Watergate naisen näkökulmasta – Poliittista Gaslit-sarjaa leimaa ylivirittyneisyys, mutta Julia Roberts loistaa pääosassa

Watergatesta on kerrottu loputtoman usein, eikä Gaslit tuo esiin varsinaisesti uutta tietoa, mutta sen näkökulma on erilainen.

Julia Roberts esittää Yhdysvaltain oikeusministerin puolisoa Martha Mitchelliä, ja hän on roolissaan aivan mahtava.

7.5. 2:00

Joskus voisi olla vapauttavaa nähdä 1970-luvulle sijoittuva draama, jossa ei niin välitettäisi maskeerauksesta, asuista tai varsinkaan peruukeista. Tämä tulee mieleen myös yhdysvaltalaisesta Gaslit-sarjasta, joka kuvaa tapahtumia ennen Watergate-salakuunteluskandaalin paljastumista, vuodesta 1972 alkaen.

Watergatesta on kerrottu loputtoman usein, eikä Gaslit käsittääkseni tuo esiin varsinaisesti uutta tietoa, mutta sen näkökulma on erilainen. Sarja perustuu Leon Neyfakhin Slow Burn -podcastiin.

Päähenkilöksi nostetaan Martha Mitchell, joka oli kriittisinä vuosina Nixonin oikeusministerin John N. Mitchellin vaimo. Hänen osuutensa on tiedetty, mutta kuten arvata saattaa sitä on pidetty vähemmän tärkeänä.

Mitchell onkin oman sarjansa ansainnut, tai olisi. Gaslit ei malta keskittyä päähenkilöönsä vaan venyttää jälleen kerran koko skandaalin vaiheet tarkastelun kohteeksi, ja monet sivuhenkilöt vievät huomiota sekä Marthalta että hänen mieheltään.

Päärooleissa näyttelee kaksi tähteä, Julia Roberts ja Sean Penn, joka on maskeerattu tunnistamattomaksi. En oikeastaan tiedä, miksi sitä on pidetty tarpeellisena.

Lähes tuntemattomaksi maskeerattu Sean Penn on oikeusministeri John N. Mitchell.

Martha Mitchellin tarina on hurja. Hän oli suosittu julkkis jo kotiseudullaan Arkansasissa, ja rouva Mitchellinä hän viihtyi julkisuudessa ja hänet tunnettiin suorista, jopa räävittömistä puheistaan. Gaslitissä pariskunnan suhteessa korostuu seksi mutta myös avoimuus.

Kun John Mitchell vajoaa yhä syvemmälle salakuuntelusekoilun syövereihin, Marthasta tulee hankala tyyppi, kaikkien kannalta. Kuten sarjassa, häntä todellakin pidettiin jopa panttivankina hotellissa, jotta hän ei ymmärtäisi asioiden yhteyksiä ja alkaisi laverrella toimittajille.

Martha ei kuitenkaan suostu vaikenemaan epäilyistään, ja tilanne kärjistyy myös aviopuolisoiden välillä.

Mitchellien rinnalla seurataan varsinkin John Deania (Dan Stevens), joka toimi Valkoisen talon neuvonantajana ja vaikutti ratkaisevasti siihen, että Nixon jäi lopulta nalkkiin valheistaan. Dean on ollut ennenkin Watergate-elokuvien henkilöhahmona.

Julia Roberts on roolissaan aivan mahtava, ja on todella sääli ja iso virhe, että sarja hajoaa niin monelle taholle. John Deanin henkilökohtaiset vaiheet ovat irrallinen lisä, samoin niin sanottujen Putkimiesten eli murtautujien osuus. Muutenkin sarjassa takerrutaan usein merkityksettömiin yksityiskohtiin.

Sarjan on ohjannut paremmin näyttelijänä tunnettu Matt Ross. Välillä kierrokset yltyvät lähes satiiriksi, välillä taas pysytellään realismin tasolla. Koko sarjaa leimaa ylivirittyneisyys, eikä se koske pelkästään ajankuvaa.

Gaslit, Elisa Viihde Viaplay.

Oikaisu 7.5. kello 12.06: John N. Mitchell oli Yhdysvaltain oikeusministeri, ei ulkoministeri, kuten artikkelissa aiemmin virheellisesti kirjoitettiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat