanavan omille sivuille.

Mies kiisti syytteen ja myönsi asianomistajien alkuperäisen hyvitysvaatimuksen vain 2 000 euron osalta.

Tuomio koski sivustojen toimintaa vuosina 2012–2020.

Oikeuden päätöksen mukaan mies oli saanut toiminnastaan lähes 300 000 euron tulot sivuilla olleiden mainosten ja suuren kävijämäärän takia.

Lyrics.fi- ja lyricsfi.com-sivustoilla käyttäjät ovat julkaisseet itse kirjaamiaan laulujen sanoja, ja muut käyttäjät ovat voineet täydentää ja korjata niitä.

Oikeus katsoi, että mies oli ylläpitänyt laulun sanoja sisältäneitä sivustoja aktiivisesti ja osallistunut sivustojen sisältöjen muokkaukseen ja moderointiin, joten häntä ei voi pitää vain vastuusta vapaana alustapalvelun tuottajana.

Nettiradio.fi-sivustolle mies oli upottanut kaupallisten radiokanavien kuuntelulinkkejä siten, että kuulija ei päätynyt koskaan kanavan omille sivuille eikä kanavan sivustolla olleiden mainosten kohteeksi. Näin radiokanavat jäivät ilman mainostulojaan.

Radiolähetysten oikeudenhaltijoina toimivat mediayhtiöt olivat kieltäneet tällaisen jakamisen omissa käyttöehdoissaan, ja jotkut mediayhtiöt olivat lähestyneet miestä kirjeitse ja kieltäneet lähetysten jakamisen. Tästä huolimatta mies oli jatkanut toimintaansa.

Tämän vuoksi käräjäoikeus oli katsonut, että mies oli rikkonut tekijänoikeuslakia. Tuomion perusteena oli käytetty Euroopan unionin tuomioistuimen ratkaisukäytäntöä.

Oikaisu 5.5. klo 15.29: Korjattu virheellinen osoite nettiradiot.fi muotoon nettiradio.fi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat