Kuntotarkastus unohtuu, ja talokauppa herättää naisen vihan – Niina Revon romaani perustuu kirjailijan omiin kokemuksiin

Niina Revon romaani kysyy, voiko huijatun talokaupan kostaa vai tyytyäkö anteeksiantoon.

Kirjailija Niina Repo on kertonut julkisuudessa, että Anteeksianto perustuu osin omiin kokemuksiin.

13.5. 14:19

Romaani

Niina Repo: Anteeksianto. WSOY. 304 s.

Viime aikoina olemme saaneet lukea ja kuulla useita kauhujuttuja ostetuista taloista. Esiintyy hometta ja kosteusvaurioita. Pannaan vireille pitkiä oikeusjuttuja.

Myös kirjailija Niin Repo on päässyt esittelemään oman tapauksensa. Hän paljasti iltapäivälehden jutussa, että hänen uusimman Anteeksianto-romaaninsa tapahtumat ovat täyttä totta. Siis niiltä osin, jotka liittyvät hänen ja hänen miehensä ostamaan paritalon puolikkaaseen.

Lehtijutun ja romaanin esipuheen mukaan henkilöt ovat sentään täysin keksittyjä. Ymmärtää hyvin, ettei talon tarinaa ole voinut jättää kertomatta, se kun tarjoaa yllin kyllin draamaa romaaniin, jossa pariskunta ostaa paritalon puolikkaan lupsakalta ja luotettavan tuntuiselta marketin omistajalta.

Mitä nyt pieni lasten tekemä läiskä pilkottaa katosta.

Onnea ei kestä pitkään. Läiskä ei olekaan harmiton. Sitten löytyy muitakin vaurioita, joten painajainen on valmis.

Vaaditaan aina vain lisää remontteja, jotta talosta pääsisi eroon. Mahdollinen seuraava ostaja kun tajuaa tehdä sen, mitä pariskunta, Verna ja Ossi, hyväuskoisuudessaan eivät: kuntotarkastuksen.

Kun talon myyjä on täysi huijari, saa hyvän syyn olla vihainen. Vihainen nainen esiintyi jo Revon edellisessä romaanissa. Nyt siihen on entistä parempi, ulkoinen syy.

Aviomies tyynnyttelee ja tarttuu toimeen vain ajoittain. Vernan tunneskaalaan kuuluu sentään muutakin kuin alun onnea ja lopun vihaa. Ossin hahmo jää siinä myllerryksessä melko lailla pimentoon.

Peliin saadaan lakimieskin. Kovin suurta apua ei saada, mies kun osaa lähinnä vain laskuttaa.

Heti alkuun vihjataan vielä kohtalokkaimmista käänteistä, kun romaani siteeraa blogia, jossa kriminaalipsykologi ja vanhempi konstaapeli puhuvat siitä, miten melkein kuka vain saattaa syyllistyä vakavaan rikokseen.

Kiinnostavaa pohdintaa.

Vernan ja Ossin tyttären Vanamon vaiheet ovat kuitenkin vähällä varastaa pääosan romaanista. Varhaisteinillä on menossa juuri ne vuodet, jolloin maailman äänet alkavat kutsua enemmän kuin äidin ääni, kuten äskeinen tiedepalstan artikkeli ilmaisi.

Vanhemmat eivät ehdi seuraamaan, miten jalkapalloileva Vanamo ajautuu nykynuorten omalakiseen maailmaan.

Hän nimeää itsensä Veeksi, ja muutenkin näissä jaksoissa mennään varhaisnuorten maailman sellaista kyytiä, että luulee jo lukevansa värikästä nuortenromaania.

Kurjaa, kun ei pääse enää talon myyjien, siis huijareiden, tyttären juhliin. Eikä pian oikein muihinkaan juhliin ja matkoille. Vanamon onneksi kierrätys on muotia, kun vanhemmilla ei ole enää varaa kuin kirpputorivetimiin.

Eikä siinä kaikki. Joku tiirailee tyttöjä jalkapallon jälkeen pukuhuoneessa. Repo luo Vanamosta loistavan hahmon, joka panee kaikkensa peliin, jotta saisi juhlissa ihastuksensa kohteen. Mutta joka neuvokkaasti auttaa myös vanhempiaan.

Kunnon mieshahmoa Anteeksianto ei sen sijaan tarjoa. Paha mies on paha, muu sitten sumeampaa.

Muuten tarina pursuaa aineksia. Toisiinsa kytkeytyvien henkilöiden kuvio on luotu taitavasti. Taistelu huijaria vastaan vie kuilun partaalle. Mukaan joutuu hänen tyttärensä, vaimonsa, liittolainen.

Juoniminen vie itse kunkin kuilun partaalle. Ja lopuksi reilusti partaan ylikin.

Lopussa kaikki on sekä hyvin että huonosti. Raisu loppuratkaisu ei ole romaanin vahvin osuus.

Sitä ennen pohdinta siitä, kostaako vai eikö, toimii paremmin. ”Rikoksen ja rangaistuksen välinen suhde on sekava”, toteaa podcastin polisi. Ihmiset eivät ole koston jälkeen tyytyväisempiä kuin ennen, hän jatkaa.

Tämä on yksi niistä väitteistä, jotka romaani heittää ilmaan pohdittavaksi. Varsinainen kysymys on, miten hyvin niitä pystyy tunnekuohun vallassa pohtimaan. Aiheellinen, ajatuksia herättävä kysymys se onkin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat