Ruotsin tunnetuimpiin kuuluva rikollinen antoi nimen Tukholma-syndroomalle: Netflix-sarja esittelee roiston hurmurina ja ihailtuna sankarina

Bill Skarsgård näyttelee Netflix-sarjassa Tukholma-syndrooma-käsitteelle nimen antanutta Clark Olofssonia. Olofsson on Ruotsin tunnetuimpia rikollisia, joka on istunut vankilassa yli puolet elämästään.

Bill Skarsgårdin näyttelemä Clark Olofsson on sarjassa karismaattinen ja supliikki hahmo, joka puhuu itsensä ulos tilanteesta kuin tilanteesta ja saa naiset ihastumaan itseensä.

20.5. 2:00 | Päivitetty 20.5. 7:05

Aivan surrealistista! Tunteelta ei voi välttyä, kun alkaa ottaa selvää miehestä nimeltä Clark Olofsson. Niin paljon on Ruotsin viime vuosikymmenien tunnetuimmalle rikolliselle sattunut ja tapahtunut siitä huolimatta, että hän on istunut yli puolet elämästään vankilassa.

Jo teininä rötösuransa aloittaneen Olofssonin (s. 1947) elämä on täynnä pankkiryöstöjä, varkauksia, pahoinpitelyjä, huumerikoksia, vankilatuomioita ja niitä seuranneita lukuisia pakomatkoja.

Hän on paitsi hyvin pahamaineinen myös hyvin ihailtu.

Olofsson onnistui aikoinaan olemaan niin valloittava pahis, että sai panttivanginkin ihastumaan häneen. Nykyään ilmiöllä on nimikin, Tukholma-syndrooma, ja ilman Olofssonia maailma ei olisi koskaan kuullut siitä.

Nyt Olofssonin tarinasta on tehty Clark-niminen Netflix-sarja, joka luo oman tulkintansa julkkisgangsterina tunnetun ruotsalaisen vaiheikkaasta elämäntarinasta.

Sarjan pohjana on käytetty Olofssonin omaelämäkertaa, ja sen kerrotaan perustuvan totuuksiin ja valheisiin. Pääroolin näyttelevä Bill Skarsgård sanoo ruotsalaisen Café Magazine -aikakauslehden haastattelussa, että sarja ei kuvaa mitään realistisella tavalla.

”Olen kertonut ihmisille, että se on komedia, eivätkä he ymmärrä, miten se voi olla. Mutta Olofssonin elämä oli uskomattoman humoristista, omituista ja hullua.”

Clark Olofsson (Bill Skarsgård, vas.) ja rikoskumppani Kurre Räven (Adam Lundgren) ovat lähdössä veneilemään.

Myönnettävä se on, sarja on paikoitellen hillittömän hauska. Se esittää Olofssonin veijarimaisena hurmurina, joka saa naisen kuin naisen lakoamaan jalkojensa juureen.

Näyttelijä Bill Skarsgård ja ohjaaja Jonas Åkerlund ovat todella päättäneet irrotella tarinan herkullisilla aineksilla. Kekseliäs kuvakerronta etenee hengästyttävää vauhtia. Useiden maailmantähtien (muun muassa Madonna, U2, Beyoncé ja Rammstein) musiikkivideoiden ohjaajana maineensa luonut Åkerlund on päässyt antaumuksella kikkailemaan erilaisilla tyylilajeilla.

Muun muassa Pennywise-klovnin roolista kauhuelokuvissa Se (2017) ja Se: Toinen luku (2019) tunnettu Skarsgård istuu karismaattisen, seksinnälkäisen ja manipuloivan Olofssonin rooliin täydellisesti.

Hanna Björn näyttelee Mariaa, Bill Skarsgårdin esittämän Clark Olofssonin tyttöystävää, joka jaksaa sinnikkäästi uskoa, että poikaystävä jättää rötökset ja alkaa kunnolliseksi kansalaiseksi.

Olofsson oli aikansa julkkisrikollinen, jonka edesottamuksista uutisoitiin jonkun verran myös Suomessa. Etenkin hänen rikollisen elämänsä alkutaivalta seurattiin mediassa. Helsingin Sanomissa Olofssonista raportoitiin ensimmäisen kerran vuonna 1966 hänen ollessaan 19-vuotias.

Uutisessa kerrottiin Tukholman rikospoliisin varmistuneen siitä, että Olofsson oli toinen syyllinen erään tukholmalaisen pankin sivukonttorin ryöstöön. Kaksikon epäiltiin myös paria viikkoa aiemmin syyllistyneen poliisin surmaamiseen Nyköpingissä armeijasta varastetulla konepistoolilla. ”Molemmilla heistä on nuoresta iästään huolimatta takanaan jo pitkä ja murheellinen rikosrekisteri, ja molemmat on luonnehdittu erittäin vaarallisiksi”, uutisessa kuvailtiin.

Oli käynnissä laaja, viikkoja kestänyt etsintäoperaatio. Toinen kavereista saatiin nopeammin kiinni, mutta Olofssonin epäiltiin paenneen Suomeen. Seuraavissa artikkeleissa poliisin kerrottiin haravoivan hotelleja ja matkustajakoteja Helsingissä, turhaan. Muutama päivä myöhemmin poliisi etsiskeli ryöstäjää Vaasassa, missä joku luuli nähneensä hänet kävelemässä kaupungin keskustassa.

Lopulta Olofsson taisi löytyä sittenkin Ruotsista, missä hänet tuomittiin kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen kolmesta törkeästä varkaudesta, törkeästä ryöstöstä ja murhayrityksestä.

Kun Olofssonin nimi seuraavan kerran ilmestyi HS:n sivuille, kyseessä oli hänen rikollisen uransa parhaiten tunnettu tapaus: Norrmalmstorgetin pankkiryöstö ja panttivankidraama, johon Olofsson joutui omituisella tavalla osalliseksi.

Tapahtumat käynnisti muuan Jan-Erik Olsson, joka tuli kesken ryöstön yllätetyksi, sieppasi sen jälkeen joukon pankkivirkailijoita vangikseen ja vaati poliisia vapauttamaan vankilassa istuvan entisen rikostoverinsa Olofssonin. Ryöstäjä halusi Olofssonin kuljettavan hänet pakomatkalle lentokentälle. Poliisit suostuivat pyyntöön ja toivat Olofssonin paikalle, mutta sen jälkeen asiat eivät edenneet suunnitelmien mukaan.

Sekä Olsson että Olofsson sulkeutuivat panttivankien kanssa pankkiholviin usean päivän ajaksi.

Lopulta poliisi onnistui saamaan heidät antautumaan käyttämällä kaasua holvin kattoon poratusta reiästä. Olofsson tuomittiin ihmisryöstön auttamisesta, törkeästä ryöstöstä ja törkeän kiristysyrityksen auttamisesta.

Clark Olofsson (Bill Skarsgård) ja Janne Olsson (Christoffer Nordenrot) ovat Norrmalmstorgetin pankin ryöstön keskushahmot.

Eniten ymmällään poliisit olivat kahden panttivankina olleen naisen käytöksestä, sillä he puolustivat ryöstäjiä. ”Älkää tehkö heille mitään pahaa”, naiset sanoivat ensimmäisenä heitä pelastamaan tulleille poliiseille.

Kuulusteluissa naiset selittivät, että mitään väkivaltaa ei ollut esiintynyt ja että ”hirttosilmukat kaulalla olivat pelkkä ele ja pilantekoa”.

”He taputtivat meitä poskille viimeisenä vuorokautena. Istuin ja pidin Clark Olofssonia kädestä, sillä oli niin ihanaa, että oli joku, jota pitää kädestä”, yksi naisista kertoi.

”Olofsson tuntuu olevan ruotsalaisten tyttöjen suosiossa. Hän on saanut heiltä noin 70 sähkettä, joissa toivotetaan onnea. Poliisi pitää käsittämättömänä, että molemmat miehet ovat saaneet ihailijajoukkoja, jotka toivovat, ettei syytettyjä rangaista lainkaan”, suomalaismedioissa uutisoitiin.

Käsite Tukholma-syndrooma syntyi juuri Norrmalmstorgetin ryöstöstä. Siitä kerrotaan Clark-sarjan neljännessä jaksossa.

Poliisi sai vuonna 1973 otettua kattoon poratusta reiästä salaa kuvan pankkiholvissa olevista Clark Olofssonista ja panttivangeista. Se pääsi aikoinaan vahingossa julkisuuteen ja nähtiin useissa medioissa, myös Helsingin Sanomissa.

Norrmalmstorgetin pankin ryöstö on Tukholman kuuluisin ryöstö. Kuvassa Clark-sarjan näyttelijät ovat asettautuneet pankkiholviin samalla tavalla kuin aidossa, poliisin vuonna 1973 ottamassa kuvassa. Poliisin ottama kuva Clark Olofssonista ja panttivangeista pääsi aikoinaan vahingossa julkisuuteen ja julkaistiin myös Helsingin Sanomissa.

Kuusiosaisessa sarjassa vilahtaa muuten pari suomalaistakin näyttelijää, esimerkiksi Arja Saijonmaa nähdään eräässä pankkiryöstökohtauksessa.

Clark-Sarjan korean pinnan alta ei lopulta paljastu mitään kovin syvällistä. Se ei moralisoi eikä anna tilaa kriittiselle katseelle, päinvastoin Olofssonia kohdellaan ihailtuna sankarihahmona.

Parantumattoman taparikollisen käytöstä selitetään onnettomalla lapsuudella ja karmealla alkoholisti-isällä, jolta ei herunut tippaakaan lämpöä.

Clarkin visuaalisella ilottelulla ja leikittelyllä on etäännyttävä vaikutus. Katsoja unohtaa nopeasti, että sarja edes kertoo todellisesta ihmisestä, ja se lienee tekijöiden tarkoituskin. Tätä nykyä 75-vuotias Olofsson on tiettävästi jälleen vapaalla jalalla ja myhäilee todennäköisesti tyytyväisenä siihen, miten legendaarisena hahmona hänet ja hänen elämänsä sarjassa esitetään.

Clark, Netflix

Clark Olofsson (Bill Skarsgård) on paennut vankilasta lukemattomia kertoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat